Από το Βερολίνο όπου ζει έστειλε τις ευχές της η αγαπημένη των Ανωγειανών Καρίνα Ρεκ, η Γερμανίδα γλύπτρια και συγγραφέας, δημιουργός του Αντάρτη της Ειρήνης στη Νίδα, ενός πέτρινου μνημείου στον κάμπο μήκους 30 μέτρων που ολοκλήρωσε το 1990 με τη βοήθεια των βοσκών του χωριού. Η Καρίνα έστειλε με το ταχυδρομείο την Πρωτοχρονιάτικη κάρτα της με παραλήπτη τον Δήμαρχο Ανωγείων και με το ξεχωριστό της ύφος εύχεται στους Ανωγειανούς, υπογράφοντας με το παρατσούκλι “Σκάρα” που της έδωσαν οι ντόπιοι, αναφέροντας:

“Χρόνια Πολλά με χαρά και τρέλα Ανωγειανοί του χρόνου. Για το Δήμαρχο και όλους τους αγαπημένους μου γύρω-γύρω στο χωριό. Με λαχτάρα για να σας ξαναδώ, να σας μυρίζω, να σας ακούω..”Βιόλα μου, Ζουμπούλι μου. Να είσαστε καλά. Η Σκάρα σας..”

Ο Αντάρτης της Ειρήνης, ξαπλωμένος εδώ και τρεις δεκαετίες στον μαγευτικό κάμπο της Νίδας, απέναντι από την σπηλιά του Δία,φτιάχτηκε από τις μεγάλες πέτρες που υπήρχαν στο βουνό πολλές από τις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί τον Μάη του 1941, όταν και  σκορπίστηκαν εκεί από τους πατριώτες ώστε να μην προσγειωθούν τα Γερμανικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης. Το έργο της συμβολίζει τα δεινά του πολέμου και την αγάπη για την Ειρήνη και τη φύση και χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γερμανίας, που μέσω της Καρίνας που έζησε για πολλά χρόνια μόνιμα στα Ανώγεια, είπε μια ιδιότυπη “συγνώμη” για τα δεινά που προξένησαν οι Ναζί στον τόπο μας, με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων στις 13 Αυγούστου του 1944.

 

Καλή χρονιά Καρίνα!

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->