Την Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 8 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου, η θεατρική ομάδα του ΓΕΛ Ανωγείων θα παρουσιάσει την παράσταση “Ένας Ιδανικός σύζυγος” του Όσκαρ Ουάιλντ. Με ελεύθερη είσοδο τα παιδιά του Λυκείου περιμένουν όλο τον κόσμο να δει από κοντά την παράσταση που ανεβάζουν με πολύ μεράκι, κόπο και αγάπη για το θέατρο και τη δημιουργία.Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στην υπεύθυνη καθηγήτρια τους  κα Βασιλική Μοσχούρη, την διευθύντρια του Λυκείου Ανωγείων Μαίρη Μπαγκέρη και όλους όσοι συνετέλεσαν στην ύπαρξη της θεατρικής ομάδας του ΓΕΛ Ανωγείων που μας προσφέρει υπέροχες παραστάσεις.

Η διανομή των ρόλων για τους μαθητές του Λυκείου μας έχουν ως εξής:

-Μάρπελ Τσίλτερν Φιπς, η Αργυρώ Δραμουντάνη.

-Λαίδη Μάρκμπυ, η Λευκή Δραμουντάνη.

-Κυρία Μάρτσμοντ, η Δήμητρα Ξυλούρη.

-Λαίδη Μπάσιλτων, η Μαρία Πασπαράκη.

-Κυρία Σιεβελευ, η Κατερίνα Σπιθούρη.

-Λόρδος Γκόρινγκ, η Μαρίνα Στρατήγη.

-Γερτρούδη Τσίλτερν και Λόρδος Κάβερσιαμ, η Μαίρη Χαιρέτη.

-Σερ Ρόμπερτ Τσίλτερν, ο Γιώργος Χαιρέτης.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Μοσχούρη αναφέρει σε σκέψεις της για την παράσταση τα εξής:

 

Πέρυσι τέτοια εποχή σκεφτόμουν -και αργότερα θα μιλούσα- για τον κύκλο μου στο Γενικό Λύκειο Ανωγείων που έκλεινε. Φαίνεται, όμως, ότι όσα με συνδέουν με αυτό το σχολείο και τους μαθητές του είναι πιο ισχυρά από όσο νόμιζα. Έτσι, λοιπόν, το σχολικό έτος 2018-2019 με βρίσκει και πάλι στο ίδιο γνώριμο και αγαπημένο περιβάλλον, συνεπώς η συνέχιση της θεατρικής ομάδας ήταν -ασφαλώς- μονόδρομος. Σκέφτηκα, ωστόσο, θεωρώντας -η αφελής!- ότι τα παιδιά θα το προτιμούσαν, να ασχοληθούμε αυτή τη φορά με κάτι όχι τόσο περίπλοκο, ίσως κάπως πιο ανάλαφρο, που θα προκαλούσε περισσότερο γέλιο και λιγότερο προβληματισμό και θα απαιτούσε λιγότερη διανοητική προσπάθεια. Να, όμως, που για μια ακόμη φορά οι μαθητές μου με οδήγησαν σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια και με αιφνιδίασαν ευχάριστα, ζητώντας μου ομόφωνα και επιτακτικά να προσεγγίσουμε ένα έργο “που θα είχε κάποιο βαθύτερο νόημα και ένα μήνυμα να περάσει στους θεατές”! Τους πρότεινα, λοιπόν, -μεταξύ αστείου και σοβαρού-να ασχοληθούμε με τον Όσκαρ Ουάιλντ και εξεπλάγην ξανά, εισπράττοντας τον ενθουσιασμό τους απέναντι σε ένα έργο, που δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς ότι θα συγκινούσε τέτοιες ηλικιακές ομάδες.

Και κάπως έτσι, για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά η θεατρική ομάδα του σχολείου μας δίνει το “παρών”, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά! Ανανεωμένη, με αρκετά από τα περυσινά της μέλη και δύο νέα, δούλεψε σκληρά, για να σας προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Χωρίς, φυσικά, και φέτος να λείπουν οι αντιξοότητες, αλλά και χωρίς καθόλου αυτές να τους πτοούν, η Αργυρώ, ο Γιώργης, η Κατερίνα, η Μαίρη, η Μαρίνα, η Δήμητρα, η Λευκή και η Μαρίααφιέρωσαν τον κόπο και το χρόνο τους και θέτουν στη διάθεσή σας το ταλέντο τους!

Όσο για τη διαδρομή που μας έφερε ως εδώ, ήταν -όπως πάντα- απολαυστική και πλήρης συναισθημάτων. Γέλια και συγκινήσεις, ικανοποίηση και περηφάνια γεμίζουν το μυαλό και την καρδιά και διαγράφουν κάθε ίχνος άγχους και κούρασης, αφήνοντας πίσω μια ακόμα γλυκιά ανάμνηση. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, παρά να ευχαριστήσω από καρδιάς τα αγαπημένα μου παιδιά, που με εμπιστεύθηκαν, ομόρφυναν τις Δευτέρες μου και άφησαν στην ψυχή μου το καθένα το δικό του αποτύπωμά.

Μπροστά στο ταλέντο των μικρών μου υποκριτών υποκλίνομαι, όπως θα κάνουν κι εκείνοι στο τέλος της βραδιάς, περιμένοντας με αγωνία το χειροκρότημά σας! Οι υποκριτές αυτοί, όμως, εξαντλούν όλη την τέχνη τους στο θεατρικό σανίδι, κρατώντας τη ζωή τους αγνή και αυθεντική, χωρίς ίχνος υποκρισίας. Ευχή δική μου είναι η εμπειρία αυτή, για όσους έχουν ξαναδεί τα φώτα της ράμπας, να είναι εξίσου ή και πιο μαγική από την προηγούμενη, και, για όσους τώρα παίρνουν το βάπτισμα, να ανταποκριθεί ή και να υπερβεί τις προσδοκίες τους.

Είμαι ευγνώμων για κάθε στιγμή που περάσαμε μαζί και πρόθυμη να σταθώ αρωγός και συνοδοιπόρος σας σε ό,τι κι αν θελήσετε να τολμήσετε, με τη βεβαιότητα ότι θα το φέρετε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, όπως κάνατε και με αυτό μας το εγχείρημα…

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Λυκείου Ανωγείων Μαίρη Μπαγκέρη αναφέρει:

Για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά, λίγο μετά το τελευταίο σχολικό κουδούνι που σήμανε τη λήξη των μαθημάτων, έχουμε τη χαρά να αναμένουμε το θεατρικό κουδούνι, που θα κηρύξει την έναρξη της θεατρικής παράστασης, την οποία με κέφι και μεράκι προετοίμασε η θεατρική ομάδα του σχολείου μας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που και φέτος, παράλληλα με τουψηλής ποιότητας διδακτικό έργο που, όπως πάντα, παρείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, υλοποιήθηκαν και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και πολιτιστικού περιεχομένου, στο πλαίσιο των οποίων οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ερευνήσουν, να δημιουργήσουν και να αναδείξουν άλλες πτυχές του εαυτού τους.

Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της κοινωνίας που ολοένα και αλλάζει, οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για να κάνουμε πράξη ένα σχολείο ανοικτό στους μαθητές και την τοπική κοινωνία, που δε θα αποτελεί μόνο φορέα παραδοσιακής διδασκαλίας, αλλά θα υπερβαίνει τα όρια των αιθουσών του και θα προσφέρει ευκαιρίες καλλιέργειας όχι μόνο γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και καλλιτεχνικών κλίσεων· ένα σχολείο που θα στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών του και που θα αποτελεί συγχρόνως εστία πολιτισμού, χώρο υλοποίησης δράσεων και εκδηλώσεων, απευθυνόμενων σε όλους τους κατοίκους τόσο των Ανωγείων όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Νιώθω, συνεπώς, την ανάγκη να επαινέσω τους μαθητές του σχολείου μας που δεν πτοήθηκαν από το βάρος των σχολικών και εξωσχολικών τους υποχρεώσεων και ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα της υπεύθυνης καθηγήτριας για συμμετοχή στη θεατρική ομάδα, αποδεικνύοντας ότι η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση είναι ισχυρότερη από κάθε εμπόδιο. Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τα παιδιά όσο και τη συνάδελφο για τον προσωπικό χρόνο και κόπο που αφιέρωσαν σε αυτήν την προσπάθεια και να εκφράσω τη βεβαιότητα αφενός ότι το αποτέλεσμα θα είναι για ακόμα μία φορά αντάξιο των προσδοκιών μας, αφετέρου ότι η θεατρική ομάδα του ΓΕΛ Ανωγείων έχει καταστεί πλέον θεσμός που θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται για την ψυχαγωγία μας για πολλά ακόμα χρόνια!

Οι συντελεστές της παράστασης τέλος, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους παρακάτω για την πολύτιμη στήριξη τους:

-Τη διευθύντρια μας, κ. Μαίρη Μπαγκέρη, για την ολόθερμη στήριξη, διευκόλυνση και βοήθεια σε οτιδήποτε χρειαστήκαμε.

-Το Δήμο Ανωγείων για την τεχνική υποστήριξη και την κάλυψη των εξόδων της παράστασης, μέσω της Σχολικής Επιτροπής Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων.

-Τη Διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, κ. Έφη Χατζάκη, για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων για τη διεξαγωγή των τελευταίων προβών της ομάδας αλλά και της παράστασης.

-Τους γονείς των παιδιών, για την κατανόησή τους και την προσπάθεια που έκαναν να τροποποιούν το απαιτητικό, αναμφίβολα, πρόγραμμά τους, προκειμένου να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, μετά από τις πρόβες μας!

-Όλους εσάς που μας κάνετε την τιμή και παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, δίνοντάς μας κουράγιο με τη στήριξη και τη θετική σας διάθεση!

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Ιδανικός σύζυγος είναι μία θαυμάσια κωμωδία του μεγάλου Ιρλανδού δραματουργούΌσκαρ Ουάιλντ, γραμμένη το 1895. Με το γνωστό ειρωνικό και λεπτό χιούμορ και με τα ευφυολογήματά του, που τον έκαναν διάσημο, ο συγγραφέας σατιρίζει τη δημόσια, κοσμική και πολιτική ζωή των ανωτέρων τάξεων της Αγγλίας: Ο Sir Robert Chiltern, λαμπρός νέος πολιτικός, τέλειος τζέντλμαν και ιδανικός σύζυγος για την πανέμορφη Lady Chiltern, μοιάζει να τα έχει όλα σ’ αυτή τη ζωή. Μαζί δίνουν την ειδυλλιακή εικόνα ενός ευτυχισμένου ζεύγους, ως τη στιγμή που σε μια δεξίωσή τους η κυρία Cheveley, μια παλιά γνώριμη από τα σχολικά χρόνια, απειλεί ν’ αποκαλύψει ένα σκοτεινό μυστικό από το παρελθόν του Sir Robert, θέτοντας σε κίνδυνο το γάμο και την καριέρα του… Ο φίλος του Sir Robert, λόρδος Goring, περιζήτητος εργένης, γνωστός και ως «ο μεγαλύτερος χασομέρης του Λονδίνου», ξεπερνά τη συνήθη απάθειά του και προσπαθεί να τον βγάλει από την δύσκολη θέση.

Κυνικοί εκβιασμοί, μπερδεμένες ταυτότητες, καθυστερημένες αποκαλύψεις, παγίδες… Θύτες και θύματα εναλλάσσουν ρόλους ευφορίας μέσα στην μεγαλοαστική τάξη που στηρίζεται στο ψέμα και την διαπλοκή. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, μίζες μα κυρίως η στιγμή της μεγάλης απόφασης είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί ο Όσκαρ Ουάιλντ, για να κριτικάρει και να χλευάσει την ηθική της εποχής του. Επειδή, όμως, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, το σπινθηροβόλο έργο του παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->