Με σεβασμό και εκτίμηση, σύσσωμος ο κόσμος των Ανωγείων, βρέθηκε χθες στην εκκλησία της Παναγίας στο Περαχώρι, για να απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Ιωάννη Χαχλιούτη (Χαχλιουτογιάννη) και να πει μερικά λόγια συμπαράστασης στους οικείους του. Ένας σεβαστός άντρας των Ανωγείων που έφυγε πλήρης ημερών αλλά και έργων αφήνοντας πίσω του σημαντική παρακαταθήκη ήθους, αξιοπρέπειας και τιμής. Με δάκρυα στα μάτια τον αποχαιρέτησε ο κουνιάδος του, δάσκαλος Οδυσσέας Βρέντζος που εκφώνησε και τον επικήδειο λόγο στην εκκλησία. Αναλυτικά ο αποχαιρετισμός του έχει ως εξής:
“Με πόνο ψυχής, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και συναγωνιστές, για να απευθύνομαι τον ύστατο χαιρετισμό. Για να αποχαιρετήσουμε, τον ήρεμο άνθρωπο, τον ενεργό πολίτη, τον αφοσιωμένο σύζυγο, τον στοργικό πατέρα και παππού, τον αγαπητό φίλο και συναγωνιστή τον Χαχλιουτογιάννη. Για να του εκφράσουμε με την παρουσία μας, την απεριόριστη εκτίμηση μας, για την πολύτιμη παρακαταθήκη έργων και ανθρωπιάς που αφήνει πίσω του. Για να του εκφράσουμε με την συμμετοχή μας και με τα άνθη της ευγνωμοσύνης μας, τη μεγάλη εκτίμηση μας για την προσφορά του.Για να του απευθύνουμε με λόγια καρδιάς, την πρέπουσα τιμή και τον μεταθανάτιο από όλους μας έπαινο για όσα προσέφερε ως άνθρωπος, ως πατριώτης και αγωνιστής.
Ο Χαχλιουτογιάννης γεννήθηκε πριν 88 χρόνια στα Ανώγεια. Η καταγωγή του και η ανατροφή του μέσα σε μία οικογένεια με αρετές, με σταθερές και ξεκάθαρες αρχές, τον έκαναν αγαπητό σε όλο το χωριό, γιατί διέπλασε ένα χαρακτήρα έντιμο, ηθικό, γεμάτο με αλτρουισμό, καλοσύνη και ντομπροσύνη.Δύσκολα παιδικά χρόνια, κατοχικά, με πολλές δοκιμασίες και λύπες, με το χαμό του αδελφού του Κωνσταντίνου που δολοφονήθηκε στυγνά από τα φασιστικά στρατεύματα των Γερμανών φασιστών σε ηλικία 16 ετών, μαζί με άλλους ανωγειανούς.
Στάθηκε όμως όρθιος , δίπλα στους πονεμένους γονείς του και σαν μικρός έφηβος δοκιμάστηκε στη γερμανική κατοχή , προσφέροντας το μερτικό του στον αγώνα εναντίον των φασιστών κατακτητών.Στη συνέχεια στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου, είπε το δικό του ΟΧΙ σε σύλληψη του. Συνελήφθη, βασανίστηκε πολύ , αλλά δεν πρόδωσε , δεν κιότεψε, δεν υποχώρησε , είπε όχι σε όλα.
Ανέβηκες Χαχλιουτογιάννη ένα Γολγοθά απειλών , βασανιστηρίων και πολλών ξυλοδαρμών . Για όλα αυτά εκτιμήθηκες από όλους τους ανωγειανούς, που αποδεικνύεται και σήμερα με την τιμητική παρουσία όλων εξολοκλήρου των ανωγειανών που σε αποχαιρετούν με βαθιά θλίψη.Δεν χρειάζονται περισσότερα.
Μετά το καταστάλαγμα των γεγονότων αυτής της περιόδου, είχες την ευτυχία να δημιουργήσεις μία καλή και άξια οικογένεια. Ο Θεός σου χάρισε όπως σου άξιζε άλλωστε , μία ενάρετη , εργατική, δυναμική και ικανότατη σύζυγο, την αγαπημένη μου αδερφή τη βασιλεία, που ήταν δίπλα σου μέχρι τη στιγμή που σε αποχαιρετούμε. Όλοι εμείς τα αδέρφια, είμαστε ευτυχείς και αισθανόμαστε τυχεροί που έγινες μέλος της οικογένειάς μας. Ήσουνα ο μεγάλος μας αδερφός. Δίπλα σου ανδρωθήκαμε με τις προτροπές και τις συμβουλές σου και για αυτό σε ευχαριστούμε πολύ.Γιάννη είναι δύσκολο να μιλάμε για σένα και να μην είσαι εδώ μαζί μας. Ήσουνα ένας άνθρωπος απλός, ήρεμος, αθόρυβος, γαλήνιος, άριστος συζητητής και με γερά επιχειρήματα. Τώρα πλέον θα είσαι ακατάλυτος, ανεξίτηλος και διαχρονικός.
Χαχλιουτογιάννη, μας λύπησε όλους η δύσκολη προσωπική σου δοκιμασία της υγείας σου το τελευταίο διάστημα, που όμως αξιώθηκες να λάβεις τη βαθιά αφοσίωση και φροντίδα της οικογένειάς σου, της γυναίκας σου και των άξιων παιδιών σου, που με θαυμαστή αντοχή και περίσσευμα ψυχής στάθηκαν δίπλα σου.
Εγώ προσωπικά που σε αποχαιρετώ μεγάλε μου αδερφέ, υποκλίνομαι στην ομορφιά και το μεγαλείο της ψυχής σου. Γιατί ήσουνα αυθεντικός Ανωγειανός της παλιάς σχολής και γιατί αφήνεις πίσω, ένα όνομα αξιοπρέπειας και λεβεντιάς στην ανωγειανή κοινωνία που θα το κουβαλούν εσαεί τα αγαπημένα σου παιδιά και εγγόνια. Δίδαξες τα παιδιά σου να είναι απεριόριστοι στην αγάπη, στην φιλοξενία , στο ήθος , στην αξιοπρέπεια και στην αρχοντιά.Μεγάλο φορτίο που αφήνεις τόσο απλόχερα. Πιστεύω να αξιωθούμε να το σηκώσουμε. Θα συνεχίσουμε.
Το χώμα των Ανωγείων που τόσο τίμησες θα σε σκεπάσει, που μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής σου δεν παρέκκλινες στις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που σε ανέθρεψε.Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας σε όλους τους ανωγειανούς απανταχού που στάθηκαν δίπλα μας, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, που συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας και όλοι μαζί συγχωριανοί και φίλοι σε αποχαιρετούμε.
Καλό σου ταξίδι..”
Στην μνήμη του Ιωάννη Χαχλιούτη η ΑΝΩΓΗ δέχτηκε προσφορές, χρήματα τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης και αυτές του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Αναλυτικά:
-Η οικογένεια Χαράλαμπου -Μαρίας Τζαγκαράκη προσέφερε 50 ευρώ.
-Η οικογένεια Αρη -Μαρίας Μανουρά προσέφερε 50 ευρώ.
Τους ευχαριστούμε θερμά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που σε σκεπάζει αιώνια Χαχλιουτογιάννη..
Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->