Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης του προγράμματος του Σωκράτη Κεφαλογιάννη και του συνδυασμού του “Τ’Ανώγεια του Μέλλοντος” περιλαμβάνονται τα τρία εμβληματικά έργα πνοής που αναδεινύουν όπως αναφέρεται την ταυτότητα των Ανωγείων ως κορυφαίο πολιτισμικό προορισμό στην Κρήτη. Αναλυτικά:

3     ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Οι ιστορικές παραδόσεις και οι διαχρονικές πολιτιστικές κατακτήσεις της ανωγειανής κοινωνίας, αναπόσπαστες από το φυσικό τοπίο του Ψηλορείτη, είναι για μας:Πολύτιμες ανθρωπιστικές αξίες, βασικό συστατικό παιδείας και αυτογνωσίας για τις νέες γενιές και σημαντική πηγή προσπόρισης πλούτου, ικανού να συμβάλλει στην ευημερία των Ανωγειανών.

Γι΄ αυτό, κατά την οκταετία 2007-2014, που διοικήσαμε το Δήμο Ανωγείων, προτάξαμε την δημιουργία σημαντικών δομών που θα αναδεικνύουν αυτές τις αξίες:

-Το σύγχρονο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του Ψηλορείτη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗ»

-Το εργαστήρι της Ανωγειανής Μουσικής Παράδοσης

-Το Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη,

-Το πρότυπο συγκρότημα «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ»

-Το Περίπτερο στη Νίδα

– Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τράπεζας Πειραιώς

Οι δομές αυτές είναι ενταγμένες σε ένα δίκτυο διαδρομών στο βουνό και μέσα στο χωριό για τους επισκέπτες που έρχονται, για να γνωρίσουν τον Ψηλορείτη, τ’ Ανώγεια και τους ανθρώπους τους.

Για την ολοκλήρωση αυτού του δικτύου, εκτός των άλλων αναγκαίων συμπληρωματικών έργων που προβλέπουμε, σήμερα προτείνουμε και αναδεικνύουμε τρία,μεγάλης πνοής, εμβληματικά έργα.

  1. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ:ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟ ΚΑΙ ΖΩΜΙΝΘΟΥ

-Ιδαίον  Άντρο-Περίπτερο-Οροπέδιο της Νίδας-Μιτάτα-Αγία Μαρίνα-Χιονοδρομικό(Ορειβατικό Καταφύγιο)-Αστεροσχολείο

-Ανάκτορο  Ζωμίνθου-ΒενετσαινικοΤυροκομείο-Πηγές Ζωμίνθου-Μιτάτα

  1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ

Θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο δημόσιου χώρου, οικείο για όλους.

Μουσείο και Εργαστήρι Ανωγειανής Υφαντικής Τέχνης-Ιστορικό  Αρχείο  Δήμου Ανωγείων-Αίθουσα Μουσικοθεατρικών Παραστάσεων-Κέντρο  Έρευνας και Ι Μελέτης της Ιστορίας των Ανωγείων-Χώρος Περιοδικών και  Θεματικών  Εκθέσεων.

Ένα έργο πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθησίας που θα

λειτουργήσει ως τοπόσημο στα σύγχρονα Ανώγεια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ

  1. Δημιουργία σύγχρονου Εκπαιδευτηρίου, Γυμνασίου και Λυκείου σε νέο χώρο, για τη νεολαία των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής

ΑΝΩΓΕΙΑ: ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι τρεις μεγάλες αυτές εμβληματικές στοχεύσεις, μαζί με τις υπάρχουσες δομές, αναδεικνύουν και προβάλλουν ανάγλυφα και ολόπλευρα τις ιστορικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες και ολοκληρώνουν την ταυτότητα των Ανωγείων, ως  κορυφαίο προορισμό πολιτισμού της Κρήτης.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->