ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Αγγέλα Σκουλά

Δυο μαχητικά f16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας πέταξαν ακριβώς πάνω από το Ηρώο του Ανωγειανού αγωνιστή στο Αρμί, την ώρα που όλοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και αυτή η στιγμή αποτέλεσε τον ύψιστο φόρο τιμής και μνήμης στην μεγάλη επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων στις 13 Αυγούστου του 1944! 75 χρόνια μετά η μνήμη παραμένει ζωντανή στους ήρωες του τόπου μας που έπεσαν υπέρ Πατρίδος αλλά και στους χιλιάδες που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους από τους βάρβαρους Ναζί κατακτητές.

Η πλατεία στο Αρμί, κατάμεστη από κόσμο όλων των ηλικιών που παρακολούθησε με συγκίνηση την σεμνή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ανωγείων όπου το παρόν έδωσε και πλήθος επισήμων. Ανάμεσα τους ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης,ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ανδρέας Ξανθός,ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜΕΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης,ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κ.Κ.Ε Μανόλης Συντυχάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο πρώην Βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Ξυλούρης, Εμμανουήλ Χνάρης, Νίκος Σκουλάς και Γιάννης Παρασύρης,, ο γενικός γραμματέας απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης και άλλοι.

Αρχικά τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κΕυγένιου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου όπου ο κ.κ Ευγένιος διάβασε ένα προς ένα και μνημόνευσε τα 141 ονόματα των Ανωγειανών που έπεσαν υπέρ Πατρίδος στον Β’Παγκόσμιο πόλεμο.Την ομιλία όπου εξιστόρησε τα γεγονότα της 13ης Αυγούστου 1944 στα Ανώγεια πραγματοποίησε ο δικηγόρος Οδυσσέας Καλομοίρης και η οποία είχε τίτλο “Ανώγεια, 75 χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή”.

Την παράσταση “έκλεψε” η Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων” που αποτελείται από γυναίκες και μικρά παιδιά, όπου υπό τη διεύθυνση του Θάνου Ε.Γιακουμάκη, ερμήνευσαν εξαιρετικά το “Μοιρολόι για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων” σε στίχους της Ειρήνης Αναγνωστάκη ή “Αρνογιάνεννας” και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.Τους συνόδευσαν μουσικά τρεις Ανωγειανί λυράρηδες, ο Κώστας Σκουλάς, ο Δημήτρης Ξυλούρης και η Μαρία Σκουλά!

Στην συνέχεια ειπώθηκαν τρεις μαντινάδες του Γιώργη Μπέρκη “Κατσούγκρη” για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων:

Σ’αυτό τον τόπο αετοί, Θεοί και αντάρτες ζούνε,

για αυτό και είναι τυχεροί, όσοι τόνε πατούνε..

Μέσα από τις στάχτες τρεις φορές γίνανε Ανώγεια πάλι,

και στον κατακτητή ποτέ, δεν έσκυψαν κεφάλι..

Ότι κι αν πεις για ήρωες είναι φτωχά τα λόγια,

τιμή και δόξα στους νεκρούς που δόξασαν τα Ανώγεια..

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Ανωγειανού αγωνιστή από την πολιτική και τοπική ηγεσία, την Αστυνομία,το Λιμενικό, την Πυροσβεστική, την Εθνική Αντίσταση. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στην οποία άγημα του στρατού απέδιδε τιμές, ενώ εκείνη τη στιγμή πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Ηρώο τα δυο μαχητικά f16.Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Δήμος Ανωγείων παρέθεσε γεύμα στους επισήμους στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αμάλθεια”.

Δόξα και τιμή στο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων και την 13η Αυγούστου 1944!

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->