Ο Κώστας Καλλέργης ή Νταλούκος “έφυγε” από τη ζωή την περασμένη Κυριακή 10 Μαρτίου και πλήθος κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία στο Γάζι, με αισθήματα οδύνης για έναν αυθεντικό Ανωγειανό άντρα που τίμησε το χωριό μας, την καταγωγή και την οικογένεια του σε όλη του τη ζωή.Με σημείωμα της στην “Α” η οικογένεια του ευχαριστεί θερμά όλο τον κόσμο που της συμπαραστάθηκε στο βαρύτατο πένθος της για τον χαμό του αγαπημένου τους προσώπου. Ο αδερφός του Σοφοκλής Καλλέργης (Νταλούκος) προσέφερε στην “Α” το ποσό των 50 ευρώ στη μνήμη του και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό, ενώ τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

Ο Κώστας Καλλέργης γεννήθηκε το 1953 στα Ανώγεια. Ένα χρόνο πριν το 1952 την οικογένεια είχε χτυπήσει βαριά η μοίρα, όταν ο 16χρόνος Κώστας, νεαρός βοσκός στον Ψηλορείτη, είχε χτυπηθεί από κεραυνό και είχε χάσει τη ζωή του. Οι γονείς του έδωσαν το όνομα του αδικοχαμένου γιου τους, στο νέο μέλος της οικογένειας που ήρθε για να φέρει ξανά το χαμόγελο μετά από το τραγικό αυτό περιστατικό.

Ανατράφηκε στα Ανώγεια όπου και τελείωσε το σχολείο στο Σταυράκειο Γυμνάσιο και ενώ είχε μείνει ορφανός από το 1962 όταν και πέθανε ο πατέρας του Γεώργιος. Τον ρόλο του πατέρα έπαιξε από εκείνο το σημείο ο μεγαλύτερος αδερφός του Σοφοκλής και έτσι τον προσφωνούσε συγκινημένος μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας για μερικά χρόνια έκανε και ο ίδιος τον κτηνοτρόφο σε δύσκολες εποχές. Με τις παραινέσεις του αδερφού του έφυγε από τα Ανώγεια αναζητώντας καλύτερη τύχη και στα μέσα της δεκαετίας του ’70 βρέθηκε στην Αθήνα. Εκεί μετά από κάποιες πρόσκαιρες εργασίες, τελικά βρήκε αυτό που έψαχνε και έγινε υπάλληλος των ΕΛΤΑ υπηρετώντας στα ταχυδρομεία μέχρι την συνταξιοδότηση του. Έμενε στον Βύρωνα και έχτισε εκεί την οικογένεια του με κόπο αλλά και μεράκι. Παντρεύτηκε την Μαρία Βρέντζου και απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Γιώργο ο οποίος είναι σήμερα 16 ετών.

Φιλότιμος, αυθεντικός, σεμνός και άνθρωπος της προσφοράς ο Κώστας, είχε πάντα ανοιχτό το σπίτι του στην Αθήνα για τους συγχωριανούς του που βρισκόντουσαν σε ανάγκη. Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως λιγομίλητο και ντόμπρο, ως αυτόν που θα στηριζόντουσαν πάνω του και με λίγα λόγια αλλά σταράτα και εχέμυθα θα τους στήριζε στα δύσκολα. Το ίδιο έπραξε και μετά την συνταξιοδότηση του, όπου έφυγε από την Αθήνα και έμεινε μόνιμα στην Κρήτη και την περιοχή Κολυβά στο Γάζι Ηρακλείου. Δυστυχώς η μοίρα τον χτύπησε και η αρρώστια τον πήρε πριν χαρεί περισσότερο την οικογένεια του και τον γιο που τόσο πάλεψε να αποκτήσει.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Αιωνία η μνήμη σου “Νταλουκόκωστα”.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->