Κανείς δεν περισσεύει, όλοι είμαστε εδώ ταγμένοι για ένα κοινό σκοπό, ώστε να οδηγήσουμε την κοινωνία μας αλλά και γενικότερα την αυτοδιοίκηση στο επόμενο στάδιο, ανέφερε ο νέος δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο οποίος μετά από πέντε χρόνια αναλαμβάνει εκ νέου τα ηνία του ορεινού δήμου στις πλαγιές του Ψηλορείτη.

Είμαστε πάλι εδώ όλοι μαζί μετά από μία εκλογική διαδικασία που άφησε ένα θετικό στίγμα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του νησιού αλλά και της Ελλάδος, εκλογές που έγιναν σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον και αυτό είναι που αποτελεί τη θετική δύναμη για την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η φιλοδοξία του καθενός μας και της καθεμιάς, αυτό το πνεύμα θα υπηρετήσουμε και πιστεύω ότι με περισσότερη πλέον εμπειρία από την προηγούμενη θητεία ως δήμαρχος προσωπικά αλλά και με καταστάλαγμα για τα λάθη και τις παραλείψεις καθώς και με βάση όλα όσα διαπιστώσαμε ως απλοί δημότες και από τη θέση της αντιπολίτευσης, επιβοηθούμενοι φυσικά από τον χρονικό ορίζοντα του καλοκαιριού, για την προετοιμασία η 1η Σεπτεμβρίου θα βρει τη δημοτική αρχή έτοιμη να αντιμετωπίσει τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του δήμου Ανωγείων».

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος, να αρχίσει να δομείται η αυτοδιοίκηση με μία άλλη φιλοσοφία.«Οι δήμαρχοι τα δημοτικά συμβούλια, όλοι όσοι εμπλέκονται στην αυτοδιοίκηση, οφείλουν να συζητήσουν για μία νέα αναθεώρηση της αυτοδιοίκησης και αυτό να γίνει πρόταση και απαίτηση τόσο στην κεντρική ένωση δήμων της Ελλάδος όσο και στην κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να μας ακούσει σοβαρά και όχι να σχεδιάζει με κομματικά κριτήρια, όπως γίνεται όλες τις τελευταίες δεκαετίες, που επιβάλλει τον τρόπο λειτουργίας των δήμων».

Σχολιάζοντας το νέο πλαίσιο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ο κ Κεφαλογιάννης είπε: «Πάντοτε το κεντρικό κράτος σχεδίαζε την αυτοδιοίκηση ώστε να λειτουργεί ως παρίας, μη δίνοντας εξουσία στα δημοτικά συμβούλια και στους δημάρχους αλλά ούτε και προτεραιότητα σε εργαλεία ανάπτυξης. Αυτό το οποίο δινόταν πάντα ήταν υποχρεώσεις, αρμοδιότητες χωρίς πόρους και καμία δυνατότητα ώστε μία τοπική κοινωνία να σχεδιάσει, να αυτοσχεδιάσει με βάση το δικό της πρόγραμμα και το δικό της έλεγχο. Ακόμη και στον έλεγχο νομιμότητας, το κεντρικό κράτος έφτιαξε ένα δαιδαλώδες σύστημα παρακολούθησης που μόνο την ορθότητα δεν εξυπηρετεί αλλά προσθέτει γραφειοκρατία. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνει εύκολα κανείς πως ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, ενώ αναδείχθηκε με βάση το κριτήριο της απλής αναλογικής θα φέρει προβλήματα. Θα πω ότι και τα προηγούμενα χρόνια που κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία, που είχε ειπωθεί το στοιχείο της απλής αναλογικής, που είναι φυσικά η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, και από κάπου πρέπει να εφαρμόζεται αυτή η λογική, με το καλύτερο γήπεδο για να ξεκινήσει η λογική αυτή, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο όμως, αυτό το νομοθέτημα ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ πιστεύω ότι δεν εξυπηρετεί το σκοπό αυτό. Χρησιμοποιήθηκε ως σημαία για την απλή αναλογική αλλά επί της ουσίας, ο ιστός ήταν πολύ σαθρός και δεν δίνει καν την εξουσία στο δήμαρχο και την παράταξη που εκλέχτηκε έστω με τη δεύτερη Κυριακή ώστε να υλοποιήσει το σχέδιό της . Ναι, θεωρώ ότι αυτό είναι ένα δημοκρατικό στοιχείο όμως μήπως αναρωτιέμαι θα έπρεπε να ολοκληρώνονται οι εκλογές από την πρώτη Κυριακή και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται να εκλέγουν το Δήμαρχο τους; ‘Αρα, από τη στιγμή που οδηγούμαστε σε δεύτερη Κυριακή και εκλέγεται δήμαρχος και πρόγραμμα, πρέπει να δώσει εκείνα τα στοιχεία και τη βοήθεια η κυβέρνηση στη δημοτική αρχή, για να υλοποιήσει το έργο της. ‘Αρα θεωρώ ότι και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ όπως και όλα οι προηγούμενπο νόμοι για την αυτοδιοίκηση, εξυπηρέτησαν περισσότερο τους κομματικούς σκοπούς».

Επί του θέματος αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας πως: «Έχω ακούσει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχω διαπιστώσει τις ενστάσεις του και αυτό το οποίο επισημαίνω είναι πως εμείς ως δημοτικά συμβούλια πρέπει να εργαστούμε, να σχεδιάσουμε και να υποδείξουμε στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές τις πραγματικές μας ανάγκες και τις σχεδιασμένες λύσεις. Εμείς ως ορεινός δήμος, γνωρίζοντας παράλληλα την ευαισθησία του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτό το θέμα για τους ορεινούς δήμους, θα πρέπει να εργαστούμε από πριν και να προλάβουμε τον όποιο Υπουργό, την όποια ομάδα ώστε με τεκμηριωμένες προτάσεις και συγκεκριμένο σχέδιο να πείσουμε, ώστε να ακουστούμε σοβαρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας συγκροτημένος άνθρωπος, ο οποίος μόλις ακούσει κάτι λογικό, συγκροτημένο, με επιχειρήματα λογικά, το στηρίζει και το προωθεί».

Ο νέος δήμαρχος των Ανωγείων στήριξε την προεκλογική του περίοδο με πολλές αναφορές στη νεολαία και τους νέους ανθρώπους. ‘Οπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι νέοι άνθρωποι στις ορεινές περιοχές, ειδικά στην ενδοχώρα, δεν έχουν τις ίδιες εμπειρίες και τα ίδια βιώματα, τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά και τους νέους της πόλης. Εδώ είναι πολύ πιο εύκολο να παραστρατήσουν, να αποσυντονιστούν και θεωρώ ότι το βάρος μας, οφείλουμε να το δώσουμε στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους, διότι πρόκειται για το στήριγμα, τη δύναμη των κοινωνιών της ενδοχώρας, και δη των ορεινών περιοχών. Αν δεν προσέξουμε αυτό το τμήμα της κοινωνίας μας, αν όχι τώρα που είμαστε εμείς δήμαρχοι, οι επόμενοι δήμαρχοι θα βιώσουν τα αρνητικά αποτελέσματα στο πετσί τους και δεν θα μπορέσουν, να αντιστρέψουν καταστάσεις άσχημες. Εάν δεν επικεντρωθούμε στους νέους ανθρώπους της περιοχής μας, πιστέψτε με, οι επόμενοι δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί δεν θα έχουν δουλειά να κάνουν. Θα έχουν μία παραδομένη κοινωνία που δεν θα μπορεί να αντισταθεί και δεν θα μπορεί να δομήσει τίποτα».

Για όλα αυτά όπως είπε υπάρχει μία ευχή για τη νέα θητεία της δημαρχιακής αρχής: «θα ήθελα πραγματικά να μην έχουμε ξαφνικά γεγονότα, αυτά τα ξαφνικά γεγονότα αφορούν κυρίως τα θέματα υγείας, αφού είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και ζήτημα για τις ορεινές περιοχές η υγεία. Βέβαια αυτό δεν εξαρτάται από μένα ως δήμαρχος, όμως αυτά τα ζητήματα που αφορούν στην υγεία και την παροχή ασφάλειας μπορούν να κλονίσουν σοβαρά την τοπική κοινωνία, οπότε θα δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στο ζήτημα της παροχής ασφάλειας και σιγουριάς για την υγεία».

Τέλος, αναφέρθηκε μιλώντας στο Πρακτορείο, στον απερχόμενο δήμαρχο Μανώλη Καλλέργη λέγοντας πως πρόκειται για έναν πολύ σωστό άνθρωπο, θετικό και με αγάπη για τον τόπο. «θεωρώ πως όλοι οι δήμαρχοι Ανωγείων, είχαν και έχουν την καλύτερη των προθέσεων. Θεωρώ πως όλοι συνέβαλαν με το μικρό ή το μεγάλο τους λιθαράκι στο οικοδόμημα της κοινωνίας μας και το δήμο μας όπως και ο Μανώλης Καλλέργης, όπως και οι προηγούμενοι δήμαρχοι των Ανωγείων. Όλοι τους από το Δημαρχείο αυτό, προσέθεσαν και προσθέτουν, άρα η τιμή προς τους προηγούμενους αυτοδιοικητικούς, είναι δεδομένη. Να είναι όλοι οι συμπολίτες μας σίγουροι, πως κάποιες μελέτες που χρειάζονται βελτίωση όχι προς το σκεπτικό ή τη στόχευση, αλλά κυρίως ως προς το αποτύπωμα που αφήνουν, θα βελτιωθούν. Σκοπός μας πλέον είναι να κάνουμε έργα που να έχουν ως τελικό προσδιορισμό την ελάφρυνση του κόστους λειτουργίας του δήμου, άρα το κόστος επιβάρυνσης των δημοτών. Αυτό είναι πυλώνας για μας, να μειώσουμε δηλαδή το κόστος των δημοτών για τη λειτουργία του δήμου. ‘Αρα κάποιες τέτοιες διορθώσεις και αναπροσαρμογές θα πρέπει να γίνουν όπως επίσης αυτό που θα συμβεί είναι να συνεχιστεί το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αυτά δεν τα συζητάω, αυτά θα γίνουν».

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->