Η περηφάνια, η τιμή και ο σεβασμός δε σβήνει,

είναι αξίες που η μια γενιά, στην άλλη τήνε δίνει.

========================================

 Παλιές αξίες είχετε που δεν τσι καταλιούνε,

ο χρόνος και ο θάνατος όσο κι αν πολεμούνε.

Δυο  μαντινάδες που εμπνεύστηκε ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης, για τρεις πολύ σημαντικούς ανθρώπους των Ανωγείων και ειδικότερα του Περαχωριού που “έφυγαν” για το μεγάλο ταξίδι αλλά η μνήμη και το αποτύπωμα τους στην κοινωνία μας παραμένει ανεξίτηλη και δεν πρόκειται να σβήσει με το πέρασμα των χρόνων. Τρία αδέρφια που έζησαν με αξιοπρέπεια, τιμή και σεβασμό, που φεύγοντας άφησαν τους απογόνους τους, τις οικογένειες τους να πατούν στα δικά τους βήματα και να μεταδίδουν αξίες και ήθος.

Ήταν ο  Βασιλέας Σταυρακάκης που “έφυγε” πρώτος στις 6 Ιουλίου 2009. Ακολούθησε ο Γιωργαντάς Σταυρακάκης στις 3 Ιανουαρίου 2019 και πρόσφατα τα Ανώγεια αποχαιρέτησαν με τον ίδιο σεβασμό και τον Στελή Σταυρακάκη στις 5 Μαΐου 2020.Για να γίνει ακόμα πιο φτωχός ο πλάτανος στο Περαχώρι…

Την μνήμη και των τριών δε ξεχνά ποτέ η οικογένεια του Γεωργίου Ξυλούρη ή “Κουμπούρη” που επικοινώνησε με την ΑΝΩΓΗ και προσέφερε το ποσό των 100 ευρώ στη μνήμη των τριών ξεχωριστών συγχωριανών μας  που πέρασαν στην αιωνιότητα. Ο “Κουμπούρης” ήταν  γαμπρός του Βασιλέα και ανιψιός του Γιωργαντά και του Στυλιανού. Η οικογένεια του  προσφέρει αυτό το ποσό  ως δείγμα εκτίμησης και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο τους. Χρήματα που επιθυμούν να διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο σε ενήλικες, μαθητές και πρόσφυγες. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη του.

Οι μαντινάδες του παπά Ανδρέα και οι αναμνήσεις των ανθρώπων της οικογένειας του Γιώργη Ξυλούρη ή “Κουμπούρη’  είναι ένα δείγμα μόνο της αγάπης και του σεβασμού που έτρεφε όλο το χωριό σε αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους και ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που τους σκεπάζει.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->