“Ένα κερί είναι η ζωή, ανάφτει, μα πριν σβήσει,

έχει αξία όσο μπορεί, σκοτάδια να φωτίσει…(Πέτρος Καλομοίρης)

Γιάννης Μανιώρος. Ο φωτογράφος των Ανωγείων.Ο αεικίνητος και σεμνός καλλιτέχνης του χωριού που “φώτισε” και “αποτύπωσε” με τον φωτογραφικό του φακό και την καλλιτεχνική του ματιά μια ολόκληρη εποχή για τα Ανώγεια.Ο άνθρωπος που για μισό και πλέον αιώνα περπάτησε κάθε σπιθαμή του τόπου, συνομίλησε και φωτογράφησε κάθε κάτοικο του μικρό ή μεγάλο, προσθέτοντας σε κάθε οικογενειακό άλμπουμ του χωριού φωτογραφίες ανεκτίμητες και αναλλοίωτες στο χρόνο, αναμνήσεις που δύσκολα θα υπήρχαν χωρίς την δική του προσωπική “πινελιά”.

Ο φωτογράφος που αποτύπωνε πρόσωπα, ψυχές, τοπία και μέρη της πιο αγνής εποχής των Ανωγείων, “φορτωμένος” πάντα με την κάμερα του, με εκατοντάδες “κλικ” καθημερινά, τα οποία μετά με μεράκι και σεβασμό τα ολοκλήρωνε με ατελείωτες ώρες εργασίας στο μικρό του εργαστήριο που για δεκαετίες είχε στον κεντρικό δρόμο, λίγα μέτρα πιο πάνω από την Μαθητική Εστία .Ένα φωτογραφείο που για την εποχή που δεν υπήρχε το ίντερνετ και η σημερινή τεχνολογική εξέλιξη αποτελούσε ένα από τα “διαμαντάκια” των Ανωγείων, με την περίτεχνα φτιαγμένη βιτρίνα του και τις φωτογραφίες των Ανωγείων να την κοσμούν, εικόνες του τόπου και των ανθρώπων του.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, με το σεμνό και όμορφο τρόπο του σε φωτογράφιζε, τις περισσότερες φορές χωρίς να στο ζητήσει ο ίδιος, καθώς όλοι γνώριζαν την καλή και προσεγμένη δουλειά του, και τον αναζητούσαν πάντα για να φωτογραφήσει μια στιγμή οικογενειακή, προσωπική, χαράς μα και λύπης, εκδήλωσης ή γλεντιού. Υπάρχει άραγε κάποιο παιδί στα Ανώγεια που φοιτούσε στο παλιό δημοτικό σχολείο πριν αυτό γκρεμιστεί και δεν έχει μια φωτογραφία εκεί στη συκιά, στην αυλή του σχολείου δίπλα στο μονόζυγο, στο αγαπημένο του σημείο για να φωτογραφίζει μαθητές;

Σαν καλός σκηνοθέτης, έφτιαχνε το σκηνικό γύρω του, τοποθετούσε τον άνθρωπο στη σωστή του θέση, χαμογελούσε ελαφρά και πατούσε το “κλικ” που μετά τον χαρακτηριστικό του ήχο ολοκλήρωνε αυτή την ιεροτελεστία με ένα ευχαριστώ στο εκάστοτε “μοντέλο” του. Γιάννη Μανιώρο εμείς σε ευχαριστούμε για όλα όσα με τόσο μεράκι και πάθος μας προσέφερες. Σε ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις.

-Ο Γιάννης Μανιώρος έφυγε στις 24 Ιουνίου 2019 σε ηλικία 86 ετών. Την περασμένη Κυριακή σε στενό οικογενειακό κύκλο πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής το ετήσιο μνημόσυνο του.

-Η οικογένεια του με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 400 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, αλλά και για το “Εργαστήρι Γνώσης” της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο. Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά και τη στήριξη τους στη δική μας προσπάθεια.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που σκεπάζει αιώνια έναν από τους αληθινούς και πραγματικούς καλλιτέχνες αυτού του τόπου.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->