Του Αγίου Χαραλάμπου σήμερα, μεγάλη εορτή για τα Ανώγεια και ειδικά για το Περαχώρι, όπου ο διμάρτυρος Ναός της Παναγίας τίμησε ον Άγιο με συλλείτουργο που τελέστηκε το πρωί. Το Περαχώρι άλλωστε για αυτό έχει πολλούς ενορίτες με το όνομα Χαράλαμπος καθώς ο Ναός της Παναγίας είναι αφιερωμένος και στον Άγιο Χαράλαμπο. Στην Λειτουργία βρέθηκε πλήθος πιστών ενώ για τον Άγιο Χαράλαμπο μίλησε στο κήρυγμα του ο .Ανδρέας Κεφαλογιάννης. Αναλυτικά τα όσα είπε.

Αδέρφια μου, συνοδοιπόροι στη ζωή και συνλειτουργοί στα των καθημερινών μας αγώνων, εορτάζομαι σήμερα  τον Άγιο Χαράλαμπο στο απολυτίκιον του οποίου, ακούμε την περιγραφή, του προσώπου και δικαίως αγίου.

Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού, καί λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπε,  ελαμψας εν τω κόσμω, διά του μαρτυρίου,   ελυσας των ειδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό εν παρρησία Χριστου, πρέσβευε σωθηναι ημας.

Στύλος ακλόνητος, όπως και όλοι εμείς αδερφοί μου, πρέπει να παραδειγματιστούμε και να σηκώσουμε το ανάστημα μας, παρά τη βαρύτητα των συνθηκών και όλων όσων συνθηκών και προσώπων, κολάζουν τις στιγμές μας, σκοτεινιάζουν κάθε λάμψη που έχομε ανάγκη, θεριεύουνε την αγριότητα που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος.

Στύλος ακλόνητος αν γίνει ο καθείς από εμάς, που σήμερα εορτάζουμε, δηλαδή αναγνωρίζουμε τιμάμε και μνημονεύουμε τον Άγιο Χαράλαμπο, θα καταφέρουμε όλοι μαζί αδέρφια μου να ξεπεράσουμε τα μαρτύρια των αδίκων και τις αδικίες. Θα προσπεράσουμε τα ολίγα που αφορούν σε συναισθήματα και αξία ώστε να νικήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε το καλό και την αριστεία. Θα μπορέσουμε ως Ακλόνητοι στύλοι να υποστηρίξουμε την πατρίδα μας και εκείνα που την πληγώνουν να τα απορρίψουμε γιατρεύοντας τις πληγές της.

Λύχνος αείφωτος… Ακόμη μία υποχρέωση που μας επιβάλλεται να αναλάβουμε και ως αείφωτοι λύχνοι να φωτίσουμε εις το πέρας των θαλασσών για να ανταποκριθούμε εις τον φόβο των τρικυμιών και των πελάγων που δεν γνωρίζουμε το τι κρύβουν μέσα τους. Λύχνοι αείφωτοι ώστε να φωτίσουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, να διδάξουμε όσα μας έκαναν περήφανους να τα φωτίσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και ως παρακαταθήκη όπως μας απονεμήθηκαν και εμείς να τα απονείμουμε. Λύχνος αείφωτος ο Άγιος λύχνοι αείφωτοι και όλοι εμείς που συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε μία χώρα που ακόμη δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα δεινά της μεταξύ των οποίων και ο αναιδείς πόλεμος κατά της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης της ευγένειας πολλώ δε μάλλον πόλεμος κατά του ωραίου και της υπέρλαμπρης ορθοδοξίας μας.

Λείπουν αγαπητές μου και αγαπητοί οι λύχνοι στο σήμερα για να φωτίσουν τη δύσκολη πορεία μας και αναζητούμε, πιστεύω έχοντας χάσει τον προσανατολισμό μας, την καθαρή αυτή, το φωτεινό ξημέρωμα, τον προστάτη μας και στυλοβάτη μας. Ο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί οφείλουμε να ανταμώσουμε και να ανταμωθούμε, μήπως και καταφέρουμε να βρούμε εμείς τον προσανατολισμό μας και να γίνουμε εμείς οι λύχνοι.

Αφεθήκαμε στις επιλογές των λαϊκών και αφήσαμε πιο πέρα από εμάς την αξιοπρέπεια της προσωπικής μας επιλογής. Αφεθήκαμε σε λόγια βαρύγδουπα και υποσχέσεις χωρίς να δείξουμε τη δύναμη μας ως   ενωμένες ατομικές μονάδες. Και για το λόγο αυτό σας καλώ να αποδείξουμε πως ο κάθε ένας μας ξεχωριστά αλλά μονιασμένοι και συμφιλιωμένοι μπορούμε να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας. Να μην καθόμαστε στα καφενεία μας και στους καναπέδες μας, κρίνοντας και σχολιάζοντας τα πεπραγμένα των άλλων, αλλά να σηκωθούμε και να συμμετέχουμε σε όλα όσα ορίζουν τη ζωή μας.

Ενωμένοι όμως, δυνατοί και συμφιλιωμένοι.

Έλαμψε στον κόσμο όλο μέσω του μαρτυρίου ο Άγιος Χαράλαμπος, και το αυτό πρέπει να πετύχουμε και εμείς. Να λάμψουμε στον κόσμος το δικό μας, στον μικρό κοσμό μας μέσω του μαρτυρίου και των μαρτυρίων μας. Δηλαδή να σταθούμε όρθιοι να μη λυγίσουμε να μην πλανηθούμε και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, τη γη μας, τη σημαία μας, τις οικογένειες μας, τον πολιτισμό μας, το δίκαιο του συγγενή των γειτόνων μας. Την αλήθεια της ορθοδοξίας αλλά και την αγκαλιά όλων των πονεμένων.

Η λάμψη αδέρφια μου, δεν ανήκει στους γνωστούς διάσημους, επώνυμους και προύχοντες. Η Λάμψη ανήκει στους αγωνιστές, τους καθημερινούς ήρωες και αγίους. Η λάμψη είναι αυτή που αναδύεται μέσα από κάθε άνθρωπο ο οποίος δικαίως πράττει τα της ζωής του και άξια προβάλλει στην κοινωνία.

Ο Άγιος Χαράλαμπος βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε. Σκεφτείτε όμως αδέρφια μου, πως δύο  εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί. Για το λόγο αυτό και σήμερα γιορτάζουν και εκείνοι οι οποίοι είναι οι  Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος.

Επομένως αδέρφια μου όταν μπορούμε και αντέχουμε την αδικία των ημερών και συνεχίζουμε με στοχοπροσύλωση τον αγώνα μας για το δίκαιο, το ορθόδοξο, το υγιές και το ωραίο, οι δίπλα μας, οι συνάνθρωποι μας, όσες διαφορές και να έχουμε μεταξύ μας, ομολογούν τελικά ότι λειτουργούμε στον καλό αγώνα. Και τελικά γίνονται και εκείνοι συνοδοιπόροι μας.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή του Αγίου Χαραλάμπους είναι λίγα, εντούτοις είναι γνωστός για τα πολλά θαύματα που έκανε και αφορούσαν κυρίως  το γενικώτερο κοινωνικό σύνολο. Προστάτευε ο Άγιος τους ανθρώπους εις το σύνολο τους, Από σεισμούς, από πολέμους, από αρρώστιες, από ανομβρίες, προστάτευε τις καλλιέργειες… Ο Άγιος των πολλών θαυμάτων για πολλούς ανθρώπους.

Το θαύμα αδέρφια μου είναι να αγαπάμε τους ανθρώπους, τον κάθε έναν ξεχωριστά και όλους μαζί. Και να κάνουμε πράξεις για αυτούς. Αυτό είναι θαύμα. Η κάθε πράξη στο κάθε σήμερα.

Ας φωτιστούμε από τον Άγιο Χαράλαμπο και ας αξιωθούμε της ζωής του ως παράδειγμα και ως κοινωνοί.

Είναι δύσκολες οι μέρες που περνάμε. Αλλά εμείς είμαστε πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί, πιο έτοιμοι. Διότι είμαστε πλάσματα του θεού της αγάπης και υπό την προστασία της μάνας παναγίας μας.

Δεν απελπιζόμαστε. Δεν παραδινόμαστε. Δεν αντιδικούμε, όμως μαχόμαστε για τη ζωή που αξίζει, για τη ζωή μας, την αξιοπρέπεια μας, τις οικογένειες, μας, την πίστη μας. Μαχόμαστε και θα νικήσουμε με τη βοήθεια του κυρίου υμών Ιησού χριστού και των ορθοδόξων αξίων ιερομαρτύρων μας.

Ας είμαστε ευλογημένοι και άξιοι ο ένας να βλέπει στα μάτια στον άλλον.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->