Άρθρο στην ΑΝΩΓΗ του Βασίλη Βουϊδάσκη,Καθηγητή Κοινωνιολογίας
Πανεπιστημίου Κρήτης (ε.Υ.)

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους φίλους, οι οποίοι από το φιλόξενο βήμα τους δημοσιοποιούν τις όποιες απόψεις μου, ενισχύοντας έτσι απίστευτα την αδάμαστη ενδόμυχη δύναμη, που με προτρέπει να σχολιάζω την επικαιρότητα. Προπάντων να εξάρω δεόντως, κάθε φορά, ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές, που μαρτυρούν ότι στον τόπο μας και το χωριό μας, δε σταματούν ποτέ να λαμβάνονται πολλές και απρόσμενες ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες, οι οποίες χαροποιούν εμάς κι εντυπωσιάζουν τους άλλους.
Η ίδρυση του πρώτου θεσμικού οργάνου ο: «Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του Σταυράκειου Γυμνασίου–Λυκείου Ανωγείων»,αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο πολλοί είχαμε οραματιστεί και με ιώβεια υπομονή ανέμεναν οι αείμνηστοι ευεργέτες μας, Μιχάλης και Λετίτσια Σταυρακάκη, (Σταυράκη). Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους παράγοντες, που έκαναν αυτό το όνειρο, έστω και μετά από καθυστέρηση μερικών δεκαετιών, ζωντανή πραγματικότητα.
Η ασύλληπτη δωρεά των ευεργετών μας με συνόδευε πάντα κι οι ίδιοι σαν αιθέριες οπτασίες με ακολουθούν μια ζωή έως και σήμερα. Στην επίμονη αναζήτηση τρόπου ανταπόδοσης της ευεργεσίας τους, άκουγα την προτροπή τους: «Ποίει και εσύ ομοίως», ‘κάνε και συ το ίδιο!’ Κι αυτό το επιτακτικό μήνυμα το στέλνουν αδιαλείπτως σε όλα τα πνευματικά τους παιδιά, στην επιθυμία τους να βάλομε την καθημερινή μας βιωματική στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Διαπιστώνοντας την ατομική μου αδυναμία ν’ ανταποκριθώ στην απεραντοσύνη του χρέους μου, συνεκτιμούσα συνεχώς περισσότερο τη δύναμη της συλλογικότητας και της συμπόρευσης όλων των ευεργετημένων φίλων και συν-τρόφων. Γι’ αυτό και η ‘αναζήτηση’ της ανταπόδοσης αντικαταστάθηκε πολύ νωρίς με την ‘αναζήτηση’ διαφόρων τρόπων προσέγγισης και λύσης των προβλημάτων των συγχωριανών μας και όχι μόνο.
Πριν από 45 χρόνια, από τη Γερμανία, έστειλα ένα άρθρο στο φίλο και τότε Δ/ντή της ‘Φ.τ.Α’, τον Κώστα Σπαχή. Αφού συγχαίρω όλους τους φίλους, που συνέβαλαν στην ίδρυση της Εφημερίδας μας, επισημαίνω: «Τη λύση των κοινωνικών μας προβλημάτων πρέπει ν’ αναζητήσομε στο Ανωγειανό δαιμόνιο και στα δυο πνευματικά μας όπλα: Στο Γυμνάσιο και την Εφημερίδας μας. Την προσφορά του Γυμνασίου βεβαιώνουν οι δεκάδες των νεαρών επιστημόνων και για το δεύτερο ευελπιστούμε», (‘Η Φωνή των Ανωγείων’, Μάρτιος 1974, σ.4).

Τέσσερα χρόνια μετά το 1978, με αφορμή την εκλογή μου ως Καθηγητή στην Ακαδημία Ιωαννίνων, με το άρθρο μου: ‘Ξεκίνημα και Μήνυμα’ έστειλα ένα φιλικό γενικό κάλεσμα μ’ ένα τολμηρό μανιφέστο, σχετικό με την επιτακτική ανάγκη, της ίδρυσης ενός θεσμικού οργάνου όλων των αποφοίτων και κυρίως των επιστημόνων, που είχαμε την τύχη να πάρομε το μαγικό χαρτί, που υπέγραψε με τον ιδρώτα του το αξιολάτρευτο ζεύγος Σταυρακάκη.
Μεταξύ άλλων αναφέρω και τα εξής: «Η ίδρυση ενός Συλλόγου των Ανωγειανών Επιστημόνων, θα μπορούσε να διοχετεύει τις συντονισμένες προσπάθειές μας, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου μας και ιδιαίτερα του χωριού μας. Με προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιορτές, διαλέξεις και με άλλες δραστηριότητες θα μπορούσαμε να συμβάλομε καθοριστικά στην ανόρθωση του μορφωτικού επιπέδου των ανθρώπων μας», (‘Η Φωνή των Ανωγείων’, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1978, σ, 4).
Η πρόσκλησή μου έπεσε στο κενό και σε «ώτα μη ακουώντων». Ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», στην οποία απάντησε μόνο η «άκρα του τάφου σιωπή». Έμεινε το αποτύπωμα μιας μικρής πικρίας, αλλά η φλόγα της ελπίδας ολοζώντανη. Κι έτσι πέρασε περισσότερο από μισός αιώνας, για να έλθει ‘το πλήρωμα του χρόνου’, τον Αύγουστο 2019! Κάλιο αργά παρά ποτέ!
Καλοδεχόμαστε το Νέο μας Σύλλογο με τις πιο θερμές μας ευχές. Άλλωστε οι προσδοκίες μας συμπορεύονται με την ποιότητα των μελών του Δ.Σ. Απαρτίζεται από ανθρώπους νέους και με όρεξη ακόμα και για να καλύψουν, αναδρομικά, κάποιες ανεκπλήρωτες δράσεις, έστω και μερικών χαμένων ετών. Καλή επιτυχία!

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->