Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκαν στην «Ανωγή» οι δηλώσεις του δημάρχου με αφορμή την σύμβαση (παραχώρηση) του δήμου με την ΚΟΙΝΣΕΠ , με τις οποίες, όπως φαίνεται ψάχνει άλλοθι στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Δηλώνει ο κ Καλλέργης, πως εκτελεί «ΟΜΟΦΩΝΗ» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Λέει σκόπιμα τη μισή αλήθεια και ακόμη πιο σκόπιμα κρύβει την άλλη μισή. Θέλει να εννοηθεί ότι και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συμφώνησε στην παγίδα που στήνουν.

Ολόκληρη η αλήθεια είναι πως το θέμα αυτό συζητήθηκε δύο φορές στο ΔΣ. Η «πρόοδος» και το «φως» του κ Καλλέργη με την «οπισθοδρόμηση» και το «σκότος» του κ Κεφαλογιάννη συμφώνησαν από την πρώτη στιγμή στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου στις 29/12/2017, το οποίο ήταν και πρώτο θέμα στην ημερησία διάταξη  . Μάλιστα τότε να σας θυμίσουμε κύριε δήμαρχε, ότι η παραχώρηση αφορούσε τις μόνο δυο δομές, αυτήν του «Τόπου του Βοσκού» και «του Κέντρου Μουσικής Μελέτης» . Τότε -γιατί φαίνεται έχετε κοντή μνήμη- είπατε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση, γιατί θα πρέπει να συμπεριληφθεί  και το Κέντρο αρχαιολογικής πληροφόρησης» αλλά να κάνουμε την συζήτηση για να καταγραφούν οι θέσεις  . Όλα αυτά –ελπίζουμε και πιστεύουμε – ότι είναι καταγεγραμμένα στα ηχογραφημένα πρακτικά ,όπου σας προκαλούμε να τα συμβουλευτείτε και να σταματήσετε τις προβοκάτσιες για «ομόφωνες»  αποφάσεις.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της 29/12/2017 . Την δεύτερη φορά, που έγινε και η ψηφοφορία στις 13/06/2018 , για λόγους  ανωτέρας βίας, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ. Η ομοφωνία λοιπόν είναι η συνηθισμένη συμφωνία ανάμεσα στον κ Καλλέργη του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ Κεφαλογιάννη της ΝΔ. Η αντίθεσή της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ήταν ήδη εκφρασμένη ,καθώς είχε καταθέσει ήδη από τις 29/12/2017 τις πάγιες θέσεις της και οι περί «ομοφωνίας» κουτοπονηριές δεν είναι ότι καλύτερο για την μικρή μας κοινωνία.

Αλλά αν από την σύμβαση αυτή περιμένουν να προκύψουν τόσο σοβαρά κοινωνικά οφέλη, τότε αλήθεια γιατί δεν μονοπωλούν το πολιτικό όφελος μόνο θέλουν άρον άρον να το μοιραστούν με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ;

Ας πάμε όμως στην ουσία.

Για τον «τόπο του βοσκού», το «χώρο μουσικής μελέτης», το «κέντρο αρχαιολογικής πληροφόρησης» δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ τον ιδρώτα του λαού μας υποτίθεται με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού, των ηθών και εθίμων, της ιστορίας του τόπου μας. Κοντά στο νου και η γνώση ότι για να πετύχουν το σκοπό τους πρέπει να λειτουργούν με το απαραίτητο προσωπικό και τους πόρους από το  κράτος και τον δήμο. Αλλιώς είναι ντουβάρια που βγάζουν αράχνες και τα περί ανάδειξης του πολιτισμού κλπ αποδεικνύονται γλυκανάλατες προφάσεις για να ξεκοκαλίσουν τα εργολαβικά και άλλα συμφέροντα τα κονδύλια της κατασκευής και τίποτα παραπάνω. Στη φάση, της κατασκευής, που ταΐζουν το επιχειρεί ν, όλα πάνε ρολόι. Όταν έρχεται η ώρα της λειτουργίας, που θα πάρουν μισθό και κάποιοι εργαζόμενοι εκεί το κράτος και ο δήμος «βγάζουν καβούρια στην τσέπη».

Τι θα έκανε ένας αγωνιστής, αριστερός δήμαρχος, που διαφωνεί και αντιδρά σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική; Μα θα ξεσήκωνε τον κόσμο απαιτώντας από την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, να του εξασφαλίσει τους πόρους και το προσωπικό να λειτουργήσει αυτές τις υποδομές. Να δώσει δουλειά με δικαιώματα στους νέους που εγκαταλείπουν το χωριό. Τι κι αν απαγορεύουν τα μνημόνια τις προσλήψεις; Αυτός θα ‘ταν με τους δημότες του κι όχι με τα μνημόνια. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος εκλέχτηκε για να τα πολεμήσει και έχει μπροστά του μια κυβέρνηση, που υποσχέθηκε στο λαό πως θα τα σκίσει

Τι έκανε ο κ Καλέργης; Ότι ακριβώς θα έκανε και ο κ Κεφαλογιάννης. Συμφώνησαν εξ άλλου. Αφήνει όλ’ αυτά τα χρόνια ανενόχλητη την κυβέρνηση να μοιράζει δισεκατομμύρια απ’ τη φοροληστεία του λαού, στα πακέτα για τις τράπεζες, στις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια προς τους επενδυτές, στα δισεκατομμύρια των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, παίρνοντας του Τράμπ τα συχαρίκια κοκ. Την ίδια στιγμή όχι μόνο ανέχεται αλλά στηρίζει και δικαιολογεί ουσιαστικά την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, την περικοπή των πόρων. Τις ανάγκες των δημοτών του τις «κάνει κρεμαστάρια». Κάνει και το δήμο εισπράκτορα με τα κατασχετήρια στο χέρι.

Αφού λοιπόν κρατούν όλη την πίτα για λογαριασμό του κεφαλαίου και για το λαό έχουν τη φοροληστεία και την ανέχεια, την ανεργία, δεν μένει παρά να τον ξεγελάσουν με υποκατάστατα. Εκμεταλλεύονται την απελπισία της ανεργίας. που οι ίδιοι δημιούργησαν, για να εγκλωβίσουν τους άνεργους σε ένα άθλιο ομοίωμα εργασίας, που ονόμασαν ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ό,τι υποδομή ή δραστηριότητα δεν μπορεί αντικειμενικά να έχει σοβαρά έσοδα και αφήνει παγερά αδιάφορο το κεφάλαιο. Ό,τι κοινωνική υποδομή έχει ανάγκη την κρατική χρηματοδότηση για να λειτουργήσει, την παραχωρούν στις ΚΟΙΝΣΕΠ, που αναλαμβάνουν να τις λειτουργήσουν, μοιράζοντας αναμεταξύ τους τα ψίχουλα των εισπράξεων. Δουλεύουν δηλ χωρίς εξασφαλισμένο σταθερό μισθό, χωρίς ασφάλιση, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς ούτε καν το δικαίωμα στην άδεια τοκετού για τις νέες μητέρες. Τους βαφτίζουν μάλιστα και επιχειρηματίες, για να βάζουν κι από την τσέπη τους, να προβάλλουν και να συντηρούν οι ίδιοι τις υποδομές αυτές. Να δουλεύουν χωρίς αμοιβή με την ελπίδα ότι θα ανέβουν τα έσοδα και θα ανταμειφθούν μελλοντικά. Λες κι αν υπήρχαν τέτοια σοβαρά περιθώρια δεν θα ‘χαν τρέξει τα οικονομικά συμφέροντα να τις καπαρώσουν. Για να τους γλυκαίνουν βέβαια, τους επιτρέπουν που και που κάποιες «προσλήψεις» 5-6 μηνών στα γνωστά προγράμματα του ΟΑΕΔ με τους ΥΠΟ κατώτατους μισθούς, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα κοκ. Στην ουσία επαναλαμβάνουν τα σοσιαλδημοκρατικά τερτίπια των εταιρειών λαϊκής βάσης και των συνεταιρισμών, που βλέπουμε και στο χωριό μας που κατάντησαν. Σε χειρότερη όμως εκδοχή αφού σήμερα δεν διαθέτουν ούτε τους πόρους που τότε διέθεταν για να ξεγελάσουν το λαό.

Έτσι ο κ Καλλέργης, ο κ Κεφαλογιάννης, το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου πετυχαίνουν «μ’ ένα σπάρο δυο τρυγόνια». Απ’ την μια ρίχνουν την ευθύνη λειτουργίας των υποδομών στις ΚΟΙΝΣΕΠ και στο λαό για να μένουν άθικτοι οι πόροι του κρατικού Π/Υ να διοχετεύονται στο κεφάλαιο. Απ’ την άλλη ξεγελούν και τους ίδιους τους άνεργους, που τους βαφτίζουν επιχειρηματίες για τους ρίχνουν την ευθύνη για την μιζέρια και την ανέχεια, που κατά κανόνα συνοδεύει την δραστηριότητά τους σ’ αυτούς τους τομείς.

Να γιατί η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διαφώνησε ριζικά με αυτές τις αντιλαϊκές παγίδες. Γιατί εμείς, ακόμα κι αν μας κοστίζει, δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε το λαό μας.

Είμαστε η λαϊκή αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική του κράτους και των δήμων, που μοναδική τους έγνοια είναι πως θα κλέβουν πλούτο απ’ το λαό να τον διοχετεύουν στο κεφάλαιο. Τέτοιο εργαλείο είναι και οι ΚΟΙΝΣΕΠ από την άποψη των όρων που λειτουργούν κι όχι βέβαια από την άποψη των προθέσεων των μελών τους.

Εμείς ακολουθούσαμε και ακολουθούμε το δρόμο των αγωνιστών, αριστερών δημάρχων, που δεν μεταλλάχτηκαν.

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού, των μικρών και μεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων, επαγγελματιών, της νεολαίας. Έχουμε διαζύγιο με τα μεγάλα συμφέροντα, που με τις πλάτες του κράτους και των δήμων τους απομυζούν.

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλων στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.                                      Δεν κοροϊδεύουμε με υποκατάστατα.

 

ΥΓ Δεν έχουμε τίποτα με τους νέους που αποτελούν την ΚΟΙΝΣΕΠ. Τους λέμε απλά να μην συμβιβαστούν και να μην αποδεχτούν  την μιζέρια, που πάνε να τους εγκλωβίσουν. Να ‘χουν τα μάτια τους δεκατέσσερα. Να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα  μέσα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί είναιΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ και όχι τάχα-δήθεν  «επιχειρηματίες».

ΡΟΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ με την

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->