Μετά την επίσκεψη στο μνημείο στην τοποθεσία Σφακάκι, πλήθος κόσμου κατέκλυσε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου τελέστηκε μνημόσυνο από τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη για τους ήρωες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις 7 Αυγούστου 1944. Η εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο από την ενορία του Αγίου Γεωργίου και ξεκίνησε από το 2013. “Οι μαχητές του Σφακακιού, μια περήφανη γενιά των Ανωγείων μέσα από την αντιστασιακή στάση τους,  διαμορφώνουν ένα διαχρονικό πλαίσιο αξιών και μηνυμάτων..” ανέφερε στο κήρυγμα του στη συνέχεια ο π.Ανδρέας.

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του:

Αγαπητοί, συγχωριανοί και φίλοι

Το Σφακάκι, 75 χρόνια μετά την ιστορική μάχη παραμένει ένας ισχυρός φάρος:

-Που φωτίζει τους αγώνες κατά του Φασισμού και του Ναζισμού

-Που φωτίζει τους αγώνες για Ελευθερία, Ανεξαρτησία και Δημοκρατία

-Που φωτίζει την αδούλωτη ανωγειανή ψυχή απέναντι σε κάθε κατακτητή και κάθε εισβολέα

-Που φωτίζει τη δύναμη που έχουμε για να βγούμε από το σκοτάδι και την καταπίεση

Τ’  Ανώγεια ακόμα και σήμερα συνεχίζουν σταθερά τον αγώνα κατά του Φασισμού, γιατί το τέρας είναι εδώ ολοζώντανο και απειλητικό. Όμως, αυτός ο εδώ ο τόπος ξέρει πώς να το χτυπήσει, ξέρει πώς να το πολεμήσει, ξέρει πώς να το ξεκάνει.

Οι αγωνιστές του Σφακακιού στις 7 Αυγούστου 1944 με βασικό όπλο την αξιοπρέπεια και την δίψα για εκδίωξη του Γερμανού κατακτητή, αλλά πάνω από όλα την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας αυτού του τόπου σήκωσαν ψηλά τη σημαία της Αντίστασης και έστειλαν μήνυμα σε όλη την Κρήτη ότι το θεριό δεν είναι ανίκητο.

Με τα λιγοστά όπλα που διέθεταν, αλλά με περίσσια ψυχή πέτυχαν κάτι μοναδικό κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  χωρίς να χτυπηθεί ή να σκοτωθεί κανείς από τους δεκάδες αιχμαλώτους, πέτυχαν την απελευθέρωση τους με την ταυτόχρονη αιχμαλωσία του γερμανο-ιταλικού αποσπάσματος.

Οι μαχητές του Σφακακιού, μια περήφανη γενιά των Ανωγείων μέσα από την αντιστασιακή στάση τους,  διαμορφώνουν ένα διαχρονικό πλαίσιο αξιών και μηνυμάτων, όπως:

-Χωρίς θυσίες και αγώνες ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί

-Όλα είναι κατορθωτά

-Η πάλη για την προάσπιση των παναθρώπινων αξιών είναι καθημερινή και αδιάλειπτη

-Ο αγώνας για Ελευθερία και Δημοκρατία έχει διάρκεια και συνέχεια

-Πάνω και πέρα από όλα βάζουμε το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας

Να ΄στε να ‘ μαστε υπερήφανοι για το Σφακάκι, για τη Δαμάστα και για όλες τις μάχες, για όλους όσους θυσιάστηκαν γι΄ αυτόν εδώ τον τόπο.

Να ‘ στε και να ‘μαστε περήφανοι για το χωριό μας, που παρά τις επιδρομές που έχει δεχτεί από Τούρκους και Γερμανούς αυτό φυτρώνει ακόμα πιο δυνατό μέσα από τις στάχτες και τα αποκαϊδια.

Να ΄στε και να ‘ μαστε περήφανοι γιατί ο ναζισμός στη σύγχρονη ελληνική εκδοχή του, αποκρούστηκε από την κοινωνία μας με τον τρόπο ενωτικό και αποτελεσματικό.

Όμως,  για να προστατεύσουμε τις αξίες και τα ιδανικά αυτού του τόπου και για να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα θα πρέπει να πολεμήσουμε και να καταπολεμήσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που αλλοιώνουν το χαρακτήρα των παραδόσεων μας, που αλλοιώνουν το DNA μας. Γιατί για πας μπροστά απαραίτητο συστατικό είναι η αυτοκριτική.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των αγωνιστών του Σφακακιού, ας είναι αιωνία η μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν και έπεσαν τα πεδία των μαχών. Αθάνατοι. Ζήτω η ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ, ΚΑΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

Την δωδεκαμελή ομάδα του ΕΛ.ΑΣ Ανωγείων αποτελούσαν οι κάτωθι: Αρχηγός της ομάδας ήταν ο Εμμανουήλ Μανουράς (Σμαιλομανώλης) Μαζί του πολέμησαν: Εμμανουήλ Νταγιαντάς (Λαμπρινομανώλης) Ιωάννης Πασπαράκης (Γιαννιός της Χρόναινας) Ελευθέριος Αεράκης (Νταρολευτέρης) Χαράλαμπος Φρυσάλης (Φρυσαλοχαραλάμπης) Μανώλης Νταγιαντάς (Νταγιαντομανώλης) Γεώργιος Μανουράς (Γύπαρης) Πέτρος Πασπαράκης (Θοδωροπέτρος) Γεώργιος Ξημέρης (Ξημερογιώργης) Κωνσταντίνος Καφατσής, Γεώργιος Νταγιαντάς (Περβολιός) Δημοσθένης Πασπαράκης

Ενώ έμμεσο ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η Ειρήνη Μανουρά (Ζωνογιάννενα), ο Κωνσταντίνος Πατραμάνης, ο Κωνσταντίνος Δραμουντάνης (Γιαγκόκωστας), ο Κωνσταντίνος Νταγιαντάς (Λαμπρινόκωστας).

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->