Παράθυρο αισιοδοξίας για την επαναλειτουργία του Γαλακτοκομικού και κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ανωγείων, άφησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα Ανώγεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης. Ο δήμαρχος Ανωγείων και οι φορείς της περιοχής που μίλησαν πριν από αυτόν είχαν ως πρώτο θέμα στην ατζέντα τους την επαναλειτουργία του συνεταιρισμού και ο Μάκης Βορίδης με μια δήλωση-χρησμό, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες έδωσε την εντύπωση ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ!

Ο υπουργός χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο πρόβλημα των Ανωγείων, αλλά γενικότερα στους συνεταιρισμούς που έχουν προβλήματα με χρέη στην παλιά Αγροτική τράπεζα τόνισε με νόημα ότι έχει μια ιδέα για την οριστική λύση σε αυτά τα προβλήματα για την οποία εάν πειστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λυθεί οριστικά το ζήτημα. Μάλιστα τόνισε ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο που έχει στο μυαλό του δεν θα ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο αλλά αντίθετα στο τέλος θα αποκομίσει και σημαντικά έσοδα. Όπως ανέφερε βέβαια θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος συζητήσεων αλλά σκοπεύει να επανέλθει στο ζήτημα άμεσα.

Όπως είναι φυσικό η ΑΝΩΓΗ τον ρώτησε λίγο πριν την αναχώρηση του για να μας δώσει λεπτομέρειες αυτής της ιδέας την οποία όμως κράτησε επτασφράγιστο μυστικό, τονίζοντας παράλληλα  ότι την έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι της συζήτησης με την Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα όπως μας τόνισε θεωρεί ότι είναι η μόνη λύση αλλιώς θα συζητάμε ατέρμονα χωρίς λύση σε αυτό το θέμα για τα επόμενα 20 χρόνια και όχι μόνο την τετραετία αυτή που θα διανύσει στην Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία!

Όπως άφησε να εννοηθεί, ο πρωθυπουργός δεν είναι ακόμα ενήμερος για τις προθέσεις και την ιδέα του αυτή που την συνέλαβε μόλις την περασμένη εβδομάδα και οι ελπίδες πλέον των Ανωγειανών και όλων των υπόλοιπων συνεταιρισμών της χώρας που έχουν παρόμοια προβλήματα εναπόκεινται στην κρίση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναμένεται σύντομα να λάβει γνώση της σκέψης αυτής.

Θυμίζουμε ότι ο Γαλακτοκομικός συνεταιρισμός Ανωγείων σταμάτησε ουσιαστικά την παραγωγή το 2012 με χρέη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προς την Αγροτική Τράπεζα και παρά τις προσπάθειες ετών για εκκαθάριση χρεών δεν έχει γίνει  δυνατή η βιώσιμη λύση για την επαναλειτουργία του. Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης εργάζεται προσωπικά για αυτό το θέμα που ανήκει στις κορυφαίες προεκλογικές δεσμεύσεις του και αναμένουμε πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις όταν αυτές υπάρξουν μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Μάκη Βορίδη στα Ανώγεια και την δήλωση γεμάτη μυστήριο αλλά και αισιοδοξία που έκανε δημόσια.

Δείτε παρακάτω το κομμάτι της χθεσινής ομιλίας του Μάκη Βορίδη  που αφορά τα χρέη των Συνεταιρισμών:

“Τα ζητήματα για τα χρέη που μπορούν να δημιουργηθούν από την πορεία ενός συνεταιρισμού είναι ένα μεγάλο θέμα.Ειδικά στα παλιά χρέη στην Αγροτική τράπεζα. Προστέθηκε ένας χρόνος μπορώ να πω που είμαστε καθηλωμένοι. Έχω κάνει δυο συναντήσεις με το διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος για αυτό το θέμα, έχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα, υπάρχει δίπλα μου ο κύριος Αθανασάς ο οποίος ασχολείται ειδικά με τα ζητήματα αυτά. Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις για αυτό το θέμα, αλλά παραγωγή αποτελέσματος στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι στιγμής δεν έχουμε ή είναι πάρα πολύ μικρή, οριακή και περιορισμένη. Γιατί δεν έχουμε;Γιατί η τράπεζα της Ελλάδος επιμένει να διατηρεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει την παραμικρή ευελιξία. Πίσω από αυτό το πλαίσιο καλύπτεται ο εκκαθαριστής και είμαστε σε σημείο αδράνειας.

Πως λύνετε αυτό; Εγώ έχω μια ιδέα για αυτό το ζήτημα.Και θεωρώ ότι αν πείσω και τον πρωθυπουργό για την ιδέα μου αυτή θα λυθεί το πρόβλημα. Θα με ρωτήσετε γιατί δεν τον έχω πείσει μέχρι τώρα; Η ιδέα που σας αναφέρω μου ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.Μετά από πολύ σκέψη για να λυθούν αυτά τα προβλήματα των παλαιών χρεών. Εάν πειστεί ο πρωθυπουργός και δεχτεί και να το χρηματοδοτήσει με ένα ποσό το οποίο θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να χρηματοδοτηθεί και το οποίο δε θα ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο, αντίθετα θα φέρει και έσοδα στο τέλος, νομίζω ότι μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε αυτή τη διαδικασία. Την ιδέα μου αυτή την έχω ρίξει στο τραπέζι στην τράπεζα της Ελλάδος προς συζήτηση. Θα επανέλθω σε αυτό. Έχει δουλειά που πρέπει να γίνει αλλά  θεωρώ ότι είναι ο μόνος δρόμος για να ξεμπλέξουμε.”

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->