Το ερχόμενο Σάββατο 20 Απριλίου, θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί, το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Μιχάλη Φασουλά ή “Μπρίκη”. Η οικογένεια του καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να παρευρεθούν και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του. Μετά το μνημόσυνο θα προσφερθεί μια μακαρία στην ταβέρνα του “Γκαγκάρη”.

Ο Μιχάλης Φασουλάς ή “Μπρίκης” γεννήθηκε στα Ανώγεια τον Μάρτιο του 1939, μια αναπνοή πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου που τόσα δεινά έφερε και οδήγησε εν τέλει και στην ολοκληρωτική ισοπέδωση των Ανωγείων. Ως μικρό παιδί στα Ανώγεια και πριν τον ξεριζωμό που έφερε η καταστροφή του χωριού, ο Μιχάλης έζησε στο πετσί του την πείνα και τις κακουχίες της Κατοχής.Η πείνα τον σημάδεψε και χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ότι:”Πέρασε τότε και ένας χρόνος να δω ψωμί σε αλλουνού τη χέρα..”

Ορφάνεψε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά στάθηκε στα πόδια του και μαζί με τα αγαπημένα του αδέλφια κατάφεραν να κερδίσουν τη “μάχη” της ζωής και της εργασίας. Ο Μιχάλης ήταν από μικρός βοσκός και έκανε με τα αδέλφια του χειμαδιό στο Βορίτσι Ηρακλείου. Εκεί παντρεύτηκε την Αθηνά Νταγιαντά, “ο βράχος του” όπως αποκαλούσε με αγάπη την σύντροφο της ζωής του. Έκαναν μαζί τρία παιδιά και ευτύχησε να δει πέντε εγγόνια τα οποία και λάτρευε!

Αν και είχε πάει μόνο μέχρι την Δευτέρα Δημοτικού ο “Μπρίκης” λάτρευε το διάβασμα, με μεγάλη αγάπη κυρίως για τη νεότερη Ιστορία. Είχε στην κατοχή του εκατοντάδες ιστορικά βιβλία και περιοδικά. Μετά τον θάνατο του τα βιβλία αυτά βρίσκονται εκεί που θα ήθελε και ο ίδιος. Στα αγαπημένα του Ανώγεια και την νεότευκτη δημοτική βιβλιοθήκη μας όπου τα παιδιά του έκαναν την δωρεά όλη της τεράστιας συλλογής του πατέρα τους και θα διαβαστούν από τις νεότερες γενιές των Ανωγείων, στον τόπο και τους ανθρώπους που ο “Μπρίκης” αγάπησε και πρόσφερε μέχρι το τέλος. Μέχρι το τέλος όπου και ο ίδιος παρέμεινε πιστός στις ιδέες και τις δράσεις του, όντας ενεργό μέλος του Κ.Κ.Ε που το υπηρέτησε με σεμνότητα και αφοσίωση.

Ο Μιχάλης Φασουλάς ή “Μπρίκης” παρέμεινε πιστός μέχρι τέλους και στα Ανώγεια και καθημερινός αναγνώστης της εφημερίδας και ιστοσελίδας μας για την οποία μόνο καλά λόγια είχε να μας αναφέρει. Τα παιδιά και τα εγγόνια του έμαθαν στον ίδιο να χρησιμοποιεί την τεχνολογία και με το tablet του έμπαινε καθημερινά στην ΑΝΩΓΗ, ενημερωνόταν για τα νέα του χωριού τα οποία μετέφερε μετά και στους δικούς του ανθρώπους και φίλους, με τιμή και περηφάνια.Τον ευχαριστούμε μέσω της αγαπημένης του σελίδας ενημέρωσης, για την διαχρονική στήριξη, τα λόγια και την προσφορά του στην προσπάθεια μας.

 Ο γιος του Μανόλης τον αποχαιρετάει με λόγια συγκίνησης αναφέροντας:

“Δύσκολοι αποχαιρετισμοί:O μπαμπάς μου..

Αν υπήρχε τρόπος να σε ρωτήσω τι να γράψω για σένα είμαι σίγουρος για την απάντηση. Θα σούφρωνες τα φρύδια σου και θα μου έλεγες :”ξάνοιξε δα με ήντα ασχολείται!Πράμα να μη γράψεις”.

 

Σεμνός όπως πάντα δε σου άρεσαν ποτέ τα πολλά πολλά,γι’αυτό και κανείς δεν έμαθε για τη αρρώστια σου,και έπεσε σαν κεραυνός ο θάνατος σου,τόσο γρήγορα, τόσο απότομα. Αλλά ήταν επιλογή σου,είχες πάρει την απόφαση σου,την ημέρα που έφυγε ο αγαπημένος σου Τροτσέλης. Θυμάσαι τι μου είπες; “Την ομορφότερη δουλειά έκανε ο Τροτσέλης,έτσα θα το κάμω και εγώ”. Δεν ήθελες γιατρούς και νοσοκομεία και το πες στο Αθηνιό σου ,που  πάλευε να  κάνει ότι ήταν δυνατόν να σε κάνει καλά,να σε τρέξει παντού,”Μπορείς εσύ και εγώ και τα κοπέλια μας;στο σπίτι μας; και σου πάμε μπορούμε κι ας ήταν ότι πιο δύσκολο μας έχεις,ζητήσει.

Το πες και το έκανες, έφυγες ήσυχος στο σπίτι σου με το “βράχο σου”το” Αθηνιό σου”,όπως ήθελες ΕΣΥ..”

– Ο Μιχάλης Φασουλάς ή “Μπρίκης” έφυγε από τη ζωή στις 22 Μαρτίου 2019 σε ηλικία 80 ετών και κηδεύτηκε στα Ανώγεια. Τα παιδιά του και η σύζυγος του Αθηνά, προσέφεραν στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 100 ευρώ στη μνήμη του, χρήματα που θα διατεθούν και για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Τους ευχαριστούμε θερμά. “Μπρίκη” σε ευχαριστούμε και σένα για τα όμορφα λόγια για την δική μας προσπάθεια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που σε σκεπάζει..

 

ΑΝΩΓΗ

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->