Ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ  Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου τα Ανώγεια και με την ιδιότητα του επικεφαλής του τομέα υγείας του κόμματος του, βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Εκεί συναντήθηκε και συνομίλησε τόσο με τον διευθυντή του Κ.Υ Νίκο Αντωνάκη, όσο και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα πλαίσια των περιοδειών του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι” με σύνθημα για την υγεία το “Διεκδικούμε ένα ΕΣΥ ικανό να μας  στηρίζει πάντα”.

Μαζί του στα Ανώγεια βρέθηκε ο γραμματέας της Ν.Ε του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ρεθύμνου Γιώργος Βλαστός, ενώ τον Ανδρέα Ξανθό υποδέχτηκε στο χώρο του Κέντρου Υγείας Ανωγείων ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης και ο πολιτευτής του κόμματος και δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων  Βασίλης Σμπώκος. Η συζήτηση έγινε στον χώρο του Κέντρου Υγείας όπου ο Νίκος Αντωνάκης εξέθεσε την κατάσταση και την ετοιμότητα του νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.Οι δυο άντρες μίλησαν όχι μόνο για τα θέματα της πανδημίας του κορονοΊού αλλά και για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Κ.Υ Ανωγείων.Παράλληλα ο Ανδρέας Ξανθός άκουσε και συζήτησε τα αιτήματα από το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας και τις αγωνίες των εργαζομένων όσων αφορά επιδόματα αλλά και συνθήκες που διεκδικούν και που θα κάνουν ευκολότερη την εργασία τους.

Η ΑΝΩΓΗ βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων και σας παρουσιάζει την αναφορά του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Νίκου Αντωνάκη αλλά και την δήλωση του Ανδρέα Ξανθού μετά το πέρας της συνάντησης.

Η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού στην ΑΝΩΓΗ

“Μετά την έξοδο από την καραντίνα κάνουμε αυτή την περίοδο μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε δια ζώσης με όλο το προσωπικό του συστήματος υγείας της χώρας μας και των νοσοκομείων αλλά και των κέντρων υγείας. Αρχίσαμε περιοδείες σε όλη τη χώρα, σήμερα προσωπικά επισκέφθηκα και το Κέντρο Υγείας Ανωγείων αλλά και το κέντρο υγείας στο Πέραμα. Επιθυμούμε να έχουμε μια εικόνα για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό. Τα Κέντρα Υγείας φαίνεται ότι έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία για το πως θα διαχειριστούν ένα ύποπτο κρούσμα, το είδα και εδώ στα Ανώγεια αυτό.

Ουσιαστική ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει υπάρξει αυτή την περίοδο. Προσωπικά θεωρώ ότι το μήνυμα της πανδημίας είναι ότι ειδικά η πρωτοβάθμια φροντίδα θέλει περισσότερη ενίσχυση. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πιο αποτελεσματικό φίλτρο στην προσέλευση περιστατικών στα νοσοκομεία. Η πρωτοβάθμια φροντίδα και οι άνθρωποι της  μπορούν να παίξουν αυτό τον ενδιάμεσο ρόλο  ανάμεσα στο μένουμε σπίτι και στο νοσοκομείο. Χρειάζεται να αναπτυχθεί περισσότερο αυτός ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο και να υπάρξει μια μέριμνα ώστε ανάγκες που έχουν αναδειχθεί αυτή την περίοδο να αντιμετωπιστούν λίγο πιο στοχευμένα. Υπάρχει μια ανάγκη για κατ’οίκων παρακολούθηση και φροντίδα. Εκεί η ιδέα που έχουμε καταθέσει είναι να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στα κέντρα υγείας και στο προσωπικό τους με το “Βοήθεια στο σπίτι” έτσι ώστε να δημιουργηθούν κοινές ομάδες οι οποίες θα καταγράψουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη με σοβαρά χρόνια νοσήματα και μένουν στο σπίτι και έχουν δυσκολία μετακίνησης και πρόσβασης στις δομές ώστε να τους παρακολουθούν πιο συστηματικά και με ιατρική παρουσία και όχι μόνο με νοσηλευτή.Νομίζω αυτή είναι και η ιδέα των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, θεωρώ ότι είναι ένα καλό “εργαλείο” για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες.Δυστυχώς η Κυβέρνηση επέμεινε να συγκροτήσει μόνο κάποια κινητά συνεργεία δειγματοληψιών για έλεγχο για τον κορονοϊό. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πολύ κατώτερο των αναγκών. Αυτό το κομμάτι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Και τονίζουμε ότι επειδή υπάρχει ένας κίνδυνος να έχουμε τοπικές αναζωπυρώσεις την καλοκαιρινή περίοδο και επειδή υπάρχει ούτως ή άλλως η πιθανότητα να έχουμε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο, νομίζω πως πρέπει να υπάρξει μια πρόνοια από το υπουργείο, να ενισχυθούν πολύ στοχευμένα οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Οι περιοδείες μας δεν θα σταματήσουν. Προχθές πήγα σε δομές στην Ροδόπη, την Ξάνθη και την Κορινθία. Νομίζω ότι οφείλουμε να πυκνώσουμε αυτές τις επαφές για να αποδώσουμε τα εύσημα και μια αναγνώριση στους ανθρώπους που  πραγματικά μας φρόντισαν σε μια περίοδο γενικής κρίσης και ανέβασαν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να διαχειριστούμε αξιοπρεπώς τα περιορισμένα όντως κρούσματα που είχαμε στην Ελλάδα. Κυρίως έχουμε την δυνατότητα να επικυρώσουμε την εικόνα που υπάρχει στο σύστημα, τις νέες ανάγκες που έχουν αναδειχθεί και να τις ενσωματώσουμε και στη δική μας τη πρόταση. Έχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος “Μένουμε όρθιοι”το οποίο προβλέπει μια συμπληρωματική χρηματοδότηση ενός δις ευρώ στο σύστημα υγείας επιπλέον για φέτος, περίπου μισό τα εκατό του ΑΕΠ και ένα πλάνο 4.000 μόνιμων προσλήψεων για το 2020. Είναι νομίζω μια πρώτη κίνηση που έρχεται να αντιμετωπίσει ανάγκες και να θωρακίσει όπως λέμε το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά σε μόνιμη βάση και όχι μόνο με συμβασιούχους και προσωρινό προσωπικό.”

Νίκος Αντωνάκης, διευθυντής Κ.Υ Ανωγείων:

“Υπήρξαν αρκετά ύποπτα κρούσματα στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ευτυχώς κανένα από αυτά στα Ανώγεια δεν βγήκε θετικό. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην  εισέλθει κανένα θετικό κρούσμα εντός του νοσοκομείου. Έχουμε απέξω την εγκατάσταση με το κοντέινερ ώστε να ελέγχουμε όλα τα ύποπτα κρούσματα.Αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει και όλο το καλοκαίρι αλλά και όσο χρειαστεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού.

Πέραν της πανδημίας υπάρχει σαφώς έλλειψη προσωπικού. Είμαστε μείον έναν γιατρό αυτή την περίοδο Πάντα υπάρχουν τέτοια προβλήματα αλλά είμαστε σε θέση να τα λύνουμε εσωτερικά, απλά υπάρχει πρόβλημα με τις εφημερίες.Πρόσφατα βέβαια προσλήφθηκε ένας φύλακας και ένας για το ακτινολογικό κέντρο, και υπάρχει αυτή η θέληση για κάλυψη κενών που θα μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη, μιλάμε άλλωστε για ένα κέντρο υγείας που καλύπτει πληθυσμό 10.000 ανθρώπων. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς και νοσηλευτές που θα κάνουν τη δουλειά μας ευκολότερη. Υπάρχει θετικό κλίμα και ευελπιστώ και στη δική σας βοήθεια για τη λύση αυτών των προβλημάτων.”

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->