Συνέντευξη στην ΑΝΩΓΗ

Είναι ένας από τους μύθους του Ελληνικού μπάσκετ, ένας από τους πιο ολοκληρωμένους Ευρωπαίους αθλητές όλων των εποχών και ένας εξίσου καταπληκτικός άνθρωπος. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που επισκέφθηκε πρόσφατα τα Ανώγεια, εκπληρώνοντας μια υπόσχεση του προ ετών σε φίλους του Ανωγειανούς μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε από το χωριό μας, με όλο τον κόσμο να θέλει να του σφίξει το χέρι και να τον γνωρίσει από κοντά. Βρέθηκε σε μια παρέα στο Ανωγειανό αόρη και την τοποθεσία “Κουνά” με οικοδεσπότη τον γνωστό Ανωγειανό επιχειρηματία Μιχάλη Μανουρά, αλλά και άλλους φίλους, όπου ενθουσιάστηκε κυρίως από το “Ανωγειανό οφτό”, ενώ αργότερα επισκέφθηκε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου συνομίλησε και με τον π.Ανδρέα για να καταλήξει στο Μεϊντάνι και να γευτεί το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο. Φόρεσε για λίγο και την στολή του πυροσβέστη, για να φωτογραφηθεί με τα παιδιά που εργάζονται στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανωγείων, χωρίς να χαλάσει το χατήρι σε κανένα που ήθελε να συνομιλήσει ή να φωτογραφηθεί μαζί του. Ενθουσιασμένος από την φιλοξενία του τόπου, δέχτηκε να μιλήσει στην ΑΝΩΓΗ, σε μια συζήτηση με αρκετό μπάσκετ που λατρεύει ως ένας γνήσιος άνθρωπος του χώρου. Θα μιλήσει και για την Εθνική ομάδα και για τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό, αλλά και για το δικό του μέλλον στον χώρο που τόσο έχει ανάγκη από ανθρώπους σαν αυτόν.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Δημήτρη καλωσόρισες στα Ανώγεια. Μια παρέα σε ένα Μητάτο του Ψηλορείτη, παρέα με φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά και προσωπικούς του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός  Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Πως προέκυψε;

Προέκυψε πριν από μερικά χρόνια, σε ένα γάμο που είχε γίνει στην Αθήνα ενός  κουμπάρου του Μιχάλη Μανουρά που είναι ο οικοδεσπότης εδώ και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα με την ευκαιρία αυτή. Σε εκείνο το γάμο είχα δώσει μια υπόσχεση στους Ανωγειανούς που ήταν εκεί και με είχαν καλέσει να έρθω στα Ανώγεια να φάμε, να με φιλοξενήσουν και να περάσουμε όμορφα. Ήρθε λοιπόν αυτή η ημέρα που τήρησα εκείνη την υπόσχεση μου και είμαστε όλοι εδώ με καλούς φίλους από τα Ανώγεια και περνάμε υπέροχα.

Επικοινώνησες με τον πρόεδρο να του πει για το ότι θα βρεθείς σήμερα στα Ανώγεια που ο ίδιος υπεραγαπά. Αν ναι, τι σου είπε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού;

Με τον πρόεδρο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο,δεν επικοινώνησα, όχι. Επικοινώνησα μόνο με τον Μιχάλη τον Μανουρά και κανονίσαμε την σημερινή μου επίσκεψη μέσω ενός κοινού μας φίλου.

-Οι εντυπώσεις σου από τα Ανώγεια, τους ανθρώπους τους και τη φιλοξενία..

Κοιτάξτε, νομίζω πέρα από τα Ανώγεια που είναι εξαιρετική η φιλοξενία των ανθρώπων, γενικότερα η Κρήτη φημίζεται για όλο αυτό. Άρα δεν θα πω κάτι διαφορετικό από κάθε άνθρωπο που επισκέπτεται αυτό το υπέροχο νησί. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και βλέπω και αισθάνομαι από κοντά τη φιλοξενία και τη ζεστασιά σας.

Από τα Ανώγεια κατάγεται ο γνωστός καλαθοσφαιριστής Χρήστος Σαλούστρος. Και ο ίδιος ξεκίνησε τα πρώτα βήματα του από την επαρχία. Τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό μπάσκετ ώστε να αναδείξει περισσότερο τα ταλέντα της Ελλάδας στο μπάσκετ; Είναι καθαρά θέμα της Πολιτείας ή πρέπει να παρέμβουν πιο αποφασιστικά οι πρόεδροι των μεγάλων ελληνικών συλλόγων;

Νομίζω ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα της Πολιτείας, αλλά όλοι οι άνθρωποι του μπάσκετ πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, το μερίδιο ευθύνης και υποχρέωσης τους. Και η Πολιτεία από τη μεριά της, και οι παίχτες και οι πρόεδροι και οι προπονητές πρέπει καθένας να βάλει ένα λιθαράκι, ώστε να κάνουμε το μπάσκετ καλύτερο. Παρόλο που είμαστε μια μικρή Χώρα, φαίνεται ότι ο Έλληνας το μπάσκετ το έχει μέσα του. Βγάζουμε συνεχώς νέα ταλέντα που είτε βοηθάνε την Εθνική ομάδα, είτε τους Ελληνικούς συλλόγους να πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι στο μέτρο του δυνατού ο καθένας θα πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί, για να κάνουμε το μπάσκετ καλύτερο.

Η εθνική στο Παγκόσμιο του Σεπτεμβρίου με τον Γιάννη Αντεντοκούμπο στη σύνθεση της. Πόσο αισιόδοξος είσαι για μια καλή πορεία εκεί;

Είμαστε αισιόδοξοι. Όλοι φυσικά θέλουμε μια μεγάλη επιτυχία. Από την άλλη εγώ που έχω ζήσει παρόμοιες διοργανώσεις, ξέρω πόσο δύσκολες είναι και ότι υπάρχουν πάντα πολύ ισχυρές ομάδες.Σ ίγουρα η παρουσία του Γιάννη Αντεντοκούμπο θα είναι για την Εθνική μας ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Εύχομαι όπως και όλοι οι Έλληνες τα παιδιά να κάνουν το καλύτερο δυνατό, θα είμαστε δίπλα τους και μακάρι να φέρουν μια επιτυχία που την έχουμε ανάγκη και σαν Χώρα αλλά και σαν Ελληνικό μπάσκετ.

Μια περίεργη και δύσκολη χρονιά πέρασε για την Ελληνική καλαθοσφαίριση. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει: Μπορεί να υπάρξει αξιοπρεπές ελληνικό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό στην Α2; Άρης και ΠΑΟΚ είναι σε πτωτική πορεία, μόνοι αξιόπιστοι ο ΠΑΟ η ΑΕΚ και μερικές ομάδες της Περιφέρειας. Τι πρέπει να γίνει για να ξαναγίνει το μπάσκετ πρώτο άθλημα στη συνείδηση του Έλληνα;

Ο ειδικός δεν είμαι που μπορώ να σας πω απόλυτα τι πρέπει να γίνει. Σίγουρα όμως πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Όλοι μας και οι φίλαθλοι ανεξάρτητα από ποια ομάδα υποστηρίζουν, σίγουρα θέλουν ένα καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Να το βλέπει ο κόσμος το μπάσκετ και να το χαίρεται και όχι να γίνονται πράγματα που μας στεναχωρούν και απαξιώνουν και το άθλημα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που κατέχουν τις θέσεις και ξέρουν τι πρέπει να γίνει αν έχουν τη θέληση θα το πράξουν. Στη Χώρα μας αν δεν κάτσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και δεν βάλουμε ο καθένας νερό στο κρασί του δε μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ας αρχίσουμε από τα μικρά, από το μπάσκετ, να μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας. Όχι όλες! Να κάνουμε ένα μικρό βήμα, να βάλουμε ένα λιθαράκι και βήμα βήμα να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε όλοι. Είπατε για τον Ολυμπιακό, κι εμένα προσωπικά δε μου αρέσει που είναι στην Α2. Από την άλλη υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Εύχομαι οι αρμόδιοι να βρουν μια λύση και να πάει το άθλημα μπροστά.

-Πως είναι η ζωή σου μετά το μπάσκετ; Σκέφτεσαι να επιστρέψεις από άλλο πόστο, είτε στον Παναθηναϊκό είτε στην Ομοσπονδία;

Η ζωή μου μετά το μπάσκετ είναι μια χαρά! Το κύριο μέλημα μου είναι τα παιδιά μου. Κάποια άλλη σκέψη δεν έχω προς το παρόν. Είμαι ένας άνθρωπος που ήμουν στο μπάσκετ τόσα χρόνια. Σαφώς και με ενδιαφέρει ο χώρος του μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή είμαι σε μια Ακαδημία μαζί με τον Θοδωρή Παπαλουκά. Προς το παρόν αφιερώνομαι εκεί. Ο χρόνος τι θα δείξει δε μπορώ να ξέρω.

-Δυο λόγια για την αγάπη που εισπράττεις όπου και να βρίσκεσαι από οπαδούς όλων των ομάδων κάτι που ζήσαμε και στα Ανώγεια απόψε.

Εντάξει. Αυτό που αναφέρεις σίγουρα είναι μια μεγάλη χαρά. Χαίρομαι που στον ξεχωριστό χώρο του Ελληνικού μπάσκετ, έχω προσφέρει και εγώ ένα μικρό λιθαράκι και αυτό ο κόσμος το αναγνωρίζει. Τον ευχαριστώ πολύ γιατί είναι μεγάλη τιμή για μένα που μου δίνει χαρά και αισιοδοξία. Βέβαια στην κοινωνία και τον κόσμο μας για όλους ισχύει ότι άλλοι σε εκτιμούν και άλλοι όχι. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά όταν ακούω από κάποιον να μου λέει ότι “Δημήτρη είμαι από μια αντίπαλη ομάδα αλλά σε συγχαίρω για όλα” τότε αυτό είναι μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->