Του Στέλιου Σταυρακάκη-Δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων με την “Λαϊκή Συσπείρωση”

 

“Επείγοντα μέτρα Προστασίας και στήριξης του λαού μας από την πανδημία του κορονοΪού”

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα είναι πρωτόγνωρη και ορισμένες φορές τραγική. Είναι επιτακτική ανάγκη το Δημοτικό συμβούλιο του Δημου μας να εξετάσει συλλογικά και σοβαρά τα θέματα αυτά. Με τις δια περιφοράς «συνεδριάσεις» μόνο συνεδρίαση και ανταλλαγή απόψεων δεν γίνεται όπως στις 31/03/2020 όπου το μόνο μέλημα ήταν να εγκριθεί το ΜΠΔΣ 2020-2024 λες και δεν είχαμε άλλα σοβαρότερα και επείγοντα θέματα να ασχοληθούμε . Το ΔΣ πρέπει και επιβάλλεται να  συζητήσει τα θέματα που έχουν προκύψει σχετικά με την κατάσταση της αυτή της επιδημίας, καθώς και όσα προβλήματα και αλλαγές έχουν αυτά επιφέρει στην ζωή των δημοτών .

Ζητάμε άμεσα το ΔΣ να συνεδριάσει με τα θέματα αυτά. 

Να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, Περιφέρειες και κάποιους Δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και τη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα και όχι « ε δα που βρήκαμε τον παπά να θάψομε και την παπαδιά».

Καταθέτουμε λοιπόν από σήμερα τους δικούς μας άξονες για συζήτηση σε μία τέτοια συνεδρίαση τηλεδιάσκεψη που πρέπει να γίνει πολύ σύντομα με θέμα:

Άμεσα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού

Α  Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας του λαού μας.

H ατομική ευθύνη- που είναι δεδομένη- δεν μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για αποφασιστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας ώστε να ανταποκριθεί όχι μόνο στις σημερινές αλλά και σε συνθήκες  μεγαλύτερης έξαρσης των κρουσμάτων, που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν προέκυψε ξαφνικά, ούτε είναι αντικειμενικός. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος, ΥΠΟχρηματοδότηση, υποστελέχωση και εμπορευματοποίηση της υγείας για να γίνεται αντικείμενο μεγάλης κερδοφορίας από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Συμφέροντα που ακόμη και σε αυτή την κρίση δεν διστάζουν μα εκμεταλλεύονται τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος και αισχροκερδούν στην αγωνία του λαού μας να προστατεύσει την ίδια του τη ζωή.  Την ίδια πολιτική στήριξε και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών.

 Σήμερα είναι επείγουσα ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό του λαού μας, των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και διεκδικούν:

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφτούν έστω και τώρα τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμια υγεία.

-Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κέντρα υγείας. Να στελεχωθει πλήρως το  Κέντρο Υγείας , Ανωγείων, τα αγροτικά ιατρεία της περιοχής ευθυνης του κεντρου υγειας , οι σταθμοί ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ.

-Μονιμοποίηση των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Άμεση πρόσληψη επικουρικών γιατρών ακόμα κι αν δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμοί σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

-Μέσα ατομικής προστασίας, ΜΕΘ και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για να μπορούν να δίνουν τη μάχη.

-Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας γιατί από σήμερα πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να μπορούν να αντιμετωπίζονται και οι άλλοι σοβαρά νοσούντες που δεν πάσχουν από κορονοϊό. 

Σήμερα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη επιτακτική στελέχωσης και λειτουργίας του Κέντρου Υγείας αλλά και όλων των περιφερειακών ιατρείων της περιοχής που είναι υπό την εποπτεία του. Η δυνατότητά τους να παρέχουν αυξημένες υπηρεσίες σε συνθήκες αναγκαστικής αποσυμφόρησης των νοσοκομείων γιατί βέβαια δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η ιατρική φροντίδα θα παρέχεται από το…τηλέφωνο.

-Άμεση λειτουργία σε 24ωρη βάση του Κέντρου Υγείας Ανωγειων και τα ενδεικνυόμενα υλικά     προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό.

-Αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Εξοπλισμός με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

-Διάθεση στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλων των ενδεικνυόμενα υλικών προφύλαξης, ιδιαίτερα στους χώρους με συγχρωτισμό. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα. Το τεστ για τον κορονοϊό να γίνεται δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

Β Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων εγκλεισμού και ενδεχόμενης καραντίνας.

-Εξασφάλιση όλων των μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.

-Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, στις σχολικές μονάδες καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.

-Επαρκής στελέχωση υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

-Διασύνδεση υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ στον Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται, εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, η κατ’ οίκον ιατρική εξέταση όταν χρειάζεται κλπ

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στον Δήμο

-Να παρθούν εδώ και τώρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη ζωή τους. Η εργασία τους σε συνθήκες πανδημίας είναι ιδιαίτερη σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σαν «πρόβατα στη σφαγή», χωρίς μέσα προστασίας, εκτεθειμένοι στον ιό και σε ισχυρά απολυμαντικά.

Γ     Για τους εργαζόμενους του Δήμου γενικότερα.

-Εξασφάλιση αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

-Να πληρωθούν εδώ και τώρα πιθανά απλήρωτα δεδουλευμένα.

-Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

-Να ενταχθεί το επάγγελμα συνολικά στα ΒΑΕ

-Όχι στην εφαρμογή της απαράδεκτης, αντεργατικής κυβερνητικής εγκυκλίου για μετακίνηση εργολαβικών σχολικών καθαριστριών στις υπηρεσίες του Δήμου.

Δ      Μέτρα για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων, των

μικροεπαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

-Απαλλαγή από τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όσο διάστημα  παραμένουν κλειστοί.

-Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

-Απαλλαγή από καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, αναψυκτήρια κλπ.).

-Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για μικρές επιχειρήσεις για το επόμενο εξάμηνο.

-Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τον Δήμο, εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που ενδεχομένως βρίσκονται σε εξέλιξη. Καμιά διακοπή νερού από το δήμο.

     2  Ο Δήμος να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που απαιτούν:

-Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Εξασφάλιση πρόσθετης άδειας επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση

α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς,

β) σε μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

-Αυστηροποίηση ελέγχων από επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα», εν μέσω επιδημίας.

-Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, κατασχέσεων.

     3 Για τους αυτοαπασχολούμενους και με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, διεκδικούμε:

-Απαλλαγή τους από τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους 6 μήνες, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

-Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 6μηνο.

-Άμεση αναστολή φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 6 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, κλπ.

-Άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. σε βάρος τους. Αναστολή πλειστηριασμών, διακοπής ρεύματος, νερού κλπ.

-Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.

-Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για νέες μητέρες ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρησή τους.

-Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για όσους κλείνουν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους λόγω των γενικών μέτρων πρόληψης, όπως ιδιοκτήτες κυλικείων σε σχολεία, δημοτικών αναψυκτηρίων κλπ.

-Απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως ενίσχυση.

-Άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα ως και 12.000 ευρώ τον χρόνο και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην εκτιναχθούν για μία ακόμα φορά τα χρέη τους.

   4   Ειδικά για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους:

-Αναστολή, για όσο διάστημα χρειαστεί, αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε είδους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

-Να μην πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το επόμενο 6μηνο.

-Άμεση καταβολή στο 100% οι αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του 2019 σε όλους τους δικαιούχους.

-Άμεση απόδοση, ως έκτακτη ενίσχυση, 13ης σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.

-Για τους αγροτοκτηνοτρόφους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

-Πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

-Να παρθούν μέτρα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις λαϊκές αγορές και για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Εφοδιασμός των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με γάντια, μάσκες, αντισηπτικά με ευθύνη των Περιφερειών αφού πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος στις Περιφέρειες. Για όσους για λόγους προστασίας δεν στήνουν πάγκο στις λαϊκές αγορές ή αν οι λαϊκές κλείσουν να απαλλαγούν από την πληρωμή του τέλους και να ενισχυθούν οικονομικά.

-Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.                                        Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας από εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο άμεσα.

-Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ

-Καμία υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας. Άμεση κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη.

   5   Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς:

-Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν παροχή στο διαδίκτυο με επαρκείς ταχύτητες για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα να εξασφαλιστεί δωρεάν «tablet» για κάθε μαθητή

-Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, όλα τα σχολεία για να στηριχθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

-Το υπουργείο να λάβει υπόψη του τις προτάσεις που ήδη έχουν γίνει από εκπαιδευτικάσωματεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και για τις ενδοσχολικές, προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις, λόγω των συνθηκών.

Για τα οικονομικά του Δήμου.

Είναι φανερό πως μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες που οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι επιτακτική ανάγκη να ανακουφιστούν, που οι δυνατότητές τους να διπλοφορολογούνται από το κράτος και το δήμο είναι μηδαμινές, τα οικονομικά του δήμου θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Ένα πρώτο μέτρο είναι να ανασταλεί κάθε χρηματοδότηση από τους ίδιους πόρους των επενδυτικών δαπανών. Το κυριότερο όμως είναι πως πρέπει να αποδοθούν οι αναγκαίοι πόροι από τον κρατικό Π/Υ.

Η πανδημία του κορονοϊού είναι ο καταλύτης που θα αποκαλύψει τη νέα συγχρονισμένη κρίση που σοβούσε από πριν. Το κόστος αυτής της κρίσης δεν μπορεί να το φορτωθεί και πάλι ο εργαζόμενος λαός.  Να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, και οι  μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που τα προηγούμενα χρόνια κέρδισαν πολλά.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->