Στην τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στο Δημοτικό στάδιο ,προχώρησε χθες ο Δήμος Ανωγείων, στην οποία αναγράφεται η κατάσταση με τα ονόματα των ανθρώπων που δώρισαν τα οικόπεδα τους προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο μισό αιώνα πριν! Δεκατρείς Ανωγειανοί, οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, αλλά τα ονόματα τους θα μένουν χαραγμένα στο Στάδιο και θα θυμίζουν την ανιδιοτελή προσφορά τους γα το κοινό καλό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την νεολαία.

Με έτος ιδρύσεως το 1963, ο Αετός Ανωγείων χρειαζόταν ένα χώρο που θα γινόταν η φυσική του έδρα εντός του χωριού. Στις αγωνιώδεις προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής, είχε συνδράμει αποφασιστικά ο Κίμωνας Χαιρέτης του Δαμιανού, ο οποίος έπεισε τους κατόχους των οικοπέδων να τα παραχωρήσουν δωρεάν, χρησιμοποιώντας ένα αφοπλιστικό επιχείρημα:”Άμα τα δώσετε και φτιαχτεί το γήπεδο, θα βάλουμε μια πλάκα μέσα με τα ονόματα σας!” τους είχε πει κάμπτοντας οριστικά τις αντιρρήσεις τους! Το γήπεδο κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αλλά από αμέλεια ή λάθος χειρισμό η πλάκα δεν τοποθετήθηκε. Τα χρόνια πέρασαν, οι δωρητές απεβίωσαν, αλλά η σημερινή δημοτική αρχή αποκαθιστά μια αδικία δεκαετιών και συγκινεί τους απογόνους όλων αυτών των δωρητών που βλέπουν την αναγνώριση να έρχεται 55 χρόνια μετά. Συγκινημένος σίγουρα, αλλά και δικαιωμένος θα νιώθει και ο ίδιος ο Κίμωνας Χαιρέτης του Δαμιανού που βρίσκεται στη ζωή και βλέπει ότι η υπόσχεση του εκείνη έγινε πράξη!

Μια από τις απογόνους και η Πολιτική μηχανικός του Δήμου Ανωγείων Ζαχαρένια Σκουλά η οποία σε ανάρτηση της αναφέρει:”Ο Κίμωνας Χαιρέτης, γιος του Δαμιανού, εκ μέρους του Δήμου Ανωγείων, τους είχε υποσχεθεί ότι θα βάλει τα ονόματά τους σε «πλάκα» αρκεί να δώσουν τα χωράφια τους, που ήταν εντός σχεδίου πόλης άρα οικόπεδα, δωρεάν για να γίνει το Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων. Για το κοινό καλό. Σήμερα, 50 χρόνια μετά και με τον Κίμωνα ακόμα εν ζωή, αυτό έγινε πράξη από το Δήμο Ανωγείων. Φυσικά κανείς από αυτούς δεν είναι πια εν ζωή. Ζουν όμως τα παιδιά και τα εγγόνια τους, μεταξύ των οποίων και εγώ, τα οποία ριγούν από συγκίνηση για την αναφορά στη γενναιόδωρη φύση των προγόνων τους.Συγκινητική, απλή, ανθρώπινη ιστορία..”καταλήγει.

 

Οι δωρητές των οικοπέδων για την κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου:

 

-Ξημέρης Βασίλειος (Μπρίνταλος)

-Ξημέρης Γεώργιος (Μπάχρης)

-Παπαδιός Νικόλαος

-Σαλούστρος Ιωάννης (Μπαντουρογιάννης)

-Χαιρέτης Αριστείδης (Παλιάτσος)

-Χαιρέτης Γεώργιος (Δαμιανός)

-Χαιρέτης Εμμανουήλ (Τορπίλης)

-Χαιρέτης Εμμανουήλ (Φουνάς)

-Χαιρέτης Εμμανουήλ (Χαιρετομανώλης)

-Χαιρέτης Ευριπίδης

-Χαιρέτης Κώστας (Χαιρετόκωστας)

-Χαιρέτης Στέφανος (Δαμιανός)

-Χαιρέτης Στυλιανός

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->