Κουρούπη,η παρουσία σου λείπει απ’ το Μεϊντάνι,
για δε θωρώ το δεύτερο τα πάσα σου να κάνει..
(Αριστείδης Χαιρέτης “Γιαλάφτης)
Σαράντα ημέρες συμπληρώνονται από τον θάνατο του Εμμανουήλ Καλλέργη ή “Κουρούπη” και η οικογένεια του καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς, την Κυριακή 16 Ιουνίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη ενός σπουδαίου Ανωγειανού με πολυσχιδή δραστηριότητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η θέση του “Κουρούπη” στην αγαπημένη του πλατεία Μεϊντάνι έμεινε κενή, αλλά οι άνθρωποι που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν είναι γεμάτοι από τις αναμνήσεις του και την αταλάντευτη στάση ζωής του, την οποία πέρασε με τις αξίες και τις αρχές του τόπου.
Γεννημένος το 1926 ο Εμμανουήλ Καλλέργης, έζησε ως έφηβος τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης του, τον ξεριζωμό και το Ολοκαύτωμα του χωριού. Επέστρεψε μετά την κατοχή με την οικογένεια του και έχτισε ξανά πάνω από τις στάχτες το σπίτι του μένοντας στα αγαπημένα του Ανώγεια μέχρι το τέλος της ζωής του.Μεταξύ άλλων ο Εμμανουήλ Καλλέργης είχε διατελέσει πρώτος πρόεδρος του Αετού Ανωγείων την χρονιά της ιδρύσεως του το 1963, ενώ εποχή άφησε η ταβέρνα με την επωνυμία “Μιτάτο” που διατηρούσε πίσω από την πλατεία Μεϊντάνι και από την οποία πέρασαν όλοι οι καταξιωμένοι Κρήτες καλλιτέχνες.
Αφήνει πίσω του την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του Αγάπη Νταγιαντά και τον μοναχογιό του Κώστα Καλλέργη, τον γνωστό καλλιτέχνη, και ένα από τα καλύτερα λαούτα της Κρητικής μουσικής παράδοσης. Για τον “Κουρούπη” έγραψε τον παρακάτω αποχαιρετισμό στην προσωπική του σελίδα ο Λουδοβίκος των Ανωγείων:

“Μανώλης Καλλέργης Κουρούπης: Έφυγε ο άντρας των 93 χρόνω, που δε γέρασε ποτέ. Έζησε ελεύθερος μια ζηλευτή ζωή. Μερακλής, γλεντιστής ,ξενύχτης χαρτοπαίχτης παλιάς κοπής. Στα ύστερα της νιότης του παντρεύτηκε σαν “ερμηνεύει η φύση” την Αγάπη Νταγιαντά. Μια γυναίκα τριαντάφυλλο, άρωμα και χρώμα..Γέννησαν τον Κώστα. ένα σπουδαίο μουσικό να μας θυμίζει τη γιορτή της ζωής.

Θυμούμαι το 1977 σε ένα σπάνιο γλέντι στο σπίτι του με τον μεγάλο λυράρη των Ανωγείων το Στραβό.Ο Κουρούπης σηκώθηκε μπήκε μέσα κι έφερε το νεογέννητο γιο του σε ένα καλαθάκι και τον άφησε πάνω στο τραπέζι των γλεντιστάδων. Η παρέα σε μια στιγμή έγινε έκρηξη όλοι σηκώθηκαν όρθιοι γύρω από το μωρό, οι μαντινάδες και οι ευχές έπεσαν βροχή..
Η ζωή του Κουρούπη μας δίδαξε πως η νιότη είναι ψυχικό στολίδι και δεν έχει ηλικία.Το στρογγυλό τραπεζάκι στη γωνία του μεϊντανιού θα αργήσει να
ξαναβρεί το ταίρι του. Κάθε μέρα στου Καρρά το καφενείο με το γλυκύ βραστό καφέ και το τσιγάρο που όλο έλεγε πως θα κόψει κάτω από το καμπαναριό. Όμορφος Χουβαρντάς και λιγόλογος,επιθυμητός και αναντικατάστατος ..”

Στη μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ, ο καλλιτέχνης Κώστας Καλλέργης (Κουρούπης) προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 100 ευρώ, χρήματα που θα διατεθούν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει..
Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->