*Τον παρακάτω αποχαιρετισμό συνέγραψε και εκφώνησε εκ μέρους της οικογένειας του Γεωργίου Καλομοίρη του Οδυσσέα, η ανιψιά του εκλιπόντος Κατερίνα Καλομοίρη μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης στους Κουρνούς (Ρίσοβο) Ηλείας όπου είναι και ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας του εκλιπόντος.

“Αγαπημένε μας θείε ,

Νιώθουμε εγκάρδιο το καλωσόρισμα σου στα μέρη που επέλεξες για δεύτερη πατρίδα σου. Αφουγκραζόμαστε τα βήματα σου και αισθανόμαστε πως μαζί με τη σύζυγο και συνοδοιπόρο σου θεία  Γιώτα άφησες ανεξίτηλο το στίγμα σου στα χώματα της Ηλείας.

Γεννημένος το 1944 στα Ανώγεια της Κρήτης , το πρώτο παιδί του Δυσσέα του Ντουλγκεροβασίλη ήξερες από νωρίς να δίνεις μάχες . Ο αγώνας της βιοπάλης σου ήταν γνωστός αλλά οι Ντουλγκέρηδες έλεγες δε φοβούνται και αν φοβούνται- μου είπες την τελευταία φορά που σμίξαμε -δε το δείχνουν.

Στα 18 σου φεύγεις από τον γενέθλιο τόπο σου για να αναζητήσεις μια καλύτερη ζωή. Ήσουν αυτοδημιούργητος , ακολούθησες τον δικό σου δρόμο, κάνοντας μας όλους υπερήφανους.

Ο ερχομός σου τα καλοκαίρια έμοιαζε με ιεροτελεστία. Κανείς δεν επιτρέπονταν να χαλάσει τη σειρά της υποδοχής. Η γιαγιά η Δυσσένα είχε έτοιμες τις αφράτες πατάτες και τα ξαδέρφια στοιχισμένα στη σειρά σε περιμέναμε.

Πρώτοι οι Γιώργηδες, έπειτα ο Δυσσέας ο μεγάλος και ο μικρός, η Πέλα της Μαρίκας μας και οι Κατερίνες του Αντώνη και της Μαρίκας μας, η Νίκη του Θέμη μας όπως μας έλεγες.

Οι ιστορίες από τα παιδικά σου χρόνια χιλιοειπωμένες και καθηλωτικές. Ο “Διχαλός” και ο “Αχλαδιάς” έμοιαζαν απόκοσμοι όταν κανείς σε άκουγε να περιγράφεις με πόση δυσκολία κατάφερνες πράγματα που η σημερινή πραγματικότητα έχει αλλάξει ως αυτονόητα.

Έφυγες άφοβος και αληθινά αγαπημένος και είμαι σίγουρη πως βρίσκεσαι πλάι σε εκλεκτούς που σε υποδέχτηκαν με την ίδια λαχτάρα με κείνα τα καλοκαίρια.

Σήμερα είμαστε ήδη εδώ, τα αδέλφια , τα ανίψια και τα ξαδέλφια σου…το σπίτι μας που τόσο μετρούσες και κουβαλούσες πάντα μέσα σου σαν μια Κρήτη στον τοίχο του δικού σου σπιτιού .

 Αυτή η Κρήτη με την κουκκίδα στο κέντρο της, τον τόπο που πάντα μετέφερες μέσα σου τα Ανώγεια , σήμερα σε αποχαιρετά με μια μαντινάδα του Αριστείδη Χαιρέτη (Γυαλάφτη) που στο τετράστιχο της νομίζω εκφράζεται το αποτύπωμα που άφησες στην ίδια τη ζωή.

«Όλοι περαστικοί ΄μαστε

‘Ποτουτουσες τσι τόπους

Τι πιο ωραίο να σαι απλός

Και να αγαπάς τα’ ανθρώπους»

 Καλό παράδεισο θείε…”

-Ο Γεώργιος Καλομοίρης του Οδυσσέα “έφυγε” από τη ζωή την 1η Ιουνίου 2020 στα 76 του χρόνια και κηδεύτηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο  στους Κουρνούς (Ρίσοβο) Ηλείας, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια μαζί με τη σύζυγο του Γιώτα. Στην μνήμη του και με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον χαμό του, τα αγαπημένα αδέρφια του προσέφεραν στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 50 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη τους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->