Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης, έφτασε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιουλίου στα Ανώγεια, συνοδευόμενος από τον στενό συνεργάτη του στο υπουργείο Ανδρέα Στρατάκη το εγγόνι του οποίου θα βαφτίσει την Κυριακή στο Ηράκλειο, αλλά και του Γιώργη Ξυλούρη “Τζιτζή” που τον είχε καλέσει στο χωριό για να του παραθέσει τραπέζι στο κέντρο “Ντελίνα”. Δίπλα του και οι δυο στενοί συνεργάτες του στο ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Θεοδόσης Αθανασάς καθώς και η δεκάχρονη κόρη του. Παρά το ιδιωτικό της επίσκεψης ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης είχε ζητήσει από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης να βρεθεί στο δημαρχείο για μια μικρή συζήτηση με φορείς του τόπου, ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό.

την αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων ο Μάκης Βορίδης μίλησε για την πολιτική και τα σχέδια του για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο αφού πρώτα άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις τόσο του δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, όσο και του προέδρου των Κτηνοτρόφων Στέφανου Χαιρέτη, του Γεωργικού συνεταιρισμού πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη , του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Νικηφόρου Χαιρέτη και του πρώην δημάρχου Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη. Όλες οι τοποθετήσεις των φορέων στάθηκαν στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την επαναλειτουργία του Συνεταιρισμού Ανωγείων, στα έργα οδοποιίας και δεξαμενών, στην κατάρτιση των νέων αλλά και στα κίνητρα ώστε να παραμείνει ο νέος στην επαρχία και αύξηση της αξίας των προϊόντων. Παράλληλα αναφέρθηκε και το έλλειμμα σε γεωπόνους και κτηνιάτρους. Για την βιολογική κτηνοτροφία που υπάρχει αλλά δεν υπάρχουν στην αγορά βιολογικά προϊόντα ούτε και σφαγεία βιολογικής κτηνοτροφίας. Τέλος ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το τι θα περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ αλλά και λεπτομέρειες για τα ασφαλιστικά ταμεία των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.

“Σας καλωσορίζουμε στα Ανώγεια, την ιστορία και τον πολιτισμό τους τον ξέρετε διαχρονικά. Μια κοινωνία με εύκολες αλλά και δύσκολες στιγμές οι οποίες την δυναμώνουν ακόμα περισσότερο όταν τις ξεπερνάει. Σε αυτό τον τομέα θεωρώ ότι διαχρονικά έχουμε επιδείξει ιδιαίτερη σοφία και ικανότητες κάτι που μας κρατάει ώστε να έχουμε μια νέα κοινωνία δυναμική, με όλα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει μια νεολαία που σμιλεύεται με το περιβάλλον, με την πέτρα και τις δυσκολίες του επαγγέλματος καθώς η κύρια επαγωγική δομή των Ανωγείων είναι η κτηνοτροφία και πολλά χρόνια τώρα με τον πολιτισμό και τις τουριστικές δομές προσπαθεί να δημιουργήσει και ένα δεύτερο πυλώνα για να μπορέσει να σταθεί ακόμα καλύτερα στο μέλλον.Σε τίτλους θα ήθελα να θέσω κάποια ζητήματα και επιγραμματικά θα αναφερθούν και οι φορείς που καλέσαμε σήμερα εδώ και μετά θα σας ακούσουμε.

Πριν από καιρό μετά και τα τελευταία γεγονότα είχα στείλει μια επιστολή στον πρωθυπουργό και είχα θέσει τέσσερις πυλώνες.Ο ένας πυλώνας ήταν το παραγωγικό μοντέλο με ένα νέο προσανατολισμό και πιστεύω ότι ενόψει και της νέας ΚΑΠ είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ.Το δεύτερο κρίσιμο σημείο που απασχολεί τον κτηνοτροφικό τομέα αλλά πιστέψτε με και όλες τις υπόλοιπες δομές της λειτουργίας μας είναι η επαναλειτουργία του Συνεταιρισμού με χαρακτηριστικά που θα αφορούν μια σωστή τακτοποίηση της προηγούμενης κατάστασης, ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα χωρίς να αφήσουμε βάρη στους παλιούς συνεταίρους και σαφώς κάνοντας χρήση του νέου νόμου όπου δίνει και την προοπτική της επιβίωσης, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία για να έχουμε το νέο σχήμα που θα μας βάλει με καλύτερους όρους στη νέα πραγματικότητα.

Να πω επίσης ότι τα τελευταία χρόνια μας έλειψαν οι δράσεις κατασκευής λιμνοδεξαμενών, μικρών δεξαμενών και ομβροδεξαμενών. Το πρόγραμμα “Φιλόδημος” και οι δημόσιες επενδύσεις έδωσαν μια καλή ανάσα όσον αφορά το αγροτικό δίκτυο, ωστόσο στο κομμάτι των δεξαμενών θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχα και ανάλογα προγράμματα. Πυλώνας για εμάς στην κτηνοτροφία είναι και η κατάρτιση, η οποία θα πρέπει να είναι συνεχής και να μην περιορίζεται μονάχα στον πρώτο κύκλο των νέων αγροτών. Επίσης θεωρούμε ότι ήρθε η εποχή που έχουμε τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να δούμε το στήσιμο μιας κτηνοτροφικής σχολής που θα δίνει όλη αυτή την κατάρτιση που χρειάζεται μέσα στα επόμενα χρόνια. Επίσης ένα θέμα στο οποίο “πονάει” όλος ο Νομός Ρεθύμνου είναι το κομμάτι των κτηνιατρικών γραφείων. Δεν θα ήταν άσχημο να δούμε το αγροτικό ΚΕΠ σε συνδυασμό με τις διοικητικές δομές και του δήμου.

Επίσης να αναφερθώ σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι αποζημιώσεις ζημιών σε ζώα αλλά και στα ελαιόδεντρα. Επίσης το μεταφορικό ισοδύναμο που έχετε ακούσει και από άλλους φορείς  πόσο σημαντικό είναι για την ορθολογική διαχείριση της οικονομίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καθώς επίσης και για τη μάστιγα της ζωοκλοπής που έχουμε κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με το ΙΤΕ για να φτιάξουμε πιλοτικές δράσεις που θα πρέπει να τύχουν επιλεξιμότητας και επιδότησης. Ήδη κάποιοι ιδιωτικοί φορείς έχουν εισέλθει σε αυτό το πεδίο να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα με την ανάπτυξη νέων συστημάτων GPS.”

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ-ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΑΝΩΝ

“Σας ευχαριστώ κύριε δήμαρχε για τη φιλοξενία, πάντοτε η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.Ευχαριστώ και όλους τους φορείς που μίλησαν πριν, γνωριζόμαστε όλοι έχουμε ξαναμιλήσει για αυτά τα προβλήματα στα οποία από κοινού ψάχνουμε μια λύση.

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ

Αιγοπροβατοτροφία. Να ξεκινήσω από αυτό καθώς ξέρετε πόσο προσπαθούμε να την στηρίξουμε. Είπαμε αρχικά ότι θα τη στηρίξουμε με 31 εκατομμύρια, τώρα τις μέρες που είμαι στη Κρήτη θεώρησα ότι ίσως πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο και είπαμε να ανέβει το ποσό στα 32,2 εκατομμύρια να βγάλουμε και το όριο που είχαμε βάλει, μια εξέλιξη πιστεύω σημαντική. Όλο αυτό προχωράει ήδη και βρίσκεται προς υπογραφή στο γενικό λογιστήριο και μετά θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση. Αυτό είναι μια κρατική ενίσχυση που επετράπη κατ’ εξ αίρεσιν λόγω του κορονοΪού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι de minimis άρα δεν είναι στο χέρι του υπουργού αλλά απαιτείται και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαι αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί και θα πάει αυτή η πληρωμή αν όλα πάνε καλά στο τέλος αυτού του μήνα. Θέλω να ξεκαθαρίσω επειδή υπάρχουν παράπονα ότι δεν ενισχύονται κτηνοτρόφοι που δεν παραδίδουν γάλα και παραδίδουν μόνο κρέας και επομένως μένουν έξω από την ενίσχυση. Αυτό το κομμάτι  έχω πει ότι θα το εξετάσω αφού ολοκληρωθεί το μέτρο, τότε θα κάνουμε μια διασταύρωση στοιχείων να δούμε ποιοι είναι αυτοί που δεν ενισχύθηκαν και να καλύψουμε αυτό το κενό αν υπάρχει και σε ποια έκταση θα υπάρχει.

Η Αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα έχει προβλήματα που οξύνονται ειδικά στην Κρήτη που έχει ένα πρόσθετο κόστος ζωοτροφών το οποίο επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα. Επειδή πολλά ακούγονται για το μεταφορικό ισοδύναμο να πω ότι είναι ευρωπαϊκός κανονισμός. Δεν είναι μια απόφαση της Κυβέρνησης. Επομένως όλη η συζήτηση για την αλλαγή του μεταφορικού ισοδυνάμου και να μπορέσει να συμπεριληφθεί η Κρήτη σε αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του κανονισμού. Επομένως εδώ πρέπει να σκεφτούμε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα θα μπορούσαμε να δούμε ειδικά μέτρα και προγράμματα για τη στήριξη της ορεινής Αιγοπροβατοτροφίας. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι η εξισωτική, αλλά η εξισωτική κατέληξε να είναι ένα μέτρο που αποσυνδέεται από την πραγματική παραγωγή. Εμείς θέλουμε πραγματικά να ενισχύσουμε την παραγωγή και τις ορεινές περιοχές της και πρέπει να χτίσουμε ένα τέτοιο μέτρο στο καινούριο πρόγραμμα μας στο υπουργείο προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγή ουσιαστικά.

 ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΠ

Κρίσιμο θέμα σε όλη τη συζήτηση είναι αυτό της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ. Αυτό ισχύει και για εσάς. Ισχύει γιατί δίνει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και τα προστατεύει αποτελεσματικά. Όλοι τα προηγούμενα χρόνια συζητούσαν για το πόσο σημαντικά είναι τα προϊόντα ΠΟΠ αλλά νομοθεσία δεν υπήρχε! Νομοθεσία έκανα εγώ. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε στην Ελλάδα νομοθεσία η οποία να προστατεύει αποκλειστικά τα προϊόντα ΠΟΠ. Δεν υπήρχαν ποινικές διατάξεις. Τώρα έγιναν ποινικές διατάξεις. Βαριές ποινικές διατάξεις. Δεν υπήρχαν αποτελεσματικοί μηχανισμοί διοικητικών προστίμων. Τώρα μπήκαν βαριά πρόστιμα. Και τώρα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, συνεδριάζει η επιτροπή ελέγχου προκειμένου να αναπτύξουμε και ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Έχει σημασία να συζητήσουμε για το πως οι συνεταιρισμοί σε περιοχές με ειδικές δυσκολίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Αυτό όμως να ξέρουμε κάτι. Είναι πάρα πολύ δικό σας θέμα. Εμείς αυτό που κάναμε με το νόμο που ψηφίσαμε για τους συνεταιρισμούς είναι ότι διαμορφώσαμε ένα ευέλικτο νομικό πλαίσιο ώστε οι παραγωγοί ανάλογα με το πως σκέφτονται και πως θέλουν, να μπορούν να διαρθρώσουν τις εσωτερικές τους σχέσεις έτσι ώστε να αξιοποιήσουν και τη δυνατότητα να προσελκύσουν επενδυτές, να ορίσουν μεταξύ τους τις σχέσεις τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία ώστε να καταστήσουμε το συνεταιρισμό ελκυστικό όργανο.Οι παραγωγοί δε θα έρθουν στο συνεταιρισμό με ευχές, αλλά όταν δουν ότι θα μπορεί να φέρει αποτέλεσμα οικονομικό για αυτούς.Όταν θα βλέπουν ότι ο συνεταιρισμένος παραγωγός θα έχει καλύτερες τιμές από τον μη συνεταιρισμένο όλοι θα σπεύσουν να συνεταιριστούν. Οι συνέταιροι θα έχουν μια ευθύνη εδώ, όταν θα μπορούν να ξέρουν ότι ενώνοντας δυνάμεις θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την τσέπη τους και για τα προϊόντα τους.

Τα ζητήματα για τα χρέη που μπορούν να δημιουργηθούν από την πορεία ενός συνεταιρισμού είναι ένα μεγάλο θέμα.Ειδικά στα παλιά χρέη στην Αγροτική τράπεζα. Προστέθηκε ένας χρόνος μπορώ να πω που είμαστε καθηλωμένοι. Έχω κάνει δυο συναντήσεις με το διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος για αυτό το θέμα, έχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα, υπάρχει δίπλα μου ο κύριος Αθανασάς ο οποίος ασχολείται ειδικά με τα ζητήματα αυτά. Έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις για αυτό το θέμα, αλλά παραγωγή αποτελέσματος στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι στιγμής δεν έχουμε ή είναι πάρα πολύ μικρή, οριακή και περιορισμένη. Γιατί δεν έχουμε; Γιατί η τράπεζα της Ελλάδος επιμένει να διατηρεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει την παραμικρή ευελιξία. Πίσω από αυτό το πλαίσιο καλύπτεται ο εκκαθαριστής και είμαστε σε σημείο αδράνειας.

Πως λύνετε αυτο; Εγώ έχω μια ιδέα για αυτό το ζήτημα. Και θεωρώ ότι αν πείσω και τον πρωθυπουργό για την ιδέα μου αυτή θα λυθεί. Θα με ρωτήσετε γιατί δεν τον έχω πείσει μέχρι τώρα. Η ιδέα που σας αναφέρω μου ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά από πολύ σκέψη για να λυθούν αυτά τα προβλήματα των παλαιών χρεών. Εαν πειστεί ο πρωθυπουργός και πειστεί και να το χρηματοδοτήσει με ένα ποσό το οποίο θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να χρηματοδοτηθεί και το οποίο δε θα ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο, αντίθετα θα φέρει και έσοδα στο τέλος, νομίζω ότι μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε αυτή τη διαδικασία. Την ιδέα μου αυτή την έχω ρίξει στο τραπέζι στην τράπεζα της Ελλάδος προς συζήτηση. Θα επανέλθω σε αυτό. Έχει δουλειά που πρέπει να γίνει αλλά  θεωρώ ότι είναι ο μόνος δρόμος για να ξεμπλέξουμε. 

ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ-ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ

Μας ενδιαφέρουν πολύ αυτές οι υποδομές. Έχει αναλάβει ο Κώστας Σρέκας αυτό που λέμε το σχέδιο αρδευτικών υποδομών.Τι ακριβώς λέει το σχέδιο. Ναι,, μαζεύουμε αιτήματα και μελέτες, αλλά το κρίσιμο και το διαφορετικό είναι ότι εκτός από το να μας πει ο κάθε δήμαρχος τι θέλει, πρέπει να μας πει πόσο κάνει αυτό, τι κερδίζει η περιοχή από αυτό που θέλεις, ποια είναι η καλλιέργεια που πρόκειται να αρδευτεί, τι προσδοκάς να γεννήσει σε επίπεδο προϊόντος αυτή η καλλιέργεια, για να δούμε ότι έχει νόημα να το χρηματοδοτήσουμε.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θα ανοίξω το κομμάτι της εκπαίδευσης γιατί με ενδιαφέρει πολύ. Αλλά θα το ανοίξω ορθολογικά. Τι χρειαζόμαστε και που πραγματικά υπάρχει ζήτηση. Με δυο λόγια πρώτα να εντοπίσουμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες και μετά να πάμε να φτιάξουμε τη Σχολή. Όχι να φτιάχνουμε πρώτα τη σχολή και μετά να ψάχνουμε να βρούμε αν υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Όχι το κάρο να είναι μπροστά από το άλογο. Πρέπει να το κάνουμε κανονικά. Σε αυτή την κουβέντα της εκπαίδευσης θα επανέλθουμε στις αρχές του 2021 με περισσότερες δράσεις που προετοιμάζουμε.

ΝΕΑ ΚΑΠ

Δυο τρία ζητήματα που ενδιαφέρουν. Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Τι είναι αυτό, ποιος είναι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιατί δεν τον έχουμε συμφωνήσει. Ανέλαβε η Γερμανία και θα το κλείσει αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτό το εξάμηνο προεδρίας της Γερμανίας.

Μέχρι στιγμής η πρόταση για χρηματοδότηση της ΚΑΠ στα πλαίσια του πολυετούς δημοσιονομικού έχει μια μικρή μείωση της τάξης του 2% στις άμεσες ενισχύσεις η οποία είναι πολύ μικρή και δε θα γίνει αντιληπτή και έχει μια σημαντική αύξηση 8,5% στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Ταυτόχρονα “κουμπώνει” όλη αυτή η ιστορία με την πράσινη συμφωνία και ως στόχος μπαίνει 25% μείωση της χρήσης στα  προϊόντα φυτοπροστασίας, τα φυτοφάρμακα δηλαδή, 10% να μειώσουμε τη χρήση των λιπασμάτων, 25% να φτάσουμε τις βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές. Θα υπάρχουν μεγάλα κονδύλια για τις βιολογικές καλλιέργειες.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->