Πρεμιέρα αύριο Πέμπτη 9 Ιανουαρίου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το έτος 2019, με το πρώτο κουδούνι στα Ανώγεια για τους μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου,Λυκείου καθώς και τα μικρά παιδιά του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου, να χτυπάει στις 9 π.μ. Η καθυστέρηση αυτή είναι κοινή απόφαση της Δημοτικής αρχής και των διευθυντών του σχολείου, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος του πρωινού παγετού που ενέχει μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων. Ο παγετός υπήρξε έντονος στα Ανώγεια και το πρωινό της Τετάρτης καθώς τα Ανώγεια “ξύπνησαν” με το θερμόμετρο στους -3 βαθμούς, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα ή ατυχήματα. Μετά το μεσημέρι πάντως η θερμοκρασία έκανε άλμα τουλάχιστον 10 βαθμών και βρίσκεται πλέον σταθερή στους 8 βαθμούς Κελσίου. Παρά τον παγετό δεν υπήρξε πρόβλημα στην ύδρευση του χωριού ενώ και οι υποδομές του δήμου λειτουργούν κανονικά, στο διυλιστήριο και διοχετεύει κανονικά το νερό στο χωριό.

10 συνολικά τόνοι αλατιού χρησιμοποιήθηκαν από τα μηχανήματα του Δήμου για τους δρόμους και τα σοκάκια, νούμερο που μεγάλωσε ιδιαίτερα υπό τον φόβο του παγετού. Οι οκτώ τόνοι έχουν ήδη ριχτεί ενώ περίπου δυο θα χρησιμοποιηθούν απόψε Τετάρτη με τη δύση του ήλιου σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο των Ανωγείων και των μικρών στενών.Η μεγαλύτερη ποσότητα θα ριχτεί στην είσοδο του χωριού στο “Φαραγγούλι” που υπάρχει ανάγκη καθώς το πρωί συγκεντρώνει πάγο.. Τέσσερις ακόμα τόνοι βρίσκονται αποθηκευμένοι στις αποθήκες του Δήμου.Οι δρόμοι προς Ηράκλειο και Ρέθυμνο είναι ανοιχτοί και χωρίς να απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Δυο κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος έμειναν σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας στον Ψηλορείτη και την περιοχή “Στρογγυλός Αρόλιθος” σε υψόμετρο 1100 μέτρων για να προστατεύσουν από κοντά το κοπάδι τους. Οι δυο άντρες που βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τα Ανώγεια και το κέντρο επιχειρήσεων του δήμου, κατεβαίνουν απόψε από το βουνό μετά από δυο δύσκολες για αυτούς ημέρες, χωρίς να έχουν αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, καθώς σήμερα τα μηχανήματα έφτασαν  μέχρι το ποιμνιοστάσιο τους.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο γίνεται κυρίως προς τον Ψηλορείτη, ώστε ο δρόμος να είναι ανοιχτός και εύκολα προσπελάσιμος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όπου αναμένεται και πάλι πλήθος κόσμου να επισκεφθεί τα Ανώγεια για να απολαύσει από κοντά το χιόνι και την φιλοξενία των Ανωγειανών. Ήδη ο δρόμος προς το βουνό είναι ανοιχτός και θα γίνουν προσπάθειες μέχρι το Σάββατο να ανοίξει όσο γίνεται περισσότερο κοντύτερα στον κάμπο της Νίδας και κυρίως μέχρι τα “Πετραδολάκια” σε απόσταση 18 χιλιομέτρων.

Ο Βασίλης Σμπώκος, Αντιδήμαρχος Ανωγείων που βρίσκεται για τρίτη ημέρα στους δρόμους ως συντονιστής της επιχείρησης σε συνεργασία πάντα με τον δήμαρχο Ανωγείων αναφέρει τα εξής για την προσπάθεια που γίνεται:”Με την πάροδο των ημερών και μέχρι το Σαββατοκύριακο θα επιχειρούμε στο αόρη για να ανοίξουμε τον δρόμο μέχρι όσο μακρύτερα μπορούμε.Ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλοί επισκέπτες που θέλουν να δουν τα χιονισμένα Ανώγεια και εμείς από τη μεριά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουν πρόσβαση όπου επιθυμούν πάνω στο βουνό.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους δυο τεχνικούς διευθυντές της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου την Ελένη Ρανουτσάκη και τον Γιάννη Τζανοκωστάκη όπως και την Αντιπεριφερειάρχη Μαίρη  Λιονή για τη βοήθεια τους στο κομμάτι προς Ρέθυμνο, όπως και τους Αντιδημάρχους Μαλεβιζίου Άρη Σαλούστρο και Θανάση Κύρκο για την βοήθεια τους στο τμήμα Ανώγεια-Ηράκλειο.Η αλατιέρα του δήμου μας έφτασε σήμερα μέχρι το 18ο χιλιόμετρο Ανωγείων-Ηρακλείου και την περιοχή “Σκλαβόκαμπος” και  απεκατέστησε πρόβλημα που παρουσιάστηκε εκεί με πάγο και “δίπλωναν” τα αυτοκίνητα. Συνεχίζουμε δυναμικά με όλο το προσωπικό του δήμου που αυτές τις ημέρες έδωσε και συνεχίζει να δίνει και πάλι τον καλύτερο του εαυτό για την εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών του τόπου μας..”ολοκληρώνει ο κ.Σμπώκος.

Ρεπορτάζ: ΑΝΩΓΗ

Φωτογραφίες:Τζούλια Νταγιαντά

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->