Ούτε η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέτρα κατά του κορονοϊού φαίνεται πως μπορούν να σταματήσουν τους ληστές που λυμαίνονται τα Ανώγεια το τελευταίο διάστημα, έχοντας βάλει κυρίως στο στόχαστρο τις οικίες μοναχικών και ανήμπορων γυναικών . Η κατάσταση δείχνει να φτάνει στο απροχώρητο, καθώς η ατιμωρησία και η μη σύλληψη κανενός δράστη τους κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους και ακόρεστους.

Νέο κρούσμα διάρρηξης είχαμε στην οικία της μητέρας του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη στην περιοχή του Αί Γιάννη, στα “Φασουλιανά” όπου άγνωστοι δράστες μπήκαν και τα έκαναν άνω κάτω στη προσπάθεια τους να βρουν χρήματα ή κοσμήματα για να ληστέψουν. Το πατρικό του παπα-Ανδρέα ήταν άδειο από κόσμο καθώς το τελευταίο διάστημα η μητέρα του Ειρήνη, ζει στο Γάζι στο Ηράκλειο. Ούτε τολμάμε να φανταστούμε τι θα γινόταν αν η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν εντός της οικίας της, μετά τα όσα πέρασε στα χέρια αδίστακτων η 80χρόνη που έζησε τη φρίκη στο σπίτι της απέναντι από το δημαρχείο Ανωγείων.

Την διάρρηξη αντιλήφθηκε γειτόνισσα της μητέρας του π. Ανδρέα, καθώς της έκανε εντύπωση το ανοιχτό φως που έβλεπε για τρεις περίπου ημέρες και ενώ ήξερε ότι η ένοικος του σπιτιού έλειπε από τον περασμένο Οκτώβριο. Ενημέρωσε τηλεφωνικά τον παπα-Ανδρέα που φτάνοντας στο σπίτι διαπίστωσε τη διάρρηξη και αμέσως ειδοποίησε το Α.Τ Ανωγείων. Δυο άντρες του τμήματος Ανωγείων έφτασαν στο σημείο, ενώ ειδοποιήθηκε και η σήμανση και αναμένεται σήμερα το απόγευμα στα Ανώγεια. Η ληστεία φαίνεται να τις προηγούμενες μέρες ίσως το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης ή Παρασκευής.

Οι θρασύδειλοι ληστές φαίνεται να μπήκαν από το παράθυρο που αν και κλειστό άνοιγε εύκολα με ένα απλό σπρώξιμο. Η αγαπητή Ρηνιώ, ποτέ δε σκέφτηκε να τοποθετήσει στο φιλόξενο σπίτι της λουκέτα, ή παράθυρα ασφαλείας. Τι να της κλέψουν άλλωστε; Άφησαν ανοιχτό το φως και έκαναν άνω κάτω το σπίτι και έφυγαν ξανά από το παράθυρο.

Από το σπίτι που θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο και ιδιαίτερα ο χώρος της κρεβατοκάμαρας δεν λείπει τίποτα, όπως και τίποτα δε θα μπορούσαν οι ληστές να πάρουν καθώς πρόκειται για μια γυναίκα που ζει χρόνια λιτά και σεμνά. Μια μικρή μόνο τηλεόραση που δεν πήραν οι ληστές ίσως θα ήταν το μοναδικό “τρόπαιο” που θα μπορούσαν να σηκώσουν από το σπίτι του “Αστρινού” που για χρόνια ήταν το σημείο αναφοράς των παιδιών και των μεγαλύτερων ανθρώπων της γειτονιάς, με τη μεγάλη και φιλόξενη αυλή του.

—–

–Καλούμε το δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη που έχει ήδη κάνει αίτημα ενίσχυσης του Αστυνομικού τμήματος Ανωγείων, να εντείνει τις προσπάθειες του και να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση, στο Υπουργείο Δημόσιας τάξης, στην αστυνομική διεύθυνση Κρήτης και αλλού, ώστε να θωρακίσει τα Ανώγεια στον τεράστιο αυτό κίνδυνο πριν γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη. Στο πλευρό του δημάρχου θα πρέπει να σταθούν αρωγοί και συμμέτοχοι όλοι οι υπόλοιποι φορείς του τόπου, χωρίς πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, όπως και εμείς ως ΑΝΩΓΗ που είμαστε συχνά πυκνά στη δυσάρεστη θέση να ενημερώνουμε τους Ανωγειανούς όπου γης για πράξεις ανομίας, ασυδοσίας και αλητείας σε ένα περήφανο τόπο.

Από την Αστυνομία ζητάμε τα αυτονόητα και να προχωρήσει επιτέλους σε εξιχνίαση κάποιας διάρρηξης  και να περάσει χειροπέδες σε κακοποιούς, χρησιμοποιώντας την μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία που βλέπουμε να δίνει λύσεις σε παρόμοιες  υποθέσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά όχι στα Ανώγεια. Αστείες δικαιολογίες που κατά καιρούς ακούμε από αστυνομικούς κύκλους, ότι σε χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου δεν τους αφήνουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους δεν επιτρέπουμε να ακούγονται πλέον. Τα Ανώγεια ΔΕΝ είναι άβατο για την Αστυνομία και η συντριπτική πλειοψηφία των φιλήσυχων πολιτών του χωριού μας απαιτεί να βρεθεί και να συλληφθεί αυτή η θλιβερή μειοψηφία που λυμαίνεται τον τόπο.

Αυτή μέσα σε διάστημα δυο μόλις μηνών είναι η τρίτη διάρρηξη σε οικία των Ανωγείων, ενώ έχουμε ήδη και δυο μεγάλες ζωοκλοπές, καθώς και την είσοδο ληστών στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι. Τα Ανώγεια δείχνουν ανοχύρωτα και έρμαιο στις ορέξεις ληστών και κακοποιών, ενώ σήμερα όσο ποτέ κρίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη αναδιάρθρωσης του Αστυνομικού τμήματος Ανωγείων, η ενίσχυση του με περισσότερους άνδρες. Προ των ευθυνών της και η κοινωνία των Ανωγείων που οφείλει να προστατεύσει το χωριό και να αναφέρει οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψη της χωρίς φραγμούς που το μόνο που κάνουν είναι να διαιωνίζουν μια αρρωστημένη κατάσταση.Αύριο μπορεί να είναι το σπίτι σου στο στόχαστρο των ληστών.

 

Όλο αυτό το σκηνικό μας περιγράφει ανάγλυφα ο ίδιος ο παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης έει στην ΑΝΩΓΗ: “Από το σπίτι της αγαπημένης μάνας μου, το μόνο που θα μπορούσαν να πάρουν οι ληστές, είναι η καλοσύνη, η ανθρωπιά, η φιλοξενία και το φιλότιμο της. Τίποτα άλλο…”

Και τις έχουν τόσο ανάγκη τις τέσσερις αυτές αξίες οι κενοί αυτοί άνθρωποι, θα συμπληρώναμε εμείς ως ΑΝΩΓΗ.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->