Ρεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες: Ολυμπία Μπαγκέρη

Η πλατεία Αρμί ήταν κατάμεστη από κόσμο που βρέθηκε εκεί την Πέμπτη το βράδυ για να παρακολουθήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη κατά την διάρκεια της οποίας παρουσίασε και τους 23 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους με την δημοτική κίνηση του “Τ’ Ανώγεια του Μέλλοντος”. Σε μια αναλυτική ομιλία του που χειροκροτήθηκε θερμά, ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης παρουσίασε στον κόσμο των Ανωγείων τις βασικές αρχές, δομές και ιδέες του προγράμματος του, το οποίο βασίζεται σε δυο στρατηγικούς πυλώνες, έντεκα πτυχές-κλειδιά, τρία εμβληματικά έργα και τρεις κορυφαίες διεκδικήσεις για τα Ανώγεια του μέλλοντος.”Γιατί αυτό το σχέδιο που σας παρουσιάσαμε είναι η συμφωνία που υπογράφουμε μαζί και στηρίζεται στη λογική «ο γεις για τον άλλον», τη μεγάλη κοινωνική δημοκρατική αξία των Ανωγείων. Στηρίζεται στη λογική ότι τα Ανώγεια ως ιδέα, ως ιστορία, ως πολιτισμική αξία πρέπει να στέκουν εκεί που πρέπει και ακόμη πιο ψηλά, από κει που τα πήγαν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας..” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Το παρόν στην πλατεία Αρμί, έδωσαν μεταξύ άλλων και οι δυο συνυποψήφιοι του Σωκράτη Κεφαλογιάννη, ο Εμμανουήλ Καλλέργης και ο Στέλιος Σταυρακάκης συνοδεία υποψηφίων των συνδυασμών τους. Μετά το τέλος της ομιλίας του ο υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων χαιρέτησε προσωπικά όλους τους παρευρισκόμενους που του ευχήθηκαν καλή δύναμη και επιτυχία λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες των δημοτικών εκλογών.

Η ΑΝΩΓΗ σας παρουσιάζει παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του Σωκράτη Κεφαλογιάννη στην πλατεία Αρμί, την τελευταία του πριν τις εκλογές της Κυριακής. Αναλυτικά:

 

«Αγαπητές  Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

 Σας καλωσορίζουμε όλες και όλους εδώ απόψε,δυόμισι μόλις εικοσιτετράωρα πριν πάμε στις κάλπες και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.Ακολουθούμε αρχές, αξίες, ιστορικές παραδόσεις, πολιτισμικές κατακτήσεις.

Γι αυτό, ό,τι κάνουμε, πρέπει να ψηλώνει τα Ανώγεια.Τα’ Ανώγεια μας μεγάλωσαν, μας προίκισαν με σοβαρά πνευματικά και ηθικά εφόδια, μας διαμόρφωσαν.

Όταν, για πρώτη φορά ζητήσαμε την ψήφο σας και μας εκλέξατε ως νέα δημοτική αρχή, νιώσαμε χρέος και καθήκον να συνδράμουμε, ως αντίδωρο,στην προσπάθεια για ενδυνάμωση της φήμης του τόπου που μας μεγάλωσε και μας γαλούχησε και για να ζουν σε καλύτερες συνθήκες οι άνθρωποι του.Πέντε χρόνια τώρα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιλέξαμε αυτό που επιτάσσει το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, δηλαδή Δημιουργική αντιπολίτευση.

Συνδράμαμε πολλές φορές σε συνθέσεις και όποτε ζητήθηκε η παρουσία και η συμβολή μας σε ζητήματα του Δήμου, ήμασταν παρόντες.Συνηθίζεται μπροστά από κάθε εκλογική αναμέτρηση οι υποψήφιοι να θέτουν στους ψηφοφόρους διλήμματα, να καταστροφολογούν και να πολώνουν.Θεωρώ τέτοιες πρακτικές αχρείαστες.

Γι αυτό ούτε θα καταστροφολογήσουμε, ούτε θα κινδυνολογήσουμε εστιάζοντας σε απειρίες, προγραμματικές ελλείψεις και αδυναμίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής.Όλοι όσοι διετέλεσαν, άλλωστε, δήμαρχοι Ανωγείων δούλεψαν με γνώμονα το συμφέρον της Ανωγειανής κοινωνίας.

Τα πράγματα είναι πιο απλά, αν ο δημότης σκεφτεί, βάλλει μπροστά του την απλή λογική  και αναρωτηθεί τι έκανε η μια δημοτική αρχή, και τι έκανε η άλλη, τι προτείνει ο ένας υποψήφιος και τι προτείνει ο άλλος.

Όμως, οφείλουμε να σας εξηγήσουμε γιατί είμαστε εδώ και διεκδικούμε την ψήφο σας.Γιατί το έργο της περιόδου 2007-2014 που παραδώσαμε οδηγούσε το Δήμο σε νέα επιτεύγματα για την πενταετία 2015-2019.

Γι’ αυτό επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να κάνω μια κριτική εκτίμηση της τελευταίας πενταετίας με τέσσερις επισημάνσεις.

  1. Θυμόμαστε την προ πενταετίας δέσμευσή σας στους Ανωγειανούς. Λόγια που έμειναν κενό γράμμα. Κορυφαία για εσάς τότε, αλλά και για μας, η συμμετοχική δημοκρατική άσκηση λειτουργίας του Δήμου. Δεν έγινε ποτέ πράξη. Λάθος χειρισμοί σε λεπτά ζητήματα. Εσωστρεφή αντιμετώπιση όλων των θεμάτων. Καμία διαβούλευση ούτε για προϋπολογισμό ούτε για απολογισμό. Για κανένα μικρό ή μεγάλο θέμα που απασχόλησε το δήμο. Ένα δημοκρατικότατο, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος μέτρο,δεν έγινε ποτέ πράξη. Αλλά και για την ανακούφιση των δημοτών δεν καταρτίσατε κανένα σχέδιο ώστε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.
  2. Η δεύτερη επισήμανση αφορά στην αναποτελεσματική διοίκηση και διεκδίκηση πόρων. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:Α) Χάθηκαν εγκεκριμένα έργα. Να μην αναφέρουμε το χιονοδρομικό που δεν έπρεπε να επιτρέψετε να απενταχθεi.  Χάθηκε η  υγρομόνωση και θερμομόνωση στο ΑΚΟΜΜ.   Χάθηκε η διαμόρφωση του κήπου στο δημοτικό σχολείο καθώς και άλλα μικρά και μεγάλα ενταγμένα ‘έργα.

Β) Χάθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ωφελούσαν την καθημερινότητα των ανωγειανών όπως η κατασκευή αγροτικών δρόμων από το ΟΠΑΑΧ και από το ΕΣΠΑ, η ανακατασκευή του δημαρχιακού μεγάρου μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ το οποίο είναι ανοικτό από τον Ιανουαρίου 2018.

  1. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε τη στασιμότητα σε κρίσιμα θέματα όπως το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, το σχέδιο πόλης και η απόδοση των πυρήνων στους κατά το ηθικό δίκαιο δικαιούχους.
  2. Εδώ και τρία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε αποδεχθεί την πίστωση από το ΠΔΕ για τέσσερα σημαντικά έργα α) τη μελέτη για το φράγμα του Βαρσαμά  β)τη γεώτρηση στο Μελισσουργάκι, γ) το βιολογικό στα Σίσαρχα και δ) το δρόμος για τον τόπο του βοσκού.  Όλα μαζί προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ. Τρία χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

Θέλετε να πιστέψουμε ότι μπορείτε να υλοποιήσετε έργα 36 εκ. Αλλά ας δούμε τι είναι αυτός ο πίνακας των 36 εκ. Αποδεικνύει περίτρανα ότι 5 χρόνια δεν κάνατε κανένα σημαντικό έργο.

Από τι αποτελείται αυτός ο πίνακας;

Τα 7 εκ. από τα έργα τα οποία παραδώσαμε, μέσα και το περίπτερο στη Νίδα, και εσείς το παραδεχόσασταν το 2016 με δημόσιες δηλώσεις.

Τα  3 εκ. για μελέτες έργων που δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα πρόγραμμα.

Τα 10  εκ. που αφορούν έργα οδοποιίας και υλοποιούνται από την Περιφέρεια.

Τα   5 εκ. από έργα που έχετε υποβάλλει για χρηματοδότηση και δεν  έχουν εγκριθεί ακόμα.

Τι μένει; 7 εκ έργα στο Φιλόδημο, ένα πρόγραμμα που θα πάρουν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδος όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Ένα πρόγραμμα που υποθηκεύει τα έσοδα των Δήμων.

Για τα υπόλοιπα υποσχετικές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επομένως ο Δήμος κατά την τελευταία πενταετία πέρασε σε άμυνα, οδηγήθηκε σε αναπτυξιακή στασιμότητα.

Αυτά μόνο, ως ένδειξη καλόπιστης κριτικής.

Γιατί το κρίσιμο δεν είναι η μεμψιμοιρία και η παρελθοντολογία, το κρίσιμο είναι η αναγκαία και επιτακτική αλλαγή πορείας.

Αλλά και για να κατανοήσουν όλοι οι Ανωγειανοί γιατί είμαι εδώ και ζητώ μαζί με τους συνεργάτες μου την εμπιστοσύνη σας.

Νιώθω πως μέσα στη σημερινή συγκυρία, κάτι χρωστάμε ακόμη στον τόπο μας, κάτι που έχει μείνει ανολοκλήρωτο, κάτι για να δυναμώσει η αίγλη και η φήμη τους, κάτι που θα οδηγήσει το δήμο και τους δημότες σε υψηλότερο επίπεδο ευημερίας.

Το ολοκληρωμένο σχέδιό μας που έχει ως βάση του τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στόχευση την κοινωνική ευημερία είναι μελετημένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό.

Ολοκληρώνει το Όραμά μας για τα Ανώγεια του σήμερα και του κοντινού μέλλοντος. Ξέρουμε που πατάμε.Είναι απλό, καθαρό, κατανοητό.

Δείχνει στην καθεμιά και στον καθένα δημότη

–  Ότι γνωρίζουμε την σημερινή κατάσταση

– Γνωρίζουμε που πρέπει να πάμε τα Ανώγεια.

-Γνωρίζουμε τους τρόπους για να τα πάμε

Με το υπαρκτό και ορατό έργο μας έχουμε δείξει πώς γίνεται πράξη.

Φίλες και φίλοι

Δεν ερχόμαστε να υπηρετήσουμε κομματικά συμφέροντα και πολιτικές. Έννοια μας μονάχα το συμφέρον των Ανωγειανών.

Δεν μας ενδιαφέρει ποίοι κυβερνούν, αλλά διεκδικούμε αυτά που εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να πάρουμε και τα παίρνουμε.

Έτσι θα κάνουμε.

Θα αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες από όλες τις ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές.

Θα επαναφέρουμε το μόνιμο αίτημα απόδοσης στους Δήμους όλων των παρακρατηθέντων από το κράτος, ανεξάρτητα με το ποιος κυβερνά.

Το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο, γιατί έχει αρχή, μέση και τέλος.

Στηρίζεται σε δύο στρατηγικούς πυλώνες

Ο πρώτος πυλώνας του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού αφορά την οικονομική βάση που στηρίζει τον δεύτερο Στρατηγικό Πυλώνα.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η Κοινωνική Ευημερία των πολιτών ως στρατηγικό αποτέλεσμα του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού

Το σχέδιό μας έχει χρονοδιάγραμμα που μεθοδικά και σταδιακά βελτιώνει και αλλάζει καθοριστικά 11 βασικές πτυχές της καθημερινής ζωής των δημοτών.

Επικεντρώνει παράλληλα το ενδιαφέρον μας σε τρεις κορυφαίες διεκδικήσεις που αφορούν:

-στον καθορισμό της ιδιοκτησίας του βουνού

-Στην ολοκλήρωση της νέας οδικής διασύνδεσης των Ανωγείων με το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο

-Στη βιώσιμη επαναλειτουργία του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού

3 νέα μεγάλης πνοής εμβληματικά έργα που προτείνουμε και είναι

-Η δημιουργία των Αρχαιολογικών δρυμών Ιδαίου Άντρου και Ζωμίνθου

-Η δημιουργία του πολιτιστικού πάρκου –στο μετόχι

-Και η δημιουργία Σύγχρονου Εκπαιδευτηρίου Γυμνασίου-Λυκείου σε νέο χώρο.

 Αυτά θα ολοκληρώσουν, μαζί με τις υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές και άλλα συμπληρωματικά έργα, το δίκτυο διαδρομών από το βουνό στο χωριό.

Ας τα δούμε σύντομα ένα-ένα :

1οςΣτρατηγικός Πυλώνας  – Αναπτυξιακός Σχεδιασμός

Για μας ο αναπτυξιακός σχεδιασμός ξεκινά από το βουνό που διαχρονικά είναι η πηγή ζωής των Ανωγειανών.

Στηρίζουμε  την κτηνοτροφία ως τη ζωτικότερη πηγή ανάπτυξης.

Η δημιουργία των αρχαιολογικών δρυμών του Ιδαίου άντρου και της Ζωμίνθου, ολοκληρώνει τη διαδρομή από το βουνό προς το χωριό συναντά τον Τόπο του Βοσκού, το ΚέντροΑρχαιολογικήςΠληροφόρησηςκαι τις υπόλοιπες πολιτιστικές δομές που δημιουργήσαμε.

Η δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου στο Μετόχι και ορισμένων άλλων αναγκαίων συμπληρωματικών έργων μέσα στο χωριό, θα ολοκληρώσει τη δεύτερη μεγάλη εναλλακτική μορφή ανάπτυξης που είναι η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως η ποιότητα των προϊόντων, η γαστρονομική ιδιαιτερότητα των Ανωγείων, η αξιοποίηση των υπόγειων υδάτων, το σημαντικό Φράγμα στο Βαρσαμά  αποτελούν ενδεικτικά μέρος νέων πηγών πλούτου στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό.

Ιδιαίτερη ώθηση θα δώσει ασφαλώς ο δρόμος Ηρακλείου-Ανωγείων–Ρεθύμνου και ο κάθετος άξονας από Σίσσες – Ανώγεια-Νότια Κρήτη, γιατί θα αυξήσει ποικίλες προοπτικές.

2ος Στρατηγικός πυλώνας: Κοινωνική ευημερία

Για μας η ανάπτυξη σημαίνει έγνοια και δυνατότητα αντιμετώπισης πραγματικών αναγκών των συγχωριανών μας, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ζουν και να παράγουν ανθρώπινες αξίες σε αυτόν τον τόπο.

Όλη η δουλειά που θα κάνουμε για την επιτυχία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, όλος ο μόχθος και η πνευματική ενέργεια που θα διαθέσουμε για να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους θα αποσκοπούν σε αυτό το στρατηγικό στόχο μας, την Κοινωνική ευημερία

-Θέλουμε κάθε ανωγειανή οικογένεια να ανακουφιστεί, να βελτιώσει τη θέση της, να ευημερήσει.

-Θέλουμε κάθε ηλικιωμένος δημότης, κάθε οικογένεια που το έχει ανάγκη, να έχει την καλύτερη κοινωνική υποστήριξη.Να μη νιώθει κανείς μόνος του.

-Θέλουμε όλοι όταν χρειαστούμε, να έχουμε την καλύτερη πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

-Θέλουμε τα παιδιά μας από τη νηπιακή τους ηλικία μέχρι την αποφοίτηση τους από το Λύκειο να διαβιούν σε σύγχρονους σχολικούς χώρους 

-Θέλουμε οι νέοι μας που απασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία να στηριχθούν και να προσανατολιστούν σε νέες παραγωγικές ευκαιρίες.

-Θέλουμε όλοι μας να ζούμε σε ένα σύγχρονο, όμορφο χωριό, να έχουμε ίσες ευκαιρίες για επιμόρφωση, ποιοτική ψυχαγωγία και υποστηρικτική ενημέρωση για ζητήματα που μας απασχολούν.

-Θέλουμε οι  επισκέπτες των Ανωγείων να βρίσκουν χώρους να παρκάρουν, να ενημερωθούν για το που, τι, πως

-Θέλουμε οι επιχειρήσεις του χωριού να προσβλέπουν στην προοπτική προόδου τους και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Έτσι, βλέπουμε εμείς την ευημερία του τόπου και για αυτό θα παλέψουμε και θα πετύχουμε.

Το ξέρετε …………….

(11 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ)

Φίλες και Φίλοι,

Το σχέδιο μας εξειδικεύεται σε 11 βασικές πτυχές-κλειδιά των στρατηγικών πυλώνων του οράματος μας.

Κάθε πτυχή είναι καλά μελετημένη, με βεβαιωμένη τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της, κοστολογημένη, με γνώση των πηγών χρηματοδότησης, άρα υλοποιήσιμη.

Στις έντεκα αυτές πτυχές μπορεί ο δημότης να δει πως ξεδιπλώνουμε όλες τις δράσεις και τον προγραμματισμό μας για την υλοποίηση του σχεδίου μας και τη δημιουργία ενός δήμου πρωτοπόρου και καινοτόμου.

Αναλυτικά οι 11 πτυχές αναπτύσσονται στο έντυπο πρόγραμμά μας και στην ΑΝΩΓΗ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε

-το Φράγμα του Βαρσαμά, βασική υποδομή της Κτηνοτροφίας-Γεωργίας,

-Ολοκληρωμένο Δίκτυο αγροτικής-κτηνοτροφικής οδοποιίας.

-Δημιουργία μικρών φραγμάτων και των αναγκαίων ομβροδεξαμενών

-Προώθηση τοπικών προϊόντων

-Ενεργειακή αυτονομία του Δήμου μέχρι το 2022, που οδηγεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του δήμου και άρα στη μείωση της επιβάρυνσης των δημοτών.

-Παράλληλη ελάφρυνση των δημοτικών τελών

-Δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης των δομών και υποδομών του Δήμου

-Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Κανείς ανήμπορος ηλικιωμένος ή παιδί μόνο του.

-Θα διεκδικήσουμε την παροχή ολοκληρωμένης Υπηρεσίας Υγείας

-Κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων.

-Επανέναρξη εργασιών για τον εκσυγχρονισμό της Μαθητικής Εστίας και του Πολύκεντρου

-Αναβάθμιση υπηρεσιών Παιδικού Σταθμού

-Δημιουργία υποδομών άθλησης και στήριξη της νεολαίας του χωριού

-Σταθερή και πολύπλευρη στήριξη των Πολιτιστικών Φορέων με βάση πενταετές πρόγραμμα μέσα από την δημιουργία του πολιτιστικού προγράμματος «ΦΙΛΟΤΕΧΝΟΣ»

– Ενθάρρυνση και στήριξη της Νεολαίας για δικές της πολιτιστικές παρεμβάσεις

-Προωθούμε το «Ίδρυμα Γεωργίου και Αμαλίας Σμπώκου»

-Περιφερειακός δρόμος από Μετόχι προς Περαχώρι

– Δημιουργία χώρων στάθμευσης

-Αναβάθμιση της αίθουσας του παλιού κινηματογράφου στο Δημαρχείο για την εξυπηρέτηση των δημοτών και τη φιλοξενία συνεδρίων

-Επαναλειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

-Διαφάνεια στην διαχείριση των αιτημάτων των δημοτών .

-Μια καινοτόμος λειτουργία διαβούλευσης «ΔΗΜΟΣΚΟΠΕΙΟ», όπου θα συζητούνται  τα μικρά και τα μεγάλα θέματα του Δήμου.

-Ανοικτές ετήσιες συνελεύσεις σε θέματα που καθορίζουν το μέλλον του τόπου μας.

-Προώθηση Δημιουργίας Δικτύου «Ορεινών Δήμων Ελλάδας»

-Συμμετοχή σε συντονισμένες ενέργειες για το δίκαιο αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων –επανορθώσεων σε συνεργασία με το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων

-Χάραξη τοπικής ενεργειακής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσουμε το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων υπό το Δήμο Ανωγείων.

Ενόψει της έναρξης της εφαρμογής του Κτηματολογίου και τον καθορισμό των Δασικών Χαρτών αποτελούν σήμερα αναγκαιότητα (έπρεπε να είχαν γίνει χθες):

-Ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

-Ολοκλήρωση, επιτέλους, του Σχεδίου Πόλεως

-Στατική ενίσχυση και αισθητική λειτουργική αναβάθμιση του Δημαρχείου  και σταδιακή αναβάθμιση όλων των υποδομών για χρήση από (ΑΜεΑ).

-Εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου 2013, για την απόδοση των πυρήνων στους, κατά το ηθικό δίκαιο, δικαιούχους, καθώς και η αξιοποίηση και περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής.

 

 Θα σας αναφέρουμε ένα μικρό παράδειγμα για το πώς λειτουργούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι έντεκα αυτές πτυχές με στόχο την τόνωση της οικογενειακής ευημερίας.

Ως δημοτική αρχή το είχαμε μειώσει αυτό το κόστος στα χρόνια της βαθιάς κρίσης και οφείλουμε να το μειώσουμε περαιτέρω.

Πως θα το κάνουμε;

-Με τη σταδιακή μείωση της τιμής του νερού

-Με την εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση του υψηλού ποσού που πληρώνει ο δήμος για το ηλεκτρικό ρεύμα και επιβαρύνονται οι δημότες.

Το σχέδιό μας προβλέπει :

-Ενεργειακή αυτονομία του δήμου μέχρι το 2022

-Χάραξη τοπικής ενεργειακής πολιτικής με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να μειώνεται το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών

-Μείωση επιβάρυνσης λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών Ανώγεια-Σεισάρχων

-Μείωση ή απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους για τρίτεκνους, και μονογονεικές οικογένειες, για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και για τους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ανάλογα με τις πραγματικές οικονομικές τους δυνάμεις,

-Πυρήνας της αναπτυξιακής φιλοσοφίας μας είναι η μείωση του κόστους διαβίωσης του δημότη

Αγαπητές  Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

(ΤΡΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ)

Κατά την οκταετία 2007-2014, που διοικήσαμε το Δήμο Ανωγείων, προτάξαμε την δημιουργία σημαντικών δομών που θα προβάλουν ιστορικές παραδόσεις και διαχρονικές πολιτιστικές κατακτήσεις της Ανωγειανής κοινωνίας, αναπόσπαστες από το φυσικό τοπίο του Ψηλορείτη.

Οι ανθρωπιστικές αυτές αξίες είναι πολύτιμες, βασικό συστατικό παιδείας και αυτογνωσίας για τις νέες γενιές και σημαντική πηγή προσπόρισης πλούτου, ικανού να συμβάλλει στην ευημερία των Ανωγειανών.

Οι δομές αυτές είναι:

-Το σύγχρονο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του Ψηλορείτη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗ»

-Το εργαστήρι της Ανωγειανής Μουσικής Παράδοσης

-Το Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη

-Το πρότυπο συγκρότημα «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ»

-Το Περίπτερο στην Νίδα

-Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

 

 Οι δομές αυτές είναι ενταγμένες σε ένα δίκτυο διαδρομών στο βουνό και μέσα στο χωριό για τους επισκέπτες που έρχονται, για να γνωρίσουν τον Ψηλορείτη, τ’ Ανώγεια και τους ανθρώπους τους.

Για την ολοκλήρωση αυτού του δικτύου, εκτός των άλλων αναγκαίων συμπληρωματικών έργων που προβλέπουμε, σήμερα προτείνουμε και αναδεικνύουμε τρία, μεγάλης πνοής, εμβληματικά έργα όπως :

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ:ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟ ΚΑΙ ΖΩΜΙΝΘΟΥ

Με την δημιουργία των αρχαιολογικών δρυμών του Ιδαίου άντρου και της Ζωμίνθου, την ολοκλήρωση του Περιπτέρου στη Νίδα, το χιονοδρομικό – ορειβατικό καταφύγιο, το αστεροσχολείο, την επισκεψιμότητα στη Ζώμινθο Αγία Μαρίνα, το Βενετσιάνικο τυροκομείο τα Μιτάτα,ολοκληρώνεται η διαδρομή από το βουνό προς το χωριό, όπου συναντά τον Τόπο του Βοσκού, το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης και τις υπόλοιπες πολιτιστικές δομές

(ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ)

Με την δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου στο Μετόχι και ορισμένων άλλων αναγκαίων συμπληρωματικών έργων μέσα στο χωριό, θα έχουμε ολοκληρώσει τη δεύτερη μεγάλη εναλλακτική μορφή ανάπτυξης που είναι η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος.

Ένα εμβληματικό έργο πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που θα λειτουργήσει ως τοπόσημο στα σύγχρονα Ανώγεια

Εκεί θα στεγάζονται:.

-ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΩΓΕΙΑΝΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

-ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

-ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ-ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ.

 

(ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ)

Το τρίτο εμβληματικό έργο που για να είμαστε ειλικρινείς το έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Ρούλιος, που με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την επί χρόνια εποικοδομητική παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου Εκπαιδευτηρίου, Γυμνασίου και Λυκείου σε ένα νέο χώρο, για τις ανάγκες της νεολαίας των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής.

Δεν είναι πυροτέχνημα η ανάγκη σύγχρονων συνθηκών εκπαίδευσης. Πόσο μάλλον όταν έχουμε το ιστορικό παράδειγμα του καταλυτικού ρόλου που διαδραμάτισε η δημιουργία του Σταυράκειου Γυμνασίου στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 για την κοινωνία μας.

 

 (ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ)

Σήμερα νιώθουμε πιο σίγουροι για το αύριο, διότι καταφέραμε και φέραμε στο δημόσιο διάλογο αυτό που προσπαθούμε 3 χρόνια με συνεχή αιτήματα μας προς τη δημοτική αρχή, τρία κορυφαία θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν την Ανωγειανή κοινωνία τα επόμενα χρόνια και ταυτίζονται με το ίδιο το μέλλον αυτής.

Σήμερα όλοι στο χωριό, όλοι οι ετεροδημότες συζητάνε και συζητάμε για τις τρεις κορυφαίες διεκδικήσεις που αναδείξαμε α) το θέμα της ιδιοκτησίας του βουνού β) την επαναλειτουργία του Γαλακτοκομικού συνεταιρισμού και γ)  τη διεκδίκηση ένταξης τμημάτων κατασκευής του Δρόμου Ηράκλειο – Ανώγεια σε διασφαλισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αγαπητές  Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

«Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής», όπως αναφέρει ο Ισοκράτης δηλαδή Το μέλλον σου θα είναι καλό αν τακτοποιήσεις καλά το παρόν.

Άμεσα θα προχωρήσουμε στη σύσταση νομικής ομάδας διεκδίκησης της ιδιοκτησίας του βουνού.

Μετά και τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερταμείο και μετά την προ τριετίας μεταφορά του δικαιώματος κατανομής του δημοτικού βοσκότοπου από το δήμο στην Περιφέρεια κρίνεται απαραίτητη η νομική διεκδίκηση της ιδιοκτησίας ώστε να καθορίζουμε εμείς το μέλλον του βουνού μας.

 

Ιδιαίτερη ώθηση θα δώσει ασφαλώς ο δρόμος Ηρακλείου Ανωγείων Ρέθυμνο.

Ο δρόμος αυτός ξεκίνησε με την πρώτη ένταξη το 2006 και δημοπράτηση το 2008 (τμήμα Αρόλιθος – Κάμπος Στρούμπουλα), δεύτερη ένταξη το 2012 και δημοπράτηση το 2013 (τμήμα Κάμπος Στρούμπουλα – Αστυράκι) και τρίτη ένταξη προχθές με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο χωριό μας.

Κοινό χαρακτηριστικό: η χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε.

Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το τελευταίο τμήμα διέθετε μελέτη ώριμη για ένταξη στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 14 εκ ευρώ, και ενώ οι χωριανοί είχαν παραχωρήσει τα χωράφια τους το έργο δεν εντάχθηκε ποτέ στο ΕΣΠΑ. Αντί της ένταξης στο ΕΣΠΑ πήραμε μια κουτσουρεμένη ένταξη στο ΠΔΕ, για το μισό δρόμο.  

Οι Ανωγειανοί δεν επαιτούν, απαιτούν για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των Ανωγείων.

 

Φίλες και φίλοι,

Άφησα στο τέλος την επαναλειτουργία του Γαλακτοκομικού συνεταιρισμού που με χαρά βλέπω να κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο. Άρα είναι κατά κοινή ομολογία πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ο ανωγειανός «χρυσός» πρέπει μεθοδικά να ξαναμπεί σύντομα στην αγορά.

Στο σημείο αυτό θα σας αναφέρω που το είχαμε αφήσει τον Αύγουστο του 2014 και τι ακριβώς είχαμε καταφέρει ……………………….

Οι πολιτικές αλλαγές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα την καθήλωση της λύσης του προβλήματος για 5 χρόνια.

Δεσμευόμαστε να ξαναπιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε, γιατί το από κει που το αφήσαμε πιστεύουμε ότι είναι κοντά στη λύση που για μας είναι εφικτή. Δεσμεύομαστε ότι θα διεκδικήσουμε την Συνετεριστική προς όφελος όλων των κτηνοτρόφων επαναλειτουργία του συνεταιρισμού.

Έτσι ξεκινήσαμε και για άλλες στοχεύσεις του παρελθόντος. Θυμάμαι την εφαρμογή δύο προγραμμάτων ταυτόχρονα στην Περιοχή του Ψηλορείτη του Leaderκαι του ΟΠΑΑΧσε αντίθεση με ότι εφαρμόστηκε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα το ίδιο θυμάμαι και με το Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Ξεκινούσαμε μόνοι απέναντί σε όλες τις προβλέψεις αλλά ενωμένοι τα καταφέρναμε.

Όταν διεκδικούμε συλλογικά πετυχαίνουμε μόνο νίκες και θα τα καταφέρουμε σε όλες τις σημαντικές αυτές στοχεύσεις.

Αγαπητές Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

Πιστεύουμε απόλυτα πως στο τέλος της επόμενης τετραετίας, όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, όταν τα λόγια θα αναμετρηθούν με τις πράξεις, εμείς για μια ακόμη φορά, δεν θα έχουμε διαψεύσει την εμπιστοσύνη σας.

Γιατί αυτό το σχέδιο που σας παρουσιάσαμε είναι η συμφωνία που υπογράφουμε μαζί και στηρίζεται στη λογική «ο γεις για τον άλλον», τη μεγάλη κοινωνική δημοκρατική αξία των Ανωγείων.

Στηρίζεται στη λογική ότι τα Ανώγεια ως ιδέα, ως ιστορία, ως πολιτισμική αξία πρέπει να στέκουν εκεί που πρέπει και ακόμη πιο ψηλά, από κει που τα πήγαν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ωρίμασαν μέσα μου πολλά πως και γιατί…….έγινα σοφότερος

Προσέγγισα πολλά προβλήματα από τη σκοπιά του δημότη, ανάγκες της καθεμιάς και του κάθενός

Εμβάθυνα περισσότερο στα προβλήματα της ανωγειανήςνεολαίας. Συνομίλησα με πολλούςΑνωγειανούςκαι ανθρώπους της ανάπτυξης, που αγαπούν τα Ανώγεια,.

Έτσι, βλέπω τα Ανώγεια του κοντινού μας Μέλλοντος και σας τονίζω απόψε

Στα Ανώγεια δεν ταιριάζει η στασιμότητα

Το σχέδιό μας καλεί όλες τις ανωγειανές και τους ανωγειανούς σε μια νέα έκρηξη συλλογικής ευθύνης, να σταθούμε όρθιοι, να δώσουμε με μπροστάρη το δήμο, μια νέα πνοή ανάπτυξης για την ευημερία όλων, για να συμπληρώσουμε την ταυτότητα των Ανωγείων και να τα καταστήσουμε κορυφαίο προορισμό πολιτισμού της Κρήτης.

Θα μου επιτρέψετε να σας ξανασυστήσω τους ανθρώπους που πλαισιώνουν το συνδυασμό μας.

Θα τους καλέσω να σταθούν δίπλα μου.

ü Αεράκη Στέλλα του Στυλιανού,

ü Ανδρεαδάκης Εμμανουήλ του Νικηφόρου,

ü Βαρδιάμπαση Άννα του Γεωργίου

ü Βρέντζος Εμμανουήλ του Ιωάννου (Βέλουκας),

ü Βρέντζου Ειρήνη του Αντωνίου,

ü Βουιδάσκη Χαρά του Εμμανουήλ, 

ü Δακανάλης Δημήτριος του Εμμανουήλ,

ü Δραμουντάνης Μιχάλης του Ανδρέα,

ü Καλομοίρης Χαράλαμπος του Δημητρίου,

ü Κεφαλογιάννη  Ελένη του Γεωργίου,

ü Κοντογιάννης Εμμανουήλ του Ιωάννου,

ü Παπαδάκη Στέλλα του Γεωργίου,

ü Κουνάλη Λευκοθέα του Ανδρέα,

ü Μανουράς Ελευθέριος του Αριστείδη

ü Νταγιαντάς Μύρων του Χαραλάμπου,

ü Ξημέρης Ελευθέριος του Εμμανουήλ,

ü Ξυλούρης Σοφοκλής του Ιωάννη,

ü Σαλούστρος Ιωάννης του Κωνσταντίνου (Καρούλιος),

ü Σαμόλη Ειρήνη του Ορέστη,

ü Σπαχής Οδυσσέας του Εμμανουήλ,

ü Σταυρακάκη Ελπίδα του Άριστου,

ü Φασουλάς Βασίλειος του Δημητρίου, 

ü Χαιρέτης Εμμανουήλ του Βασιλείου,

 

Τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου γιατί δέχθηκαν και είναι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν αταλάντευτα και με πάθος το όραμα της αυριανής κοινωνίας για τα’ Ανώγεια του μέλλοντος.

 

Αγαπητές  Συγχωριανές, Αγαπητοί Συγχωριανοί,

 

Για τους 2 πυλώνες ανάπτυξης

Για τις 11 πτυχές

Για τα 3 εμβληματικά έργα

Για τις 3 κορυφαίες διεκδικήσεις

Μας εμπνέει ο μεγάλος κρητικός Νίκος Καζαντζάκης όταν λέει

«Ό,τι δε συνέβη ποτέ,

είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».

Δώστε μας τη δύναμη να παλέψουμε,

για την καλυτέρευση της ζωής μας,

για ένα δήμο για όλους και κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας».

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->