Ρεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες: Μανόλης Σκανδάλης

Τις θέσεις και τις απόψεις του για τον Δήμο Ανωγείων ανέλυσε σε μια δίωρη σχεδόν ομιλία του προς τους Ανωγειανούς της Αθήνας, ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Σταυρακάκης, την Δευτέρα στα γραφεία του συλλόγου “Το Ιδαίον Άντρον”. Αρκετός κόσμος βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε με προσοχή τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης που μίλησε για φλέγοντα ζητήματα των Ανωγείων όπως την κτηνοτροφία, την φορολόγηση των δημοτών, την αξιοποίηση του Ψηλορείτη και τον δρόμο Ηράκλειο-Ανώγεια, καθώς και τη σημασία των επερχόμενων εκλογών για τον τόπο. Για αρκετή ώρα στο τέλος υπήρχε συζήτηση και εποικοδομητικός διάλογος για τα προβλήματα των Ανωγείων.Τον Στέλιο Σταυρακάκη προλόγισε η πρόεδρος του συλλόγου των Ανωγειανών της Αθήνας Ζαχαρένια Ανδρεαδάκη.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο Στέλιος Σταυρακάκης μιλάει στην “Α” για την παρουσία του στην Αθήνα, τους άξονες που τέθηκαν και τον διάλογο με τους πολίτες. Αναλυτικά τα όσα μας είπε από την Αθήνα ο υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων:

“Στην Αθήνα αναφερθήκαμε σε όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το χωριό μας. Για σημαντικά θέματα όπως την κτηνοτροφία, την οικονομική πολιτική που ασκείται εδώ και πολλά χρόνια από τον Δήμο με τα χαράτσια, τους τρόπους αξιοποίησης του Ψηλορείτη και πολλά άλλα ζητήματα. Είμαι ευχαριστημένος από την κουβέντα και τον διάλογο που είχαμε στην αίθουσα του συλλόγου με τους συγχωριανούς μου. Δεν ήθελα να είμαι “στημένος” με μια γραμμένη ομιλία, μίλησα χωρίς χαρτιά και αυτό που ήθελα έγινε, να γίνει δηλαδή ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα μας. Με ερωτήσεις για τα προβλήματα που “καίνε” το χωριό και που όλοι τα γνωρίζουμε και δώσαμε απαντήσεις στη βάση της αντίληψης της λογικής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Το σημαντικότερα θέμα που μου έθεσαν και στην Αθήνα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία.Με όλα τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι εμείς οι κτηνοτρόφοι, με τις τιμές, με το υψηλό κόστος παραγωγής. Επίσης μου τέθηκε το ζήτημα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και το μέλλον που μπορεί να έχει.Η απάντηση μου και η άποψη μου είναι ότι όσον αφορά τον Συνεταιρισμό μετά το κλείσιμο του έμεινε ένα πολύ μεγάλο χρεωστικό υπόλοιπο. Θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο να ανοίξει και πάλι ο Συνεταιρισμός. Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης στα εγκαίνια του γραφείου του έκανε αυτή την εξαγγελία για ανασύσταση και λειτουργία του Συνεταιρισμού και θεωρώ ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.Με βάση το χρέος που υπάρχει για μένα αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Μάλιστα στην κατεύθυνση που λειτουργούν σήμερα όλοι οι Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα, ακόμα και να λειτουργήσει ξανά αυτός των Ανωγείων δεν θα είναι βιώσιμος.

Για την αξιοποίηση του Ψηλορείτη προς όφελος των Ανωγείων, με ρώτησαν οι συγχωριανοί μας και βάση της εμπειρίας μου καθώς βρισκόμουν για πολλά χρόνια στη Νίδα και στο περίπτερο. Προσωπικά είμαι κάθετος όπως ανέφερα και στην τηλεοπτική εκπομπή, ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την είσοδο στον Ψηλορείτη ιδιωτών για οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης του. Είτε αφορά ξενοδοχειακές μονάδες, είτε κεραίες, είτε φωτοβολταϊκά είτε οποιαδήποτε δράση επιθυμούν μεγαλοεπιχειρηματίες, θα μας βρουν απέναντι τους. Αν μπορεί ο Δήμος να σχεδιάσει και να μελετήσει μια μορφή εκμετάλλευσης σε συνεργασία με τους δημότες και με τη βάση να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον αυτό επιθυμούμε εμείς. Συνεργασία των κτηνοτρόφων με τον Δήμο και αξιοποίηση του Ψηλορείτη με βάση την παράδοση μας και την ιστορία μας και να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι με όραμα και το μυαλό στην φύση και το περιβάλλον μας. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, όχι μόνο τους υποψηφίους, με συνελεύσεις που πρέπει να γίνουν στο χωριό, ώστε να ακουστούν προτάσεις και να δούμε πως μπορούμε να παρέμβουμε, σε ποια μορφή θα παρέμβουμε χωρίς να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την εικόνα του βουνού. Δραστηριότητες που δεν θα αλλοιώνουν αυτό το φυσικό κάλλος και θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των Ανωγειανών, αυτή είναι η στόχευση μας.

Για τον δρόμο Ηράκλειο-Ανώγεια όλοι συμφωνούμε να πιεστεί και να απαιτηθεί η άμεση αποπεράτωση του.Υπόσχονται οι Κυβερνήσεις αλλά εμείς ακούμε εδώ και πολλές δεκαετίες τις υποσχέσεις. Δυστυχώς δεν είχε ενταχθεί ο δρόμος στο ΕΣΠΑ  ένας φορέας που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πλήρως την κατασκευή του δρόμου και πήγαμε στους εθνικούς πόρους, όπου καταλαβαίνεις ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός τα 5 εκατομμύρια, αλλά λείπουν ακόμα εννιά καθώς η συνολική δαπάνη είναι 14 εκατομμύρια. Σε αυτό το ζήτημα νομίζω θα υπάρχει κοινή θέση και θέληση για το πως πρέπει να το χειριστούμε και προς πια κατεύθυνση. Είμαστε κάθετοι ότι πρέπει να το απαιτήσουμε και να ολοκληρωθεί άμεσα. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος ότι το έργο θα ολοκληρωθεί άμεσα, για να είμαι ειλικρινής. Όλα αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες με τις εξαγγελίες θεωρώ ότι είναι στο παιχνίδι των προεκλογικών υποσχέσεων και ότι το πρόβλημα μετά τις εκλογές θα διαιωνιστεί και θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετά χρόνια ακόμα.

Τόνισα στους συγχωριανούς ότι οι δημοτικές εκλογές που έρχονται είναι καθαρά πολιτικές. Επεσήμανα ότι οι φόροι, η ανταποδοτικότητα και η συμμετοχή των πολιτών στα τέλη μέσω της φορολόγησης τους πολύ φοβάμαι ότι θα αυξηθεί στο μέλλον είτε με Καλλέργη είτε με Κεφαλογιάννη. Με το καινούριο μεσοπρόθεσμο νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση στα δημοτικά συμβούλια και θα το ψηφίσουν δεν είμαι αισιόδοξος για την τσέπη των δημοτών. Το νομοσχέδιο αυτό λέει ότι το 70% του προυπολογισμού θα βγαίνει από ιδίους πόρους. Καταλαβαίνεις Γιώργη τι σημαίνει αυτό, καθώς προβλέπω ότι θα οδηγηθούν στην αύξηση των τελών και την περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών. Επίσης στην ομιλία κατήγγειλα το γεγονός των κατασχετηρίων των λογαριασμών των δημοτών από την δημοτική μας αρχή. Επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το θέμα αυτό από τη στιγμή που είναι υπεύθυνοι οι δημοτικοί υπάλληλοι ώστε να κατανέμουν στους δημότες αυτές τις οφειλές, ενώ θα έπρεπε να την έχει το δημοτικό συμβούλιο. Είναι ένα αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, το δημοτικό συμβούλιο να χειρίζεται αυτό το θέμα ανάλογα με τις δυνατότητες και τα κοινωνικά κριτήρια κάτι που απαγορεύει η νομοθεσία. Αυτό πρέπει να γίνει για να μη σφίξει ο κλοιός και να οδηγηθούν σε αυτές τις αρνητικές αποφάσεις που θα πονέσουν ξανά το πορτοφόλι του κάθε δημότη.

Είμαστε μια μικροί κοινωνία και ακούω από όλους τους υποψηφίους συνεχώς υποσχέσεις. Θα έρθει όμως η μέρα που θα απολογηθούν για αυτές τις προεκλογικές υποσχέσεις. Νομίζω αυτό που πρέπει να πουν ανοιχτά οι συνυποψήφιοι μου είναι να πουν στον κόσμο ότι υπηρετούν πιστά μια πολιτική που υπαγορεύεται από την κεντρική οικονομική διαχείριση του Κράτους. Έφερα παραδείγματα άλλων δημάρχων που δεν συμφωνούν και δεν είναι όργανα των Κυβερνήσεων και πετυχαίνουν σημαντικά πράγματα στους δήμους τους, όπως ο κ.Πελετίδης στην Πάτρα και αρκετοί  άλλοι. Δεν γίνεται να ακούω συνέχεια ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Αν έχεις τη βούληση και τη θέληση μπορείς να αντιδράσεις διαφορετικά στα όσα σε προστάζουν κάποιοι άλλοι. Παίζουν ένα  παιχνίδι στο ποιος από τους δυο στα Ανώγεια θα βγει δήμαρχος, ενώ έχουμε την εμπειρία των προηγούμενων ετών που και οι δυο παρατάξεις συμφωνούσαν σε όλα τα ζητήματα αρχών. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία και το ομολόγησε και εδώ στην Αθήνα ο Μανόλης Καλλέργης ότι το 99% των αποφάσεων ήταν ομόφωνες. Είτε ο Καλλέργης είτε ο Κεφαλογιάννης δεν αλλάζουν κάτι. Ο καθένας θα διεκδικήσει κάποια προγράμματα, αλλά στην ουσία και τα βασικά ζητήματα που “καίνε” τους Ανωγειανούς δεν θα δώσουν απάντηση σίγουρα ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.

Θέλω να ευχαριστήσω τον σύλλογο των Ανωγειανών και όλους τους ανθρώπους που ήρθαν για να με ακούσουν.Μου μίλησαν με όμορφα λόγια για την επίσκεψη και την ομιλία μου και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό. Προσωπικά τους είπα να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο μας για όλους αυτούς τους λόγους που σου ανέφερα παραπάνω.Πιστεύω ότι γενικά οι επερχόμενες εκλογές θα βγάλουν πιο δυνατή την “Λαϊκή Συσπείρωση” σε όλη την Ελλάδα καθώς αυτό θα είναι και προς όφελος του κόσμου για να παλέψουμε και να ανακουφίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει..”ολοκλήρωσε ο Στέλιος Σταυρακάκης.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->