Ένα από τα σημαντικά γεγονότα των Ανωγείων το καλοκαίρι, είναι οι παραδοσιακοί γάμοι που προσελκύουν χιλιάδες κόσμου και αφήνουν ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα στην μεγάλη Ανωγειανή παράδοση, στα ήθη και έθιμα του τόπου. Η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε όπως ήταν φυσικό και αυτόν τον τομέα, με δεκάδες Ανωγειανούς να σπεύδουν να αναβάλλουν την ημερομηνία του γάμου τους, της βάπτισης των παιδιών τους ή της αρραβώνιαση τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία έχουν αναβληθεί όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις στα Ανώγεια για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν και μετατίθενται και αυτές του Ιουλίου. Τα στοιχεία αφορούν όχι μόνο βέβαια σε παραδοσιακούς γάμους αλλά και σε αυτούς που γίνονται είτε σε κέντρα των Ανωγείων, είτε του Ηρακλείου ή αλλού.

Ένα από τα έθιμα του τόπου είναι να μην γίνονται την ίδια μέρα δυο διαφορετικές κοινωνικές εκδηλώσεις που αφορούν Ανωγειανούς, ώστε να υπάρχει σεβασμός στη χαρά του άλλου και να μην αναγκάζεται το χωριό να μοιράζεται στη μέση για να παραστεί και στις δυο. Έτσι εδώ και χρόνια όλοι όσοι θέλουν να ορίσουν την ημερομηνία του γάμου τους, είτε της βάπτισης, είτε οποιασδήποτε άλλης κοινωνικής εκδήλωσης, απευθύνονται στον ιερωμένο παπά Γιώργη Ανδρεαδάκη. Ο δραστήριος ιερέας του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί καταγράφει κάθε ημερομηνία στα βιβλία του, αναφέρει στον ενδιαφερόμενο τις διαθέσιμες και έτσι δεν έχουμε φαινόμενα εδώ και πολλά χρόνια ταυτόχρονων κοινωνικών εκδηλώσεων που αφορούν Ανωγειανούς.

Η ΑΝΩΓΗ απευθύνθηκε στον παπά Γιώργη Ανδρεαδάκη για το θέμα αυτό, με τον ίδιο να αναφέρει: “Καθημερινά έχω τηλέφωνα ακυρώσεων για τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Τον Απρίλιο είχαμε μόνο ένα γάμο στα Ανώγεια ο οποίος αναβλήθηκε. Πολλοί περισσότεροι ήταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπου έχουν ακυρωθεί σχεδόν στο σύνολο τους. Νομίζω το ίδιο θα γίνει και για τον μήνα Ιούλιο, ήδη ξεκίνησαν να αναβάλλονται. Μιλάω για γάμους, βαπτίσεις, αρραβώνιασεις. Πιο συχνά τις μεταθέτουν ήδη κάποιοι για τον Δεκέμβριο, ενώ οι περισσότεροι αναφέρουν ότι θα πάνε για την επόμενη χρονιά το 2021. Νομίζω με την κατάσταση που έχουμε δεν θα γίνει γάμος το καλοκαίρι στα Ανώγεια” καταλήγει.

Συνιστούμε και εμείς υπομονή στους μελλόνυμφους και ταυτιζόμαστε με την άποψη ότι σε τέτοιες παράξενες εποχές και συνθήκες ίσως θα ήταν καλύτερα να μην ρισκάρει κάποιος να αφήσει το γάμο του για αυτό το καλοκαίρι και να τον μεταθέσει είτε για τον χειμώνα είτε για την επόμενη χρονιά. Με υγεία να παρευρεθούν όλοι και χωρίς τον φόβο του κορονοϊού που ελπίζουμε να είναι σύντομα μια κακή ανάμνηση. Τέλος να ευχηθούμε τα καλύτερα στον παπά Γιώργη που έχει αναλάβει ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο εδώ στα Ανώγεια, αλλά εδώ και δεκαετίες το φέρνει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->