Επειδή κατά καιρούς ακούγονται φήμες και ψίθυροι για μηδενική μου προσφορά κατά την παραμονή μου στ’ Ανώγεια, είτε σαν επιστήμων είτε σαν ενεργός πολίτης για 12 χρόνια (1974-1985), αναγκάζομαι έστω ετεροχρονισμένα να ακολουθήσω τον δρόμο της “Ανοιχτής Επιστολής” σε σας για να βάλω τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

Μόλις τελείωσα το Πανεπιστήμιο το 1974 εγκαταστάθηκα στα Ανώγεια με μοναδικό μου σκοπό την προσφορά μου σας επιστήμων αλλά και σαν ενεργός πολίτης.Παράλληλα με την άσκηση της επιστήμης μου, εντάσσομαι στον Πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων. Ειλικρινά πιστεύω τα χρόνια που ακολούθησαν όχι μόνο ενεργοποιήθηκε ο Σύλλογος, αλλά θα τολμήσω να πω ότι μεσουράνησε. Παρακάτω θα αναφέρω αρκετές δράσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου.

Εδώ πρέπει να τονίσω με έμφαση ότι αυτά δεν έγιναν μόνο από μένα αλλά ομαδικά, με εκλεκτούς συνεργάτες που είχαν το ίδιο όραμα με μένα. Αναφέρω ενδεικτικά αρκετούς:

Παπά Ανδρέας Δραμουντάνης, Βρέντζος Οδυσσέας (δάσκαλος), Δακανάλης Λάμπης (δάσκαλος), Δραμουντάνης Νίκος (Μαθητική Εστία), Ανδρεαδάκης Μανόλης (Σαουνάτσος), Κουνάλης Γιώργης, Καλλέργης Λυκούργος, Καλομοίρης Γιάννης (Τσικ), Μητσοφλάς, Καλομοίρης Αντώνης, Σταυρακάκης Στελής, και άλλοι,Συγνώμη γιατί δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους. Ιδιαίτερη όμως αναφορά θα κάνω στον Γιάννη Πασπαράκη (Λυραρογιάννη), γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήταν το δεξί μου χέρι. Είναι ο άνθρωπος  πέρα από κάθε αμφιβολία που σήκωσε μεγάλο βάρος των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

Τώρα έρχομαι στα πεπραγμένα του Συλλόγου αυτά τα χρόνια (όχι όλα βέβαια).

1)ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Φτιάξαμε δυο χορευτικά συγκροτήματα, ένα παιδικό και ένα μεγάλο. Αυτά ήταν από τα πρώτα χορευτικά συγκροτήματα (ιδίως το παιδικό), στην Κρήτη. Παιδικό συγκρότημα (το καμάρι των Ανωγείων και της Κρήτης). Εδώ πρέπει να αναφέρω μερικά ονόματα που θυμάμαι.

-Δραμουντάνης Βασίλης (Λιαμής)

-Σαλούστρος Γιάννης (Αρόλιθος)

-Σταυρακάκης Πέτρος (του Τηλέμαχου)

-Καλλέργης Παντελής (του Μακραντρέας)

-Βρέντζος Γιώργης (Κάτης)

-Βρέντζου Γιώτα

-Σταυρακάκη Καίτη (του Τηλέμαχου)

-Ανδρεαδάκη Ζουμπουλιά (του Νικηφόρο)

-Σμπώκου Ελένη (Ατζαρά)

-Κεφαλογιάννη Ελένη (του Σωκράτη)

 

Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους…

 

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

-Τουπής Βασίλης

-Χαιρέτης Στεφανής (του Λυκούργο)

– Σκουλάς Χαράλαμπος (Λαμπίτσης)

-Σκουλάς Μύρων (Τζαβελοβασίλη)

-Καλομοίρης Γιάννης (και χοροδιδάσκαλος)

-Σουλτάτος Γιάννης

-Φασουλάς Δημάρατος

-Δακανάλη Ελπίδα

-Δραμουντάνη Μαρία (του Μίχαλου)

-Σμπώκου Αλίκη (της Αριστέας)

-Σαλούστρου Ελένη (του Αδαμάκη)

-Φασουλά Δημοκρατία

-Καλομοίρη Αγάπη

Οπουδήποτε πήγαιναν τα συγκροτήματα γινόταν χαλασμός! Θυμάμαι χαρακτηριστικά το μεγάλο συγκρότημα σε διαγωνισμό στα Χανιά, στο Φρούριο. Πέντε χιλιάδες όρθιοι να χειροκροτούν. Φυσικά 1ον Βραβείο.

Πήραμε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις. Πρέπει επίσης να πω ότι είχαμε προτάσεις  από Γερμανία και ομογένεια της Αμερικής αλλά διάφοροι λόγοι όμως δεν επέτρεψαν να πάμε. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι τα συγκροτήματα με την πάροδο των χρόνων ανανεώνονταν συνεχώς. Και πάλι θέλω να ζητήσω συγνώμη διότι δεν μπορώ να αναφέρω άλλους χορευτές τα επόμενα χρόνια.

Είχαμε παραδοσιακές στολές για το Παιδικό αλλά και το μεγάλο συγκρότημα (αγορασμένες από τον Πολιτιστικό σύλλογο). Παράλληλα λειτουργεί σχολή χορού  (δάσκαλος Καλομοίρης Γιάννης), όπου πάρα πολλά παιδιά και μεγάλοι έμαθαν τους παραδοσιακούς χορούς μας.

2)ΕΚΔΡΟΜΙΚΟς ΤΟΜΕΑΣ

Πάρα πολλοί Ανωγειανοί με συμβολική τιμή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλη την Κρήτη. Επίσης έγιναν και εκδρομές εκτός Κρήτης, όπως στη Ρόδο, στην Σαντορίνη κ.λ.π

3)ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Οι δραστηριότητες εδώ είναι πάρα πολλές. Θα αναφέρω όμως μερικές.

α)Πολλές πολιτιστικές με το δήμο Ανωγείων (δήμαρχος Γιώργης Κλάδος), γιορτές για το Πολυτεχνείο, για το Ολοκαύτωμα Ανωγείων, χοροεσπερίδες κ.λ.π

β)Λειτουργία του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π)

Πρέπει εγώ να πω ότι ήταν η αγαπημένη μου δραστηριότητα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ερχόταν μεγάλες προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών, των τεχνών και της πολιτικής. Αναφέρω μερικούς:

-Ντεγιάννης (δικαστής Χούντας)

-Χατζιδάκις (Μουσικοσυνθέτης)

-Δαμανάκη Μαρία (Πολυτεχνείο)

-Φίλης (Καθηγητής Πανεπιστημίου- Αντιστασιακός)

-Σβορώνος (καθηγητής Πανεπιστημίου-Ιστορικός)

-Κασσωτάκης (Καθηγητής Πανεπιστημίου-Παιδαγωγικό)

-Κρεμαστινός (Καθηγητής Ιατρικής)

-Θεοφίλου(Διευθυντής ερευνητικού κέντρου “Δημόκριτος)

-Σακελλαράκης Γιάννης (Καθηγητής Αρχαιολογίας)

-Στεφανής (Καθηγητής Ιατρικής)

-Γιαννουλόπουλος (Καθηγητής Πανεπιστημίου-Ιστορικός)

Και πάρα πολλοί άλλοι…

γ)Ιδρύεται σχολή Ζωγραφικής (σε συνεργασία με ΝΕΛΕ Ρεθύμνης).

δ)Σχολή ραπτικής (με ΝΕΛΕ Ρεθύμνης) με άριστα αποτελέσματα.

ε) Ο Σύλλογος πρωταγωνιστεί με τις τοπικές αρχές και τις αντίστοιχες του Ρεθύμνου σε αγώνα κατά πυροβολισμών και ζωοκλοπής, τα αποτελέσματα εδώ όμως ήταν πενιχρά.

στ)Λειτουργία Βιβλιοθήκης στην αίθουσα του συλλόγου με άριστα αποτελέσματα.

ζ)Σαν πρόεδρος του συλλόγου αρθρογραφούσα στην τότε εφημερίδα της Αθήνας “Φωνή των Ανωγείων” για 2 χρόνια με θέματα της επιστήμης μου. Επίσης σε συνεργασία με την ΝΕΛΕ Ρεθύμνης  έδωσα πολλές διαλέξεις του αντικειμένου μου σε όλα τα σχολεία των Ανωγείων, την Μαθητική Εστία Ανωγείων και σε όλα τα σχολεία της περιοχής Μυλοποτάμου (Δωρεάν βεβαίως).

η) Εις τον τομέα του πρασίνου, γεμίσαμε τις πλατείες λουλούδια (πιθάρια σε όλο το χωριό). Επίσης έγινε δεντροφύτευση μέχρι τα Σείσαρχα. Πολλά δέντρα πλέον διατηρούνται ακόμα. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι αποκτήσαμε δικό μας χώρο στο κτήριο του Δήμου σε συμφωνία με το δήμο Ανωγείων (Γ.Κλάδος).

Πολλοί θα αναρωτηθούν με τι πόρους γίνονταν όλα αυτά. Η απάντηση είναι σαφής. Ο Σύλλογος είχε αποκτήσει ένα κύρος και μια φήμη (όχι τυχαία βέβαια) ώστε πολλά Υπουργεία χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητες του. Αναφέρω Υπουργείο Πολιτισμού (Μελίνα Μερκούρη), Υπουργείο Τουρισμού (Νίκος Σκουλάς), Υφυπουργείο αθλητισμού και άλλα.

ΕΔΩ ΘΕΤΩ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

Δεν δικαιούμαι εγώ και όλοι οι συνεργάτες μου να είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας; Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ήταν μια χρυσή δεκαετία του Πολιτιστικού συλλόγου. Όλοι εμείς που δουλέψαμε αυτά τα χρόνια πέρα από κάθε αμφισβήτηση κάναμε τον Σύλλογο κυψέλη δημιουργίας και προσφοράς, αφήνοντας ένα έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα στον τόπο μας.

Ο Σύλλογος αυτά τα χρόνια απέκτησε περιουσία παραδοσιακές στολές ( και για τα δυο συγκροτήματα), τιμητικές διακρίσεις, μικροφωνικές εγκαταστάσεις, αξιόλογη βιβλιοθήκη, πολλές μαγνητοφωνημένες ομιλίες και εκδηλώσεις, αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, αρχειακό υλικό, βιβλία πρακτικών και άλλα.

ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ.

Ένας πέπλος σιωπής και αφάνειας εκάλυψε το Σύλλογο για αρκετά χρόνια.

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να κάνω μια προσωπική αναφορά:

Ο κομπασμός και οι μεγαλοστομίες είναι εντελώς ξένα σε μένα. Ειλικρινά δεν προσπάθησα επ’ ουδενί να διανθίσω αυτή την επιστολή μου με υπερβολές και φανφάρες. Ειλικρινά δεν επιζητώ την αναγνώριση και τον δημόσιο έπαινο. Έστειλα αυτή την επιστολή παρακινούμενος από μια πικρία ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΜΑΘΕΥΤΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Νοιώθω πολύ υπερήφανος που υπηρέτησα τον τόπο μου για 12 χρόνια από το μετερίζι του επιστήμονα και του ενεργού πολίτη.

Σε τυχόν επιστολές με κολακευτικά σχόλια ή μη δεν θα απαντήσω.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Βασίλης Καλέντης (Συνταξιούχος Οδοντίατρος)

Υ.Γ Δεν ήθελα να αναφερθώ σε άλλη μεγάλη δραστηριότητα μου γιατί αυτή μόνο τραυματικές μνήμες μου άφησε και που ήταν ο αποκλειστικός λόγος της αποχώρησης μου.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->