Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης
Φωτογραφίες: Αγγέλα Σκουλά
Κατάμεστο ήταν το εκλογικό κέντρο του νυν και υποψηφίου δημάρχου Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη κατά την τελετή των εγκαινίων του την Πέμπτη 16 Μαΐου, όπου μετά την ομιλία του παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του με τους 21 υποψηφίους της “Δημοτικής Προοδευτικής Κίνησης-Ανώγεια Μπροστά”! Φίλοι και υποστηρικτές της δημοτικής κίνησης βρέθηκαν εκεί για να στηρίξουν την προσπάθεια του Εμμανουήλ Καλλέργη που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία για τη δημοτική αρχή των Ανωγείων την περίοδο 2019-23. Τον αγιασμό πραγματοποίησαν οι ιερείς των Ανωγείων και ακολούθησε η ομιλία του κ. Καλλέργη και η παρουσίαση του συνδυασμού του.
“Διεκδικούμε την στήριξή  σας, με βάση το πως  δουλέψαμε, το πως συνεργαστήκαμε, το  τι κατακτήσαμε, τι προγραμματίσαμε, τι οραματιστήκαμε, τι καταφέραμε.” ανέφερε στην ομιλία του ο Εμμανουήλ Καλλέργης που ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι”προχωράμε μαζί για τα Ανώγεια του Αγώνα, της αξιοπρέπειας, της δουλειάς, της τιμής, της αλήθειας, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης..”.
Το παρόν στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Εμμανουήλ Καλλέργη , έδωσαν και οι δυο συνυποψήφιοι του στο δήμο Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Στέλιος Σταυρακάκης μαζί με υποψηφίους των συνδυασμών  τους σε μια παράδοση στα Ανώγεια που  και φέτος σχολιάστηκε θετικά. Μετά την τελετή των εγκαινίων και την ομιλία υπήρξε μπουφές με όλα τα Ανωγειανά εδέσματα για τους ανθρώπους που παρευρέθηκαν εκεί. Στην δήλωση του στην “Α” μετά τα εγκαίνια ο Εμμανουήλ Καλλέργης, τόνισε τα εξής:
“Σήμερα στα εγκαίνια μας ήταν καλεσμένοι όλοι οι Ανωγειανοί. Ευχαριστώ θερμά τους συνυποψήφιους μου που βρέθηκαν εδώ απόψε και με τίμησαν με την παρουσία τους.Νομίζω ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά και μια δυναμική παρουσία του κόσμου των Ανωγείων, σε ένα πολιτισμένο και όμορφο κλίμα όπως αρμόζει στον τόπο μας.
Βεβαίως υπάρχει ένας ενθουσιασμός διάχυτος και μια αγωνιστικότητα από όλη μας την παράταξη και μια αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά για εμάς και το μέλλον του δήμου Ανωγείων. Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω για τέσσερα χρόνια και να ολοκληρώσω με το όραμα μου για τον τόπο από την τιμητική θέση του δημάρχου αυτού του ιστορικού τόπου. Έχω να προσφέρω ακόμα περισσότερα πράγματα καθώς πιστεύω ότι μέχρι σήμερα το έργο της δημοτικής μας ομάδας έχει θετικό πρόσημο. Θέλουμε να πάμε τα Ανώγεια πιο μπροστά όπως είναι το κεντρικό μας σύνθημα, με αξιοπρέπεια, με τιμή, με πολύ δουλειά και με βάση το τρίπτυχο, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός και άνθρωπος, ώστε να αλλάξουμε άρδην το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας..” καταλήγει ο κ.Καλλέργης.

Διαβάστε στην ΑΝΩΓΗ ολόκληρη την ομιλία του Εμμανουήλ Καλλέργη μετά την τελετή των εγκαινίων του εκλογικού του κέντρου:

Αιδεσιμότατοι,

Συνάδελφοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Αγαπητοί καλεσμένοι – Υποψήφιοι των άλλων Συνδυασμών,

Συνδημότισσες και  Συνδημότες,

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκριση στην πρόσκληση μας σήμερα και για την παρουσία σας στον αγιασμό και τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού μας, «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση-Ανώγεια Μπροστά».

Και εγώ και οι συνυποψήφιοι του συνδυασμού μου, σας καλωσορίζουμε.

Οι εκλογές είναι κορυφαία έκφραση της Δημοκρατίας  και η απόφαση για το μέλλον της διακυβέρνησης του τόπου μας, είναι αποκλειστικό προνόμιο του κάθε πολίτη, δηλαδή δικό σας.

Στις  26 του Μάη, εσείς θα μας κρίνετε όλους.

Εμείς, διεκδικούμε την στήριξή  σας, με βάση το πως  δουλέψαμε, το πως συνεργαστήκαμε, το  τι κατακτήσαμε, τι προγραμματίσαμε, τι οραματιστήκαμε, τι καταφέραμε.

Γιατί απ την αρχή της θητείας μας  δουλέψαμε σκληρά.

Υλοποιήσαμε, Προγραμματίσαμε, Μελετήσαμε, Εντάξαμε και Υλοποιούμε νέα έργα.

Όπως είδατε  στο πρόγραμμα μας, αλλά και στον πίνακα που τον συνοδεύει, πάνω από 110 κωδικοί έργων υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και προγραμματίζονται για το μέλλον, συνολικού προϋπολογισμού 36.000.000ευρώ.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα,

Την 5ετία που πέρασε, υλοποιήσαμε, συνεχιζόμενα έργα ύψους 5.700.000 ευρώ  και δεν χάσαμε κανένα που να ήταν ώριμο με τις μελέτες του και ενταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα.

Σε μερικά από αυτά, πήραμε την πολιτική απόφαση να μην τα προχωρήσουμε και να στραφούμε σε άλλες προτεραιότητες για τον Δήμο μας.

Όλο αυτό το διάστημα υλοποιήσαμε και υλοποιούμε μικρά έργα χρηματοδοτούμενα από τον προϋπολογισμό του Δήμου και της Περιφέρειας, περίπου 1.500.000 ευρώ.

Προκηρύξαμε, το Κέντρο Βιοποικιλότητας και Κτηνοτροφίας του Ψηλορείτη, ένα νέο μεγάλο έργο, που αφορά όλη την περιοχή μας, ύψους 1.040.000 ευρώ, του οποίου ο σχεδιασμός είναι εξ’ ολοκλήρου δικός μας.

Αυτή την περίοδο, υλοποιείται η ανακατασκευή του Περιπτέρου της Νίδας, ύψους 1.100.000 ευρώ.

Αξιοποιήσαμε οποιοιδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα βρήκαμε, που άνοιξε τα τελευταία 2 χρόνια, όπως το Φιλόδημο, τα  Leader, το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης(Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις), το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ), και προτείναμε έργα ύψους 17.000.000 ευρώ. Από αυτά, είναι ενταγμένα και  έχουν ήδη  εγκριθεί οι χρηματοδοτήσεις ύψους 11.000.000 ευρώ.

Σε όλα αυτά τα έργα βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν σε προγράμματα ήταν να υπάρχουν μελέτες. Και τα καταφέραμε.

Ειδικά για τον Φιλόδημο:

Κατορθώσαμε να εντάξουμε μέχρι στιγμής 7 έργα, ύψους 4.800.000 ευρώ και εκκρεμεί ακόμα 1, η ανακατασκευή του βιολογικού ύψους 2.230.000 ευρώ, που περιμένουμε την αξιολόγηση και ένταξη του από μέρα σε μέρα.

Αυτή η επιτυχία, μας κατατάσσει στους πρώτους Δήμους στην Κρήτη και στην Ελλάδα, σε ποσό ενίσχυσης ανά κάτοικο.

Συγκριτικά δηλαδή με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σχετικά με τη χρηματοδότηση στους 5 Δήμους του Νομού μας, σε εμάς, αναλογούν 2.020 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ στον δεύτερο Δήμο του νομού μας, αναλογούν 738 ευρώ  και στον τελευταίο, 196 ευρώ ανά κάτοικο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αποτελεσματικότητα μας, σε επίπεδο έργων, προγραμματισμού και χρηματοδότησης είναι μετρήσιμη και πολύ ικανοποιητική.

Δεν σταματάμε όμως εδώ, ούτε επαναπαυόμαστε. Παρακολουθούμε διαρκώς ο,τι καινούργιο πρόγραμμα προκηρύσσεται, ετοιμαζόμαστε, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και διεκδικούμε.

Αυτά τα έργα αφορούν και την ανάπτυξη, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια. Είναι έργα ουσίας.

Ουσία δεν έχουν όμως μόνο τα τεχνικά έργα.

Είναι και η διοίκηση, είναι και η κοινωνική πολιτική, είναι ο Πολιτισμός, η Παιδεία, η Υγεία, ο Αθλητισμός, οι υπηρεσίες, το Περιβάλλον, η Καθημερινότητα του πολίτη, η Νέα γενιά.

Και σε όλους αυτούς τους τομείς βάλαμε το δικό μας στίγμα

όπως είδατε και στο πρόγραμμά μας.

Ότι καταφέραμε μέχρι τώρα, το οφείλουμε στο πάθος και την αγάπη για τον τόπο μας, στη σκληρή δουλειά όλης της ομάδας μας, στη στήριξη από τις λειψές σε δυναμικό, αλλά όχι δυναμική, υπηρεσίες μας, διοικητικές, τεχνικές, οικονομικές, κοινωνικές,  σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πολλές φορές κατόρθωσαν το ακατόρθωτο και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα, και τους οποίους δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου.

Σε όλους αυτούς  τους τομείς που ασχοληθήκαμε, τα αποτελέσματα είναι ορατά και μετρήσιμα και αντικειμενικά. 

Για δεύτερη χρονιά, ο πιλοτικός δείκτης αποτελεσματικότητας των ορεινών και νησιώτικων Δήμων, στη διοίκηση και οικονομική διαχείριση, μας κατατάσσει μέσα στους 10  πρώτους Δήμους στην Ελλάδα.

-Απλώσαμε δίκτυο προστασίας των κοινωνικά αδύναμων

– Δώσαμε έμφαση στον Πολιτισμό,  τον Αθλητισμό και την Παιδεία.

Για παράδειγμα:

-Συνεργαστήκαμε με την Εθνική Λυρική Σκηνή

-Στηρίξαμε και διοργανώσαμε φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

-Προωθήσαμε την παράδοση και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, σαν αναπτυξιακό εργαλείο, στον κατάλογο της Ουνέσκο.

-Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με Πανεπιστήμια και Επιστημονικούς Φορείς

-Τα τελευταία 5 χρόνια διοργανώσαμε πάνω από 10 μεγάλα συνέδρια στα Ανώγεια και προγραμματίζουμε κι άλλα (Αύριο μάλιστα  ξεκινάει ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον συνέδριο, από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δυτικής Αττικής)

-Φέραμε καινούριες υπηρεσίες, ενώ στηρίξαμε και αναβαθμίσαμε τις ήδη υπάρχουσες. Τόσο στην Υγεία, την Παιδεία, την προστασία του πολίτη, όσο και στην καθημερινότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος.

-Βοηθήσαμε στον πρωτογενή τομέα να λυθούν προβλήματα.

-Βάλαμε τις βάσεις με την κοινωνική οικονομία, για την λειτουργία των υποδομών μας, αλλάζοντας έτσι, το αναπτυξιακό τουριστικό μοντέλο για τον τόπο μας,  δίνοντας βάση στην αξιοποίηση και την βιωσιμότητα τους και στηριζόμενοι στην νέα γενιά.

Στοχοπροσύλωση μας είναι να αναβαθμίσουμε το κοινωνικό-οικονομικό και πολιτισμικό μοντέλο του τόπου μας.

Με βάση το τρίπτυχο Πολιτισμός-Φυσικό Περιβάλλον-Ανθρώπινο δυναμικό.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας και για την νέα τετραετία.

Η υλοποίηση  δηλαδή των έργων μας και η ανάπτυξη του τόπου μας σε όλα τα επίπεδα.

Με τον συλλογικό τρόπο διακυβέρνησης που καθιερώσαμε και πορευόμαστε, με τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, με το πολιτικό μας στίγμα που εγγυάται για αυτό, με το ψηφοδέλτιο μας  που έχει βάση την εμπειρία και την ανανέωση, με τους ίδιους στόχους και οράματα, είμαστε εδώ για να παλέψουμε για το μέλλον του τόπου μας.

Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα, για μας έχει θετικό πρόσημο.

Από την θέση αυτή, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που δουλέψαμε μαζί, τους ανθρώπους που εμπλούτισαν τις ιδέες και τον σχεδιασμό μας, αλλά και όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς μας Συμβούλους, που εμπιστεύτηκαν και πίστεψαν στην προσπάθεια μας και τη δύναμη της ομάδας μας, παλιούς και νέους:

Τον     ΑΕΡΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ     του  Γεωργίου

2.        ΒΡΕΝΤΖΟ  ΙΩΑΝΝΗ    του  Νικολάου

3.        ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ  ΜΑΡΙΑ   του  Αντωνίου

4.        ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΙΩΑΝΝΗ (Γκρανιός)   του  Νικολάου

5.        ΚΑΨΑΛΗ-ΞΥΛΟΥΡΗ  ΚΛΕΙΩ    του  Εμμανουήλ

6.        ΚΟΝΙΟ  ΔΗΜΗΤΡΗ   του  Χαραλάμπους

7.        ΜΑΝΟΥΡΑ  ΒΑΣΙΛΗ  του  Γεωργίου

8.        ΜΠΑΓΚΕΡΗ-ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ ΜΑΙΡΗ   του  Βασιλείου

9.        ΝΤΑΓΙΑΝΤΑ-ΚΑΚΑΖΙΑΝΗ  ΝΕΡΑΤΖΩ (Τζούλια)   του  Παναγιώτη

10.      ΞΥΛΟΥΡΗ  ΓΙΩΡΓΟ (Καψής)     του  Πολύδωρου

11.      ΠΑΣΠΑΡΑΚΗ  ΔΗΜΗΤΡΗ     του  Νικολάου

12.      ΠΛΟΥΣΗ-ΚΟΝΙΟΥ  ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ    του  Στεφάνου

13.      ΣΑΜΟΛΗ-ΡΟΥΛΙΟΥ  ΠΟΠΗ     του  Ιωάννη

14.      ΣΑΛΟΥΣΤΡΟ ΓΕΩΡΓΙΟ     του  Νεοκλή

15.      ΣΚΟΥΛΑ  ΓΙΑΓΚΟ    του  Γεωργίου

16.      ΣΜΠΩΚΟ  ΒΑΣΙΛΗ   του  Μιχαήλ

17.      ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΗ-ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ  ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ   του  Γεωργίου

18.      ΣΟΥΛΤΑΤΟ  ΖΑΧΑΡΙΑ   του  Κωνσταντίνου

19.      ΣΠΑΧΗ  ΓΙΩΡΓΗ   του  Ιωάννη

20.      ΣΠΙΘΟΥΡΗ-ΚΑΛΛΕΡΓΗ  ΘΕΟΝΥΜΦΗ    του  Εμμανουήλ

21.      ΧΑΙΡΕΤΗ  ΚΩΣΤΑ   του  Αναστασίου

Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

Προχωράμε μαζί, για τα Ανώγεια του Αγώνα και της Αξιοπρέπειας.

Της Δουλειάς, της Αλήθειας, της Τιμής, του Πολιτισμού, της Αλληλεγγύης.

Ζητούμε λοιπόν την εμπιστοσύνη και την στήριξή σας,

Για να πάμε τα Ανώγεια Ακόμα Πιο Μπροστά!

Σας ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!

Καλό αγώνα και καλή συνέχεια!

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->