Σε συνέχεια του προχθεσινού μας άρθρου, για τις ματαιώσεις στα Ανώγεια όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, γάμων βαπτίσεων και άλλων, στον κοινό αγώνα και των Ανωγειανών να εμποδίσουν τη διασπορά του κορονοΪού, αξίζει να αναφέρουμε και το τι συμβαίνει τον τελευταίο μήνα και στις στιγμές λύπης των συγχωριανών μας, σε μνημόσυνα αγαπημένων τους προσώπων για παράδειγμα. 

Τα μνημόσυνα ιδιαίτερα τα ετήσια και τα σαρανταήμερα συνηθίζουν να συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, κάτι που σήμερα θα αποτελούσε μια τεράστια πηγή κινδύνου για όλους τους παρευρισκόμενους. Τον τελευταίο μήνα αν και υπήρχαν πολλά μνημόσυνα, κανένα δεν έγινε με την παρουσία κόσμου. Κάποια έγιναν στο νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής στα Ανώγεια παρουσία μόνο των πολύ στενών συγγενών, κάποια άλλα αναβλήθηκαν εντελώς με την οικογένεια να προσφέρει οικονομικά ποσά ως δωρεές για την ανάπαυση της ψυχής του δικού τους ανθρώπου, ενώ άλλα ματαιώθηκαν εντελώς και δεν πραγματοποιήθηκαν υπό το φόβο του κορονοΪού.

Οι Ανωγειανοί είναι φύσιν κοινωνικοί άνθρωποι, αλλά σε αυτές τις δύσκολες εποχές φαίνεται να κρατάνε χαρακτήρα και να βάζουν υπεράνω όλων την υγεία όλου του κοινωνικού συνόλου. Έτσι πρέπει και να συνεχίσουν. 

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει ευτυχώς κάποια κηδεία Ανωγειανού εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπου και πάλι όμως πιστεύουμε ότι το χωριό θα τηρήσει τους κανόνες. Όπως αναφέρετε και από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, κηδείες, γάμους,  μνημόσυνα πρέπει να βρίσκεται μόνο το στενό οικογενειακό περιβάλλον.’ Άλλωστε η απουσία κάποιου από μια κηδεία εν μέσω πανδημίας σε καμία περίπτωση δε συνιστά απαξίωση του ανθρώπου που φεύγει για το μεγάλο ταξίδι. Είναι κάτι που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας και δε μειώνει στο ελάχιστο τη θλίψη όλων μας για το χαμό κάποιου συγχωριανού ή συγχωριανής μας.

Για το ιδιαίτερο αυτό ζήτημα, του τι θα πρέπει να πράξουν οι Ανωγειανοί σε περίπτωση που πεθάνει κάποιος συγχωριανός μας, η ΑΝΩΓΗ συνομίλησε με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, που στο ίδιο μήκος κύματος δηλώνει ότι πρέπει να μην σπάσει σε καμία περίπτωση η αλυσίδα που έχουν φτιάξει οι Ανωγειανοί όλες αυτές τις εβδομάδες και προστατεύουν το χωριό από την πανδημία.

 Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης τονίζει τα εξής: “Σαφώς οι όροι που έχουν τεθεί από την επιστημονική κοινότητα είναι αυστηροί, αλλά όλοι μας κατανοούμε ότι πρέπει να τους τηρήσουμε ιδιαίτερα σε περίπτωση κηδείας, όπως πράττουμε εδώ και ένα μήνα και στα μνημόσυνα.

Όλοι οι Ανωγειανοί έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια απομόνωσης και τήρησης των κανόνων, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Έχουμε φτιάξει μια δυνατή αλυσίδα προστασίας του χωριού και των δικών μας ανθρώπων. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η δυσκολότερη είναι αυτή του αποχαιρετισμού ενός συντοπίτη μας. Η απουσία μας αυτές τις κρίσιμες μέρες από την κηδεία δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο τη θλίψη μας ή το σεβασμό στη μνήμη. Το στενό του οικογενειακό περιβάλλον θα κατανοήσει απόλυτα τους λόγους της απουσίας. Νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι  αν προκύψει ένα τέτοιο, δυσάρεστο γεγονός αυτό θα πρέπει να τελεστεί παρουσία των στενών συγγενών. Αυτό δυστυχώς επιβάλουν οι περιστάσεις. “

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->