“Ποιος ήλιος, ποιο ξημέρωμα για μένα θα προβάλλει,

το φως που μου δίδες εσύ, να μου το φέρει πάλι…(Μιχαλόμπας)”

Συμπληρώθηκαν  έξι μήνες από την απώλεια μιας αγαπητής, αξιοσέβαστης και αγνής Ανωγειανής γυναίκας, της Αλεξάνδρας Πατραμάνη που “ταξίδεψε” για την γειτονιά των αγγέλων στις 20 Ιανουαρίου στα 91 της χρόνια και κηδεύτηκε στην Αθήνα στο κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων. Πλήθος κόσμου και αρκετοί Ανωγειανοί την είχαν αποχαιρετήσει με ιδιαίτερη συγκίνηση.Η μορφή της και η χαμογελαστή παρουσία της λείπει ήδη αρκετά από το αγαπημένο της Μεϊντάνι το οποίο επισκεπτόταν πάντα τα καλοκαίρια, στα λατρεμένα της Ανώγεια.

Γεννημένη το 1929 και μεγαλωμένη στα Ανώγεια, η Αλεξάνδρα Πατραμάνη είχε πάντα στην καρδιά της τον τόπο της. Αρχικά είχε φύγει για να ζήσει στο Ηράκλειο το 1977 και το 1987  μετακόμισε για την Αθήνα, έχοντας πάντα στο πλευρό της τα δυο παιδιά της Γιάννη και Μαίρη.Η ίδια μπορεί να έλειψε πάνω από τέσσερις δεκαετίες από το χωριό αλλά η ψυχή της και η καρδιά της βρισκόταν πάντα εδώ, ενώ αναφερόταν πάντα με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη για τους Ανωγειανούς. Μέχρι και την τελευταία της στιγμή ανέφερε την μεγάλη της αγάπη και περηφάνια  για την καταγωγή της.

Στο πρόσωπο της αντικατοπτριζόταν η ανιδιοτελής αγάπη για τα πατρογονικά χώματα που νιώθει κάθε ξενιτεμένος Ανωγειανός, όταν επιστρέφει για να επισκεφθεί τα μέρη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.Και στο σπινθηροβόλο βλέμμα της βλέπαμε ότι αυτή η αγάπη δεν έχει τέλος, είναι απέραντη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει.

-Με την ΑΝΩΓΗ επικοινώνησαν τα δυο παιδιά της Αλεξάνδρας Πατραμάνη, ο Γιάννης και η Μαίρη που θέλησαν στη μνήμη της μητέρας τους να προσφέρουν το ποσό των 100 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τα χρήματα θα διατεθούν στο Εργαστήριο Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου για τα δωρεάν φροντιστήρια που γίνονται στο χώρο σε μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες. Τους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη τους και τα όμορφα λόγια τους για την προσπάθεια μας να συνδέσουμε τους Ανωγειανούς όπου γης με τα πατρογονικά τους χώματα.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->