Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής Παναγιώτης Τσακαλίδης σας προσκαλεί στην τελετή ονοματοδοσίας του ξενώνα στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα σε Ξενώνας “Ιωάννης Παπαμαστοράκης” που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 13:00 στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα – Ψηλορείτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη

-Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ανωγείων, κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη

-Χαιρετισμός από τον Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, Καθηγητή Βασίλειο Χαρμανδάρη

-Αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το νέο όνομα του ξενώνα στο Αστεροσκοπείου Σκίνακα σε Ξενώνας “Ιωάννης Παπαμαστοράκης” από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη.

Ο Γιάννης Παπαμαστοράκης είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο τμήμα Φυσικής και επικεφαλής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε Φυσική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Max-Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας. Έλαβε το Διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Πολυτεχνείο) το 1975 στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε επί σειρά ετών στο Ινστιτούτο Max-Planck με την εξερεύνηση του γειτονικού διαστημικού χώρου μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων. Μετά την έλευσή του, στο νεοσύστατο τότε, Πανεπιστήμιο και Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης, δημιούργησε σε συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων της Κρήτης με το Γερμανικό Ινστιτούτο Max-Planck, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα. Παράλληλα με την ανάπτυξη του Αστεροσκοπείου ασχολείται ερευνητικά σε διάφορα θέματα της Αστροφυσικής όπως κομήτες, πλανητικά νεφελώματα, κατάλοιπα εκρήξεων supernova, αστρικά σμήνη και γαλαξίες. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, περιλαμβάνεται η οργάνωση και ανάδειξη του θεσμού των Επιστημονικών Διαλέξεων Ωνάση, σε συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και του Ι.Τ.Ε. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τοποθετήθηκε ως επίκουρος καθηγητής το 1985, όπου στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αναπληρωτή καθηγητή το 1990 και εξελέγη στην βαθμίδα του καθηγητή το 2005. Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής το 2009.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->