Συνέντευξη στον Γιώργη Μπαγκέρη

Συναντηθήκαμε με τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση μέσω της Ανωγής, της υποψηφιότητας του για τον Δήμο Ανωγείων, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Βρεθήκαμε στον υπέροχο χώρο του καφενείου της “Ντελίνας” όπου μας υποδέχθηκε ο σπουδαίος μας καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς, μας κέρασε και μας άφησε μόνους να μιλήσουμε για το αγαπημένο θέμα όλων μας: Τα Ανώγεια! Ο Σωκράτης μας ανέλυσε όλες τις παραμέτρους που τον οδήγησαν να είναι εκ νέου υποψήφιος στα Ανώγεια, μας ανέπτυξε το σχέδιο και το πλάνο του για την τετραετία 2019-23, τονίζοντας ότι σήμερα έχει γίνει σοφότερος και πιο ώριμος από ποτέ για να υπηρετήσει τη μεγάλη Ανωγειανή κοινωνία. Παράλληλα μας μίλησε για τις εκλογές του 2014 και το γεγονός ότι δεν ζήτησε επανακαταμέτρηση παρότι έχασε με μόλις μια ψήφο διαφορά ενώ τέλος έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω της εφημερίδας μας στους Ανωγειανούς όπου γης.

Αναλυτικά η συνέντευξη Σωκράτη Κεφαλογιάννη στην ΑΝΩΓΗ:

 Ανακοίνωση υποψηφιότητας και η Υποδοχή της. Πως έλαβες την τελική σου απόφαση;

Καταρχήν να σε ευχαριστήσω για την ερώτηση γιατί μου δίνεις τη δυνατότητα να ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου και να κάνω γνωστές στους συνδημότες μου τους λόγους γι’ αυτή μου την απόφαση.

Είναι μια απόφαση που πήρα μετά από ώριμη σκέψη που πηγάζει από την αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου, ως Ανωγειανός, για το χωριό μου. Το πάθος και η αέναη διάθεση προσφοράς ως υπηρέτης, για τα κοινά του χωριού σε συνδυασμό με την προηγούμενη εμπειρία πιστεύω δημιουργούν ένα κράμα δυνατό για να υπηρετήσω το τόπο μας, φέρνοντας απτά αποτέλεσμα για την ανάπτυξη του. Δεν σας κρύβω ότι, μεγάλη συμβολή στην απόφασή μου αυτή, είχαν και οι κάτοικοι των Ανωγείων με τα μηνύματα που έπαιρνα και συνεχίζω να παίρνω τα οποία εκφράζουν την ανάγκη ο τόπος μας να ανοίξει τους ορίζοντες του για το μέλλον. Νιώθω ότι είμαι έτοιμος και πιο ώριμος από ποτέ, για να υπηρετήσω την μεγάλη Ανωγειανή κοινωνία. Η αγάπη του κόσμου στο πρόσωπο μου με γεμίζει ευθύνες για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους, να υπηρετήσω το όνειρο όλων των Ανωγειανών για να ανεβάσουμε τα Ανώγεια ακόμα ψηλότερα.

Τι καινούριο κομίζει ο Σωκράτης στα Ανώγεια. Το γενικότερο όραμα σου  για τον τόπο μας;

Σήμερα όλοι πιστεύουμε ότι ο Δήμος Ανωγείων πρέπει να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, διεκδίκησης και πρωτοπορίας. Οι εμπειρίες μου αλλά και το καταστάλαγμα των προηγούμενων χρόνων, κυρίως όμως, οι δυνατότητες του τόπου μας αποτελούν την καλύτερη προϋπόθεση για να αλλάξουμε την προοπτική των Ανωγείων και κυρίως για τους νέους μας. Πιστεύω στη δύναμη και θέληση του Ανωγειανού να παλέψουμε για το κοινό όραμα μας μέσα από την ενεργοποίηση τους, μέσα από ομάδες εργασίας. Αυτή ήταν βασική μου επιδίωξη πάντα, αυτή είναι και τώρα με μεγαλύτερη εμπειρία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης. Δρόμος-Ψηλορείτης-Τουρισμός-Κτηνοτροφία. Που αλλού θα κινηθείς για την ανάπτυξη των Ανωγείων;

Ανέφερες βασικούς άξονες, πυλώνες για την ανάπτυξη των Ανωγείων. Τα προηγούμενα χρόνια εργαστήκαμε συστηματικά προς αναπτυξιακές κατευθύνσεις και υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρω,

-Τον τόπο του Βοσκού,

-το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης,

-το Κέντρο Πληροφόρησης του Φυσικού Πάρκου,

-την Μουσική Ακαδημία,

-το περίπτερο στην Νίδα, την αξιοποίηση του Ιδαίου Άντρου.

Παρεμβάσεις για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού των Ανωγείων.

Επίσης ολοκληρώσαμε βασικές υποδομές για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όπως η αποχέτευση, το δίκτυο ύδρευσης,

-την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ,

-την αποκατάσταση των χωματερών,

– τις διανοίξεις νέων δρόμων,

-τις αναπλάσεις κεντρικών αρτηριών και όλων των πλατειών από το Περαχώρι ως τα Σίσαρχα,

-διαπλατύνσεις δρόμων με σημαντικότερη παρέμβαση τον περιφερειακό δρόμο,

-την αγορά ακινήτων για την δημιουργία χώρων στάθμευσης,

-την ανακαίνιση κτηρίων όπως της Μαθητικής Εστίας, της πρώην Αγροτικής Τράπεζας,

-κάναμε παρεμβάσεις αναβάθμισης όλων των σχολικών μονάδων,

-κάναμε εκτεταμένες αναπλάσεις μέσα στο συνεκτικό τμήμα χωριού, στον Λαγγό και στο συνοικισμό στο Μετόχι,

-εγκαταστήσαμε εκ νέου 3 παιδικές χαρές,

-κατασκευάσαμε 5 ομβροδεξαμενές για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και εκτελέσαμε εκτεταμένες παρεμβάσεις στους δρόμους του βουνού και στην γεωργική ζώνη

και πολλές άλλες υποδομές που υλοποιήσαμε με αυτές τις στοχεύσεις.

-Στηρίξαμε όλες τις κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δομές των Ανωγείων,

-την ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας,

-εγκαταστήσαμε Τομέα ΕΚΑΒ στα Ανώγεια με την συμβολή σπουδαίων Ανωγειανών.

Η νέα Δημοτική αρχή παρέλαβε από εμάς μία σειρά από μελέτες ζωτικών έργων προς αξιοποίηση.

Είχαμε δρομολογήσει με τις σχετικές μελέτες και την ωρίμανση αυτών των έργων ενώ άλλοτε είχαμε εξασφαλίσει και την σχετική  χρηματοδότηση,

-για την ολοκλήρωση του Χιονοδρομικού,

-της Σχολής Υφαντικής Τέχνης στο παλιό Περαχωριανό Σχολειό όπου στον περιβάλλον χώρο θα κατασκευαζόταν το παλιό Ανωγειανό Σπίτι του π. Δήμαρχου Γ. Σμπώκου όπως είχαμε μελετήσει,

-το Αστεροσχολείο στο Σκίνακα,

-το Πολιτιστικό Πάρκο στο Μετόχι,

-την αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στην περιοχή Κούκος στην Καβαλαριά

και πολλές άλλες μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν έγινε ένα βήμα προς τα εμπρός.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναπτύξουμε σε όλους τους Ανωγειανούς το ρεαλιστικό μας πρόγραμμα και σχέδιο που με την εμπιστοσύνη που θα μας δείξει στις εκλογές θα υλοποιήσουμε.

Ένα βασικό θέμα που αφορά όλους μας είναι ο δρόμος και θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά. Εγώ θα το δεχτώ ακόμα και αν το τελευταίο τμήμα , Κυλιστός-Ανώγεια εξαγγελθεί την παραμονή των εκλογών. Το έχει ανάγκη το χωριό, είναι πολύ σημαντικό αυτό το έργο για την ανάπτυξη του χωριού.

Αν ανατρέξεις σε δημοσίευμα της Ανωγής, ακριβώς πριν δυο χρόνια, το 2017, θα διαβάσουμε ξανά ότι «ναι θα ενταχθεί το έργο και εντός του 2017 θα ξεκινήσουν οι εργασίες». Δεν τα έλεγα εγώ αυτά Γιώργο. Ωστόσο και την παραμονή των εκλογών εγώ θα δεχτώ την υπογραφή του Υπουργού για το τελευταίο αυτό τμήμα. Είναι πολύ σημαντικό έργο για τα Ανώγεια, δεν είναι όμως το μόνο που μπορεί να δώσει την προοπτική στο χωριό μας. Διότι όπως ξέρουμε ένας δρόμος έχει δυο κατευθύνσεις. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την κατεύθυνση της αύξησης του δημογραφικού στα Ανώγεια.

Να αλλάξει η δυναμική των Ανωγείων. Άρα οι πολιτικές μας πρέπει να αφορούν τις δομές, τις υποδομές και τις υπηρεσίες του Δήμου προς τον Δημότη. Είναι βασική στόχευση μας ο τρόπος συν-λειτουργίας  των δημοτών με τον δήμο. Δεν είναι ξεκομμένα, είναι ένα και το αυτό.

Η διαβούλευση και οι δράσεις ελάφρυνσης των δημοτών είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας.

Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής καινοτομίας είναι στους άμεσους σχεδιασμούς.

Η παραγωγή νέου πλούτου από την αξιοποίηση του πολιτιστικού, γεωφυσικού και παραγωγικού δυναμικού της περιοχής θα αποτελέσει τον πυλώνα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για τους νέους μας.

Μίλησες για ελάφρυνση των δημοτών, εμμέσως αναφέρεσαι στην απόφαση του δήμου να μπει σε λογαριασμούς δημοτών για να εισπράξει κάποια έσοδα;

Γιώργο, γνωρίζουμε όλοι ότι στις εκλογές του 2014 όλη η προεκλογική περίοδος και όλη η επίθεση που είχαμε δεχτεί είχε βασιστεί στο θέμα αυτό. Αμέσως μετά η νέα Δημοτική αρχή έπραξε αυτό που η νομοθεσία ορίζει και όχι κάτι διαφορετικό. Γνωρίζετε ότι οι αρχές που πρεσβεύω, οι οποίες είναι σύμφυτες του χαρακτήρα μου, δεν μου επέτρεψαν να μετέλθω ίδιες πρακτικές. Εγώ ποτέ δεν χλεύασα, ποτέ δεν κατηγόρησα, αν και θα μπορούσα.

Δεν το έκανα συνειδητά, διότι σαφώς θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι υποχρεώσεις αφορούν τόσο το Δήμο προς τον Δημότη, αλλά και του Δημότη προς τον Δήμο. Ωστόσο αυτό το οποίο λέω έχει να κάνει με το ότι το κόστος διαβίωσης του Ανωγειανού στα Ανώγεια είναι πολύ υψηλότερο από ότι για κάποιον που ζει σε μια μεγάλη πόλη.

Αυτό το κόστος τα χρόνια της βαθιάς κρίσης το είχαμε μειώσει ως Δημοτική Αρχή και οφείλουμε να μειωθεί περεταίρω.

Με κάποιο τρόπο όμως ο Δήμος πρέπει να έχει έσοδα. Πως θα εξασφαλίσεις έσοδα χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις των δημοτών;

Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με την επιβάρυνση των δημοτών με τα δημοτικά τέλη και όλα τα παρεμφερή, όπου εκεί θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και αφετέρου είναι ότι στις υποχρεώσεις πρέπει να είμαστε συνεπείς. Συνεπείς, σαφώς με τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Έχω ζητήσει επανειλημμένα να καταγράφουν ποιοι Ανωγειανοί με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια αδυνατούν να πληρώσουν. Είναι γνωστό σε όλους μας, είμαστε μια μικρή κοινωνία, ξέρουμε τι γίνεται. Αυτοί οι άνθρωποι γιατί να χρεώνονται ακόμα και σήμερα; Μια οφειλή την οποία μετά δεν μπορούν να διαγράψουν.Εμείς προτάσσουμε ότι όλα τα έργα και δράσεις να έχουν κοινωνικό πρόσημο και να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος των δημοτών.

Μίλησες για απαγκίστρωση από κομματικές αγκυλώσεις. Πόσο εφικτό είναι σε μια κοινωνία όπως των Ανωγείων;

Το έχω μετουσιώσει στο ψηφοδέλτιο μου, αλλά κυρίως Γιώργο το έκανα πράξη τα χρόνια που ήμουν δήμαρχος και το υπηρέτησα πιστά και τα τελευταία πέντε χρόνια από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αποφάσεις μου είχαν ως γνώμονα μονάχα το χωριό. Και η στάση μου στα Συμβούλια είχαν ως γνώμονα μονάχα το συμφέρον του χωριού. Θεωρώ ότι είμαστε μια μεγάλη κοινωνία, η οποία όμως πρέπει να πορεύεται ενωμένα και για αυτό και το 2014 κατέθεσα την πρόταση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Και ακόμα επειδή τότε είχα το πρώτο λόγο, ανέφερα για ενιαίο ψηφοδέλτιο και ας μην ήμουν εγώ ο επικεφαλής.

Είναι εφικτό σήμερα το ενιαίο ψηφοδέλτιο;

Κάθε φορά τον πρώτο λόγο τον έχει η εκάστοτε Δημοτική αρχή. Είναι ένας από τους στόχους μου στην επόμενη δημοτική περίοδο.

Εσένα πόσο σε απασχολεί ποια Κυβέρνηση θα εκλεγεί στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές εντός του 2019, σε περίπτωση που είσαι και εσύ δήμαρχος Ανωγείων;

Σε μια προ εξαμήνου συνέντευξη μου σε ραδιόφωνο στο Ρέθυμνο, με ρώτησαν πως μου φαίνεται η δημοτική αρχή. Και επειδή επέμεναν στην ερώτηση αν και τους είπα ότι θα απαντηθεί όταν έρθει ο καιρός, τους είπα ότι αν συνέχιζα το 2014 θα είχα κάνει ακόμα μεγαλύτερο έργο από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Με κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Σημασία για μένα έχει τι όραμα έχεις, πόσο το παλεύεις και με πιο τρόπο το διεκδικείς ανεξάρτητα με το ποια Κυβέρνηση ηγείται της Ελλάδας. Είχα την τύχη να υπηρετήσω τον Δήμο με Κυβέρνηση Ν.Δ, με Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ , με συγκυβέρνηση, σε δύσκολα χρόνια και οι διεκδικήσεις και η αποτελεσματικότητα μας, ήταν πάντα σε κορυφαίο επίπεδο. Δεν μας ένοιαζε ποιος είναι ο Πρωθυπουργός όταν διεκδικούσαμε για τον Δήμο Ανωγείων και για την Αυτοδιοίκηση.

Ποτέ μου δεν κόντυνα το ψήφισμα του δήμου Ανωγείων γιατί μπορεί να είχα συμπάθεια προς ένα κόμμα ή έναν Πρωθυπουργό. Πάντα ήμασταν  καίριοι στα ψηφίσματα μας και στις διεκδικήσεις μας. Κάτι το οποίο έλειψε τα τελευταία πέντε χρόνια. Συμμετέχω στην επιτροπή πολιτισμού και αθλητισμού της ΚΕΔΕ αυτή την περίοδο και ενώ δεν είμαι καν μέλος της Γενικής Συνέλευσης. Κράτησα επαφή με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, παρακολούθησα αρκετές συνεδριάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Συνομιλούσα συνεχώς με Δημάρχους. η σημαία των διεκδικήσεων Γιώργο, δεν πρέπει να έχει χρώμα. Υπηρετούμε ένα πολύ σημαντικό βαθμό, την Αυτοδιοίκηση όπου ζούμε με τους πολίτες που μας έχουν εκλέξει. Σε αυτούς μόνο δίνουμε αναφορά.

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο ακούγαμε φήμες για το πρόσωπο σου, που άλλοτε σε έβρισκαν υποψήφιο Βουλευτή, δήμαρχο σε άλλη πόλη της Κρήτης, υποψήφιο στην Περιφέρεια Κρήτης. Τι από όλα αυτά είχε βάση τελικά και πότε ξεκαθάρισες την απόφαση στο μυαλό σου να είσαι υποψήφιος ξανά στα Ανώγεια;

Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο διάστημα, αν και υπήρχαν πολλές αναφορές γύρω από αυτά τα θέματα τα οποία ανέφερες, δεν τοποθετήθηκα ποτέ. Όλα είχαν τη βάση τους, αλλά για μένα άλλη ήταν η ουσία. Η ουσία  είναι ότι αυτό το οποίο κάναμε για οκτώ χρόνια εδώ στα Ανώγεια, τελικά ήταν πολύ σημαντικό και νοιώθω ακόμα και σήμερα ότι είναι ανολοκλήρωτο.

Το να προτείνουν αν θέλεις τον Σωκράτη, τον πρώην Δήμαρχο Ανωγείων να ηγηθεί ψηφοδελτίου σε μεγάλους Δήμους ή για την Περιφέρεια Κρήτης ήταν τιμητικό για τ’ Ανώγεια πρώτα απ’ όλα και για μένα τον ίδιο.

Γιατί μέσα από αυτές τις προτάσεις αναγνωρίστηκε το μεγάλο έργο που κάναμε και τις αλλαγές που φέραμε στα Ανώγεια και γενικά στην Αυτοδιοίκηση μαζί με την προηγούμενη δημοτική ομάδα με την οποία δουλέψαμε με μόχθο.

Επιθυμία μου και μέλημά μου είναι, να δω τον τόπο μου και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους του, να προοδεύουν και κυρίως να μπορέσουμε να χτίσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον .

Προφανώς για να είσαι υποψήφιος δήμαρχος θεωρείς ότι τα Ανώγεια χρειάζονται αλλαγή στη δημοτική αρχή. Μίλησε μας για την πενταετία Καλλέργη στο δήμο. Θα έβαζες θετικό ή αρνητικό πρόσημο; Ποιες ευκαιρίες χάθηκαν ή αντίστοιχα ποιες κέρδισε το χωριό μας;

Τεσσεράμισι χρόνια τώρα οι αρχές μας, μας επέβαλλαν να επιλέξουμε δημιουργική αντιπολίτευση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την πρώτη μέρα βοηθήσαμε τον νέο Δήμαρχο με τις εμπειρίες, τις γνώσεις μας και το δίκτυο επαφών του Δήμου. Λειτουργήσαμε συνθετικά σε πολλά θέματα με προτάσεις και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις. Αυτό μας επιτάσσει το συμφέρον του Δήμου, το καλό των συγχωριανών μας και η ιστορική εμπειρία.

Οι προσδοκίες μεγάλες, μιας και το έργο που παραδώσαμε την περίοδο 2007-2014, είχε όλες τις προοπτικές, για να μπορέσει να οδηγήσει τον Δήμο μας στην νέα εποχή.

Δυστυχώς η νέα Δημοτική αρχή ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί μία εσωστρεφή πολιτική, αναδιπλώθηκε πλήρως από τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Χωρίς πρόσημο… Γιώργο. Αρνητικό πρόσημο δεν έχω να βάλω. Αρνητικό πρόσημο δεν υπάρχει στον Ανωγειανό άρχοντα. Δεν είχε κακία ο Δήμαρχος Ανωγείων. Θεωρώ όμως ότι δεν προσέθεσε τίποτα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου παράλληλα υπήρχε ας το πούμε μια φίλα προσκείμενη Κυβέρνηση. Βλέποντας και τι συμβαίνει με άλλους Δήμους θεωρώ ότι δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες. Πάντα το επεσήμανα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δρόμος έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει Γιώργο, και το τελευταίο τμήμα του. Και επί θητείας Νίκου Ξυλούρη και στα οκτώ χρόνια που είχαμε τη τιμή να είμαστε στο τιμόνι του Δήμου Ανωγείων, η Περιφέρεια κατόπιν πιέσεων μας έκανε δυο δημοπρατήσεις, δυο τμημάτων. Πότε; Όταν ήμασταν στον πυρήνα της οικονομικής κρίσης. Κατασκευάστηκε το τμήμα για να ανέβουμε στο Στρούμπουλα και έγινε η δημοπράτηση και υπογράφτηκε η σύμβαση Στρούμπουλα-Αστυράκι. Οι Ανωγειανοί έδωσαν πριν τρία χρόνια δωρεάν τα χωράφια τους, σε μια κίνηση μεγάλη αξίας η οποία έπρεπε να ανταμειφτεί με την ένταξη του δρόμου σε Ευρωπαικό Πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ όπως του είχαμε πει. Θεωρώ ότι σε ένα ασφαλές πολιτικό περιβάλλον τα Ανώγεια δεν μπόρεσαν να καρπωθούν τα μέγιστα.

Προσπαθώντας να φέρω στη μνήμη μου λίγο και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Μανόλη Καλλέργη, να αφαιρέσω αυτές που είχαν οικονομικό κόστος, εξάλλου είχαμε παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενταγμένων έργων για υλοποίηση, που ορισμένα από αυτά δεν κατάφερε  τελικά η σημερινή Δημοτική αρχή να τα υλοποιήσει.

Υπήρχαν πράγματα τα οποία δεν είχαν οικονομικό κόστος, όπως η διαβούλευση με τον κόσμο, η συμμετοχή του κόσμου στα πράγματα του δήμου, ο ετήσιος απολογισμός….

Θυμάμαι ότι είχα στείλει μια επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο και επί τρεις μήνες δεν είχε απαντηθεί από κανένα. Η επιστολή αφορούσε την ενημέρωση που ζητούσα για τα έργα που είχαμε αφήσει στο Δήμο Ανωγείων και την πορεία αυτών των έργων. Την έστειλα και στην «Ανωγή» αργότερα αυτή την επιστολή. Μόλις η Ανωγή το δημοσιοποίησε, πρώτα υπήρξε απάντηση από τον Δήμαρχο στην Ανωγή και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν δεις εκείνη την απάντηση, ανέφερε ότι αυτή η επιστολή είναι μια αφορμή να γίνει ένας απολογισμός. Δεν έγινε ποτέ! Και δεν σημαίνει αυτό ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην καθαρότητα της Δημοτικής αρχής. Αλίμονο! Αλλά αν δεν κάνεις διαβούλευση και απολογισμό, κρατάς ένα Δήμο κλειστό στους τοίχους του Δημαρχείου. Τα τελευταία χρόνια δεν είδαμε καμιά παρέμβαση για τον Συνεταιρισμό, για την Μαθητική Εστία, καμιά εξέλιξη στο θέμα του Σχεδίου Πόλης και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου,  και κυρίως καμιά ουσιαστική παρέμβαση που να αφορά το μέλλον των Νέων ανθρώπων.

Ας πάμε πιο προσωπικά, θα ήθελα την άποψη σου για τους δυο “αντιπάλους” σου για τον Δήμο. Τον Εμμανουήλ Καλλέργη και τον Στέλιο Σταυρακάκη. Η προσωπική σου άποψη για τους δυο άντρες και ποια περιθώρια υπάρχουν συνεργασίας μετά τις εκλογές εφόσον εσύ εκλεγείς δήμαρχος;

Θα απαντήσω ανάποδα. Τα πέντε τελευταία χρόνια, όποτε μου ζητήθηκε η παρουσία μου για οτιδήποτε αφορούσε το Δήμο, ήμουν παρών! Ποτέ δεν αρνήθηκα να συμμετάσχω σε συζήτηση για την πρόοδο και ανάπτυξη των Ανωγείων και πάντα το έκανα με θετικό πρόσημο. Ποτέ δεν σκέφτηκα υστερόβουλα, μην πω ή μην κάνω κάτι ωφέλιμο για τον Δήμο για να δικαιώνομαι εκ των υστέρων. Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε μια υποβολή ενός προγράμματος για «αγροτική οδοποιία», στο οποίο η πρόσκληση έλεγε ότι θα έπρεπε να είναι κατ’ελάχιστον 300.000 ευρώ ο προϋπολογισμός και η μελέτη είχε εκπονηθεί για 287.000 ευρώ. Θα μπορούσα να μην το πω, ώστε να πάει να κατατεθεί και να μην εγκριθεί, αλλά εμείς το επεσήμανα και είπαμε τρέξτε να το διορθώσετε για να μην χαθεί και εκείνο το πρόγραμμα.

Σαν άνθρωποι, όπως με ρώτησες σέβομαι απόλυτα και τον Μανόλη Καλλέργη και τον Στέλιο Σταυρακάκη. Είναι και οι δυο άνθρωποι έντιμοι και αξιοπρεπείς όπως και όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι των Ανωγείων.

 

Υπάρχει κάποια προϋπόθεση την οποία δεν πληρούν;

Ναι, η απουσία οράματος, σχεδίου και ο τρόπος υλοποίησης του. Η απλή διαχείριση δεν αρκεί. Στην Αυτοδιοίκηση, Γιώργο, όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα και όχι από τα λόγια.

Να μιλήσουμε και για το δικό σου ψηφοδέλτιο που είσαι σχεδόν έτοιμος να ανακοινώσεις. Θα έχεις τους ανθρώπους που χρειάζεσαι για την τετραετία 2019-23 και τις προκλήσεις του μέλλοντος για την δημοτική αρχή;

Γιώργο γίναμε σοφότεροι. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την στελέχωση του ψηφοδελτίου μου. Βέβαια ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος το ίδιο θα πει για το ψηφοδέλτιο του. Όμως, υπάρχει μια ανανέωση και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων όσο και έμπειρων.

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου, να ενώσουμε τις πνευματικές και φυσικές μας δυνάμεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες, τις ιδέες και τις προτάσεις μας σε μία μεγάλη ενωτική δύναμη που θα πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα και θα δίνει μεγαλύτερο κύρος στη Νέα Δημοτική αρχή.

Σκοπός μας να συνθέσουμε μια ομάδα δυναμική, ένα σύνολο αποτελεσματικό και λειτουργικό, που θα εργάζεται μαζί με τους δημότες, προγραμματισμένα και συντονισμένα για την επίτευξη των κοινών στόχων. Μόνη τους φιλοδοξία το καλό των πολιτών της κοινωνίας μας.   Πάθος τους, να προσφέρουν στον τόπο τους.

Ωστόσο όπως σου είπα και πριν, το μοντέλο λειτουργίας του Δήμου θα διαφοροποιηθεί. Κοιτάζω να επενδύσω στο κομμάτι της συμμετοχικής δημοκρατίας. Θα επενδύσω στην συμμετοχή όλων Ανωγειανών, κυρίως της νεολαίας, όσο και του μεγάλου και πλούσιου προσωπικού, που διαθέτει το χωριό μας, έξω από τα Ανώγεια. Θα αναλάβω πρωτοβουλίες και δράσεις όλα αυτά τα άτομα να δουν “ζεστά” το χωριό τους. Να συμμετέχουν. Κι αυτό θα το υπηρετήσω απόλυτα. Θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος που θα έχει το χωριό αν το πετύχουμε αυτό και είμαι βέβαιος ότι με τον αγώνα που θα κάνουμε θα το πετύχουμε.

Η συμμετοχή και η στήριξη ευρύτερων δυνάμεων θα εμπλουτίσει τον προγραμματικό μας λόγο και θα επιβεβαιώσει ότι για να πάμε μπροστά χρειάζεται όραμα σχέδιο σύνθεση και υπερβάσεις ξεπερασμένων αντιλήψεων

Αν και είσαι μόλις 43 ετών έχεις ήδη 13 χρόνια Αυτοδιοικητικής πείρας. Τι έχει αλλάξει στις δομές τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2006 που ξεκίνησες; Έχουν ελευθερία κινήσεων οι δήμαρχοι ή εξαρτώνται από τις διαθέσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης;

Η κατάσταση είναι θλιβερή, σε αυτό το κομμάτι. Διότι η εκάστοτε Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τους ΟΤΑ πλήρως εξαρτημένους από την κεντρική διοίκηση. Οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες, τις οποίες έχουν επωμιστεί οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια, είναι πολύ μεγάλες χωρίς να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι πόροι. Αλλά στην Δημοκρατία δεν είναι μόνο θέμα πόρων και αρμοδιοτήτων. Είναι θέμα πραγματικά ελεύθερης έκφρασης και κίνησης της κάθε τοπικής κοινωνίας. Συνεχώς οδηγούμαστε σε μια συρρίκνωση, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, όπου οι τύχες ακόμα και των τοπικών  κοινωνιών καθορίζονται από την γενικότερη κατεύθυνση η οποία δίνεται. Θεωρώ ότι και η τελευταία μεταρρύθμιση, ο “Κλεισθένης” δεν πρόσφερε τίποτα, δεν έκανε τομές στην Αυτοδιοίκηση. Πήγε στην περπατημένη. Ακόμα και η μεγάλη θεσμική αλλαγή την οποία ανέφερα συνεχώς από το 2010, αυτή της απλής αναλογικής και αυτό ακόμα έγινε “κουτσό”. Δεν έγινε για να υπηρετήσει τη συλλογικότητα των αποφάσεων και την Αυτοδιοίκηση, έγινε με σκοπό να υπηρετήσει άλλα πράγματα. Χρειάζεται η απλή αναλογική, δεν το συζητάω, αλλά χρειάζεται ένα άλλο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων.

Για να καταλάβεις το παράδοξο. Λέει ο “Κλεισθένης” ότι αν για οποιοδήποτε λόγο προκύψει παραίτηση Δημάρχου, τότε Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί ο υποψήφιος της δεύτερης παράταξης! Ας πάμε στα αποτελέσματα του 2014. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο Μανόλης Καλλέργης έλεγε παραιτούμε δεν θα γινόταν το φυσιολογικό να γίνει δήμαρχος αυτός που θα αποφάσιζε η δημοτική παράταξη του Καλλέργη, αλλά κάτω από περίεργες συνδιαλλαγές μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι εγώ δήμαρχος. Κάτι δηλαδή που έρχεται σε αντίθεση με τη δημοκρατική απόφαση των πολιτών. Εντελώς παράδοξο, το οποίο δεν διορθώθηκε και όχι μόνο αυτό. Πολλά! Για αυτό λέω ότι δεν εξυπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε αυτός ο “Κλεισθένης”

 

Να γυρίσουμε στις εκλογές του 2014. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε για την ήττα μετά από οκτώ χρόνια δημαρχίας; Πες μας για την απόφαση σου να μην γίνει επανακαταμέτρηση με διαφορά μόλις μιας ψήφου. Το μετάνιωσες ποτέ:΄

Ίσως ο κόσμος επιζητούσε μια αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Διερωτώμαι αν αυτή η αλλαγή ήρθε. Αν ανατρέξουμε και δούμε το περιβάλλον του 2014 ήταν περίεργο σε όλη την Ελλάδα. Σίγουρα όμως για την ήττα φταίω εγώ! Αλλά πιστεύω παράλληλα ότι ο λαός είναι σοφός.

Έδωσε αυτό το αποτέλεσμα, ώστε να αναδείξει αυτό που πολλές φορές το λέμε αλλά λίγες το υπηρετούμε, ένα διαφορετικό, ιδιότυπο, πολιτικό πολιτισμό, ο οποίος έχει και αυτός έδρα του στα Ανώγεια!

Και είναι τιμή μου, που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, να είμαι εγώ και η Δημοτική μου ομάδα αυτοί που θα ταυτίσουμε το όνομα μας με αυτή την περίπτωση που συνέβη. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω την κάθε μια υποψήφια και τον καθένα υποψήφιο σύμβουλο μου για την κίνηση μας αυτή. Ήταν συλλογική απόφαση Γιώργο. Εύχομαι να υπάρξουν αντίστοιχοι μιμητές στο μέλλον, θεωρώ ότι και αυτό ανέδειξε μια ιδιαίτερη πτυχή των Ανωγείων.

Ας αντιστρέψουμε την ερώτηση. Αν εσύ τώρα βγεις με μια ψήφο διαφορά, θεωρείς ότι ο δεύτερος θα ζητήσει ή όχι επανακαταμέτρηση;

Θεωρώ ότι η παράδοση πλέον είναι πολύ βαριά.

 

Έρχομαι και σου αναφέρω, είμαι ο Γιώργος, ζω και ψηφίζω στα Ανώγεια, διάβασα τις απόψεις τις δικές σου στην Ανωγή όσο και των άλλων δυο υποψηφίων δημάρχων και είμαι ακόμα αναποφάσιστος ως προς την ψήφο μου. Ποια θα ήταν τα τελικά σου λόγια για να με πείσεις ότι η δική σου επιλογή είναι η καλύτερη για τον τόπο;

Θα σου έλεγα ότι ο Γιώργος με ξέρει. Ξέρει και πως σκέφτομαι και πως λειτουργώ. Θέλω να πιστεύω ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγινα σοφότερος. Εμβάθυνα περισσότερο στα προβλήματα της Ανωγειανής νεολαίας. Προσέγγισα αρκετά θέματα από την πλευρά του απλού πολίτη, τα μικρά ή τα μεγάλα προβλήματα του καθενός και της κάθε μιας ξεχωριστά, τα παρακολούθησα από πολλές πλευρές και αναγνώρισα τις βέλτιστες λύσεις.

Γιώργο μην χαθούν άλλες ευκαιρίες για τον τόπο μας αλλά και για τους νέους του. Δώσε μου την δύναμη να παλέψω για να την ανάπτυξη της περιοχής για την καλυτέρευση της ζωής μας, για ένα Δήμο για όλους και κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας.

Γιώργο φύσησε μέσα μου, αυτό που είχε φυσήσει αρχικά, που είπα “Ναι, θα κατέβω και αν βγω, μπορώ να δώσω τα πάντα!”. Αυτό πιστεύω και τώρα.

Το ανθρώπινο δυναμικό των Ανωγείων είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο μας σε αυτό θα επενδύσουμε αυτού το όραμα θα υλοποιήσουμε

Σε καλώ να δουλέψουμε μαζί να φτιάξουμε τα Ανώγεια που μας αξίζουν, μαζί να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για την καλυτέρευση της ζωής μας.

Ο Δήμος να παίξει το κυρίαρχο ρόλο που του αρμόζει, ο Δήμος να είναι η κυρίαρχη δύναμη σε θέματα ζωτικής σημασίας που βρίσκονται στην επικράτεια του, όπως για παράδειγμα ο Συνεταιρισμός και ο πλούτος του τόπου μας. Ο Δήμος μας πρέπει να γίνει πάλι εξωστρεφής και διεκδικητικός. Οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας και με σχέδιο και συστηματική δουλειά πρέπει να οργανώσουμε και να διεκδικήσουμε.

Αν και είναι νωρίς, η σκέψη σου για μετά το 2023 εφόσον εκλεγείς τώρα δήμαρχος ποια είναι:

Μέχρι το 2023 έχουμε πολύ δρόμο και πολύ δουλεία να κάνουμε και αυτό είναι μεγάλο στοίχημα για μένα. Το κέρδος από τη δικιά μου θητεία τα επόμενα χρόνια θα είναι να βγουν νέοι άνθρωποι στο προσκήνιο με νέα ενδιαφέροντα και διάθεση προσφοράς. Σε αυτούς εγώ το μόνο που μπορώ να τους δώσω είναι η ώθηση και αυτό θέλω να κάνω.

 Η προεκλογική περίοδος στα Ανώγεια. Τι περιμένουμε να ακούσουμε;

Θα δεις ότι ο πήχης στην προεκλογική περίοδο θα μπει ψηλά, όχι μόνο στα στενά όρια των Ανωγείων αλλά και της Κρήτης. Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για τα μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας τα οποία συνδέονται με τα ευρύτερα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας, για τα μεγάλα θέματα ανάπτυξης του τόπου μας κάτι το οποίο έλειψε τα τελευταία  5 χρόνια.

Στόχος μας δεν είναι να μιλήσουμε μονάχα για έργα και αναπτυξιακές δράσεις στον Δήμο μας. Πρέπει να αλλάξουμε δομή, πρέπει να κάνουμε ένα Δήμο πρότυπο, ένα Δήμο καινοτόμο και διεκδικητικό μέσα στις γενικότερες απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας.

Να ενδυναμώσουμε το διεκδικητικό κίνημα στην Αυτοδιοίκηση, έτσι πρέπει να ξανακάνουμε.

 Ένα μήνυμα για τους Ανωγειανούς όπου γης

Η κρίση μας απομάκρυνε, η κρίση μας έκανε όλους να απομονωθούμε. Οι απανταχού Ανωγειανοί, πάντα υπήρξαν ένα από τα σημαντικά στηρίγματα της Ανωγειανής κοινωνίας. Πάντα ήταν το βοήθημα, πάντα ήταν το αποκούμπι. Η κρίση δυστυχώς έκανε την απόσταση μεγαλύτερη. Βασική μου στόχευση θα είναι η συμμετοχή των απανταχού Ανωγειανών στα δρώμενα των Ανωγείων και η ενεργή συμμετοχή τους.

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να εκδηλωθεί η δεδομένη αγάπη των απανταχού Ανωγειανών για τον τόπο τους.

Σωκράτη σε ευχαριστώ θερμά για την συνέντευξη σου αυτή στην ιστοσελίδα μας. Σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια στον αγώνα σου.

 Σε ευχαριστώ Γιώργο, η συμβολή σας, η συμβολή της «Άνωγη» στην πληροφόρηση των όπου γής Ανωγειανών αλλά και όλων των φίλων των Ανωγείων είναι πολύ σημαντική. Σπουδαία θα έλεγα. Αυτό το βήμα ενημέρωσης, όπως και της Φωνής των Ανωγείων, δεσμεύομαι να το αξιοποιήσω  τόσο για την ενημέρωση για το τι συμβαίνει στον Δήμο μας, αλλά κυρίως, μαζί θα αναπτύξουμε σύγχρονα καινοτόμα εργαλεία αμφίδρομης επικοινωνίας – διαβούλευσης με τελικό στόχο, να γίνουμε πιο ωφέλιμοι για την κοινωνία μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους αυτές τις Άγιες μέρες της Μεγαλοβδομάδας και του ΠΑΣΧΑ,  υγεία, γαλήνη και πρόοδο.

Καλό ΠΑΣΧΑ

καλή Ανάσταση

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->