“Τα χρόνια φεύγουν ποταμός, το ένα μετά το άλλο,
σαν τη δική σου τη μιλιά, τα πάσα και το ζάλο…”

Κώστας Ξυλούρης “Κοζίρης” 1938-2 Ιανουαρίου 2017

Συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες, τρία χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Ξυλούρη, ενός αγαπητού και με ιδιαίτερο χιούμορ Ανωγειανού άντρα που η απώλεια του άφησε μεγάλο κενό στη μικρή κοινωνία των Ανωγείων. Ο “Κοζίρης” όπως ήταν γνωστός στο χωριό μας, ήταν ένας αεικίνητος και δραστήριος άνθρωπος, η ψυχή και το χαμόγελο σε κάθε παρέα που με το χιούμορ του, και την έμφυτη ευγένεια του τον έκανε αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους.

“Έφυγε” σε ένα θάλαμο του Νοσοκομείου “Σωτηρία”, περιστοιχισμένος από ολόκληρη την οικογένεια του, στην οποία αγέρωχος και με περισσό θάρρος είχε δώσει μερικές ημέρες πριν τις τελευταίες επιθυμίες και προσταγές του. Μεγαλύτερος φόρος τιμής στη μνήμη του είναι εδώ και δυο χρόνια η ύπαρξη δανειστικής βιβλιοθήκης με το όνομα του που λειτουργεί με επιτυχία στη 10η κλινική του ΓΝΝΘΑ του Νοσοκομείου “Σωτηρία”. Κάθε βιβλίο πλάι στη φωτογραφία του που παίρνουν για να διαβάσουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που διάγουν δύσκολες ώρες στο νοσοκομείο, βιβλίο που όπως είχαν αναφέρει τα παιδιά του μοιάζουν σαν “αναμμένα κεριά σε ξωκλήσι, μια μικρή φλόγα συμπαράστασης στους ασθενείς και τους συνοδούς τους, τα ιερά και τα όσια των θαλάμων νοσηλείας…”

Ορκισμένος φίλαθλος του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Ξυλούρης, έδειχνε και μέσω της αγάπης του για το ποδόσφαιρο τον σεβασμό που είχε για τους φίλους αλλά και για τους αντιπάλους του, ένας σεβασμός μάθημα ζωής για όλους μας μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι νέοι θυμόμαστε τότε το γέλιο που μας είχε χαρίσει σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού που παρακολουθούσαμε στην κατάμεστη τότε καφετέρια “Select” στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο “μάγος” της μπάλας Βραζιλιάνος Τζιοβάνι του Ολυμπιακού , με μια εντυπωσιακή ενέργεια του καθόρισε το ντέρμπι. Παρά την πίκρα της ήττας ο “Κοζίρης” σηκώθηκε από το τραπέζι, πήρε μια εφημερίδα και την έβαλε πάνω στο κεφάλι του.
-“Ρε παιδιά” μας είπε. “Πείτε τώρα ότι αυτή η εφημερίδα είναι ένα καπέλο” ανέφερε, με όλους μας να γυρίζουμε και να τον κοιτάζουμε. Τότε με μια κίνηση σαν ευγενής που έχει μπροστά του μια κυρία, έπιασε την εφημερίδα και την έβγαλε από το κεφάλι με μια ελαφρά υπόκλιση! “Ε, του βγάζω το καπέλο του Τζιοβάνι” είπε και έφυγε από την καφετέρια μέσα σε αποθέωση από πράσινους και κόκκινους οπαδούς!

“Εσύ είπαμε είσαι Άρης! Μα πως έγινε αυτό ρε παιδί μου; μου έλεγε πάντα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που σε σκεπάζει αείμνηστε «Κοζίρη».

-Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά την γυναίκα του Χρυσούλα Ξυλούρη για την προσφορά 50 ευρώ στη μνήμη του, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από το θάνατο του. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και τα δωρεάν φροντιστήρια που γίνονται στο χώρο.

Γ.Μπ

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->