Υποχώρησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τον “Τηλέμαχο” να αποχωρεί από τα Ανώγεια αφήνοντας περίπου 40 πόντους χιονιού, χωρίς όμως να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Οι Ανωγειανοί απόλαυσαν ουσιαστικά τη χιονιά καθώς το ότι δεν διακόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας στο να μην υπάρχουν γκρίνιες και παράπονα, όπως συνέβαινε κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια με τις μεγάλες βλάβες της Δ.Ε.Η οι οποίες ευτυχώς δεν παρουσιάστηκαν φέτος.Το μόνο που αφήνει πίσω του ο “Τηλέμαχος” είναι οι πανέμορφες εικόνες των χιονισμένων Ανωγείων, που απόλαυσαν από κοντά πέρα από τους ντόπιους  και δεκάδες επισκέπτες που επέλεξαν να μείνουν μετά τα Θεοφάνια στα Ανώγεια και να ζήσουν την εμπειρία του χιονιά! Η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ήταν τα ξημερώματα της Τρίτης όπου το θερμόμετρο κατρακύλησε στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Οι δρόμοι προς Ηράκλειο και Ρέθυμνο παρέμειναν ανοιχτοί καθ’όλη τη διάρκεια των χιονοπτώσεων με τα συνεργεία του δήμου να έχουν αρμονική συνεργασία από τη μια πλευρά με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και από την άλλη με τον δήμο Μαλεβιζίου όπου μαζί πραγματοποίησαν τις αλλαγές στις βάρδιες των ιατρών στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, ενώ και τα ασθενοφόρα 4 επί 4 που διαθέτουν πλέον τα Ανώγεια έδωσαν μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Συνιστούμε προσοχή στους κατοίκους στις μετακινήσεις τους αύριο το πρωί είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο, λόγω του έντονου κινδύνου παγετού, ενώ ο Δήμος στη διάρκεια της νύχτας θα ρίξει αλάτι σε δρόμους και στενά για την αποφυγή ατυχημάτων.Θυμίζουμε ότι όλα τα σχολεία του Δήμου Ανωγείων θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη.

Στον απολογισμό της ημέρας ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος αναφέρει με δηλώσεις του στην ΑΝΩΓΗ τα εξής:”Από ότι φαίνεται οι Νότιοι άνεμοι θα υπερισχύσουν και ενδεχομένως να μη χρειαστεί να ρίξουμε αλάτι σε όλο το εύρος του οδικού μας δικτύου εντός του χωριού και προς Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Σίγουρα όμως θα επιχειρήσουμε σε σημεία μέσα στο χωριό που είναι επικίνδυνα, όπως και στις εισόδους του χωριού.Ευελπιστούμε να μην υπάρξει παγετός που είναι σημαντικό και για τις κατοικίες των ανθρώπων και τα ντεπόζιτα ώστε να μην σπάσουν σωλήνες και συνδέσεις νερού.

Το φαινόμενο εξελίσσεται ήπια. Στο αόρη θα επιχειρήσουμε αύριο εάν παραστεί ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένα σημεία. Πάντως όλοι οι κτηνοτρόφοι πήγαν σήμερα κανονικά στα ποιμνιοστάσια τους. Σίγουρα θα επιχειρήσουμε να ανοίξουμε από νωρίς το δρόμο για το βουνό ώστε να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο να υπάρχει χιόνι το Σαββατοκύριακο όπου πιστεύω ότι θα έχουμε ξανά χιλιάδες επισκέπτες.Το μικρό μηχάνημα θα επιχειρεί σε όλα τα στενά ώστε να καθαριστούν όλα τα σοκάκια του χωριού.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους. Και πρώτα από όλα τους υπαλλήλους του δήμου, αλλά και την αστυνομία που βοήθησε από τη μεριά της. Να αναφέρω ότι στα όρια του Νομού Ηρακλείου υπήρχαν αστυνομικοί της τροχαίας που δεν άφηναν σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας να περάσει επιβατικό αυτοκίνητο χωρίς αλυσίδες. Τους ευχαριστώ όλους. Και στην άλλη με το καλό..” καταλήγει ο κ.Σμπώκος.

Δείτε παρακάτω το βίντεο που επιμελήθηκε ο συνεργάτης μας Μανόλης Σαμόλης με φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σημερινή κατάσταση που επικράτησε στα χιονισμένα Ανώγεια:

Ανωγεια 8 ιανουαρίου 2019

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->