Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού- 20 Νοεμβρίου-  η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων  έχει ξεκινήσει από τις 15 Νοεμβρίου και συνεχίζει μια σειρά δράσεων  ευαισθητοποίησης της  τοπικής κοινωνίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι δράσεις μας είναι  σε διάφορα επίπεδα και σε συνεργασία με πολλούς φορείς  όπως  Α/βάθμια και Β/βάθμια  Εκπαίδευση ,Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων ,Μονάδα Φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων  Αιτούντων άσυλο που λειτουργεί στα Ανώγεια -Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων κ. λ.
Έως σήμερα  έχουν υλοποιηθεί δράσεις ενημέρωσης  από την Κοινωνική Υπηρεσία  στους μαθητές της Έ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων και σε συνεργασία με τους φιλολόγους του Γυμνασίου Ανωγείων έγινε ενημέρωση εκ μέρους τους στους   μαθητές του Γυμνασίου.

Στη συνέχεια έγινε αποτύπωση της αντίληψης των μαθητών γύρω από την παραβίαση των δικαιωμάτων τους σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο μέσα από ζωγραφική και ομαδικές εργασίες των παιδιών  ενώ  πραγματοποιήθηκαν δύο   Βιωματικά  εργαστήρια ,ένα  στο Δημοτικό   με θέμα την Διαφορετικότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την ομάδα του ΚΠΕ Ανωγείων  και ένα  στη Μονάδα Φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων  Αιτούντων Άσυλο με ανήλικους πρόσφυγες και παιδιά του Γυμνασίου Ανωγείων .

Αρχές Γενάρη έχει προγραμματιστεί άλλη μια δράση  αλληλεπίδρασης Ανηλίκων Προσφύγων  αιτούντων άσυλο με μικρούς και μεγάλους Δημότες του Δήμου Ανωγείων  με  θέμα:<< Ο τόπος που άφησα ,ο τόπος που βρήκα   –  ενημερώνω για τον τόπο μου ,ενημερώνομαι για τον τόπο που ζω>> .

Το επιστέγασμα όλων των δράσεων  για την προαγωγή και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών  είναι η υλοποίηση της ημερίδας με θέμα «Τα δικαιώματα του παιδιού.. υποχρέωση όλων μας». που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 4μ.μ

Στόχος μας είναι η   ευαισθητοποίηση  της  τοπικής κοινωνίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα  και η ανάδειξη των σημερινών συνθηκών θεωρώντας αναγκαία  την ενεργό συμμετοχή ενηλίκων και παιδιών  γιατί ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι η ενημέρωση ευαισθητοποίηση και  ενεργοποίηση του καθενός από μας γονέα, παιδιού, εκπαιδευτικού τοπικής αυτοδιοίκησης ,κράτους και όλων των σχετικών φορέων ,   ώστε να οικοδομήσουμε ομαδικά ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μας  και να ενισχύσουμε την προαγωγή θεμελιωδών αξιών που στις μέρες μας αλλοιώνονται ή χάνονται, όπως: ελεύθερη έκφραση, συμμετοχικότητα, συνεργασία , αμοιβαίο σεβασμό και  σεβασμό στη διαφορετικότητα , ταπεινότητα, ισότητα , δικαιοσύνη  αλληλεγγύη.

Θα υπάρχουν εξαιρετικοί ομιλητές και πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες   που θα μας δώσουν ερεθίσματα  για να προχωρήσουμε .
Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού είναι υποχρέωση και  καθήκον όλων μας και οφείλουμε να προωθούμε και να διεκδικούμε αλλαγές υπέρ τους ιδιαίτερα στο επίπεδο των στάσεων των ιδεών και των συμπεριφορών μας που λειτουργούν ως παράδειγμα για τα παιδιά.

Διοργάνωση:Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ανωγείων. Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 4 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μανόλης Κεφαλογιάννης” της Τράπεζας Πειραιώς. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Χαιρετισμοί

-Εμμανουήλ Καλλέργης, Δήμαρχος Ανωγείων.

-Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού.

-Μαίρη Μπαγκέρη , Λυκειάρχης – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανωγείων.

-Καλομοίρη Αγάπη, Εκπαιδευτικός Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων.

Τα δικαιώματα του παιδιού ….  υποχρέωση όλων μας.

-Ρίτα Σουλτάτου  ,Προϊσταμένη – Κοινωνική Λειτουργός της  Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Ανωγείων.

-Ειρήνη  Θεοφανάκη, Κοινωνική Λειτουργός της  Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Ανωγείων.

Η οικογένεια ως  πλαίσιο ασφάλειας  και προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.

-Νίκη Μπογά ,Ψυχολόγος επιστημονικά υπεύθυνη του  Κέντρου  Πρόληψης Π.Ε Ρεθύμνης.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Στερεότυπα , αδιέξοδα ,συναισθήματα και συμπεριφορές του εφήβου που μεγαλώνει με ένα παραδοσιακό μοντέλο διαβίωσης στην ορεινή Κρήτη.

-Ιωάννης Μαρκαντές ,Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμου Ρεθύμνου.

-Ξανθίππη Νικολαϊδου, ψυχολόγος ΕΕΕΕΚ -πρώην υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ρεθύμνου.

Τα δικαιώματα του παιδιού ….από το Γυμνάσιο Ανωγείων.

-Ηλιάδου Χρυσούλα -Φιλόλογος Γυμνασίου Ανωγείων.

-Μαθητές Γυμνασίου Ανωγείων .

Η ασφάλεια του παιδιού στο δρόμο: Ζήτημα ζωής και θανάτου.

-Μαρία Παπαδακάκη Επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης -Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγείας Οδικής Ασφάλειας ΤΕΙ Κρήτης.

Θα πω την ιστορία σου…

-Προβολή Video

-Αικατερίνη Βρέντζου-Φιλόλογος του Κέντρου  Ανηλίκων Προσφύγων  αιτούντων άσυλο Ανωγείων.

«Αφηγήσεις   ανηλίκων του Κέντρου Ανηλίκων Προσφύγων  αιτούντων άσυλο -καταπάτηση δικαιωμάτων -προσδοκίες πάνω στα δικαιώματα.»

-Ελευθερία  Μαματζάκη – Δικηγόρος  Κέντρου  Ανηλίκων Προσφύγων Αιτούντων Άσυλο Ανωγείων.

Παρουσίαση συμπερασμάτων από το  βιωματικό εργαστήριο των  ανηλίκων προσφύγων  με  τα παιδιά του Γυμνασίου.

-Κική Κυβεντίδου, Ψυχολόγος  Κέντρου   Ανηλίκων Προσφύγων  Αιτούντων Άσυλο Ανωγείων.

 

Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Αξίες και ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της αειφορίας   για τα δικαιώματα του παιδιού.

-Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη ,υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων.

-Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση με ομαδικές εργασίες – ζωγραφιές των μαθητών  της Έ  και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Ανωγείων.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->