Πάρα πολλά διδάγματα και αρμηνειές επήρα,

για αυτό θα σε έχω στη καρδιά, Πατέρα μου Πλαστήρα “(Η νύφη σου Μαρία)

Την ερχόμενη Κυριακή 7 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής, ενός αυθεντικού Ανωγειανού άντρα, του Χαράλαμπου Ξυλούρη ή Πλαστήρα, που “έφυγε” στα 88 του χρόνια και “αγκαλιάστηκε” για πάντα από την Ανωγειανή γη. Στον επικήδειο λόγο του ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης, αποχαιρετώντας τον “Πλαστήρα” είχε αναφέρει:

“Αποχαιρετούν σήμερα τα Ανώγεια και το Περαχώρι, έναν εκλεκτό Ανωγειανό, έναν από τους τελευταίους της γενιάς της Κατοχής, έναν από τους ανθρώπους που έζησε στο πετσί του, όπως και τόσοι άλλοι, το Ολοκαύτωμα, τον Φασισμό και το Ναζισμό. Βίωσε τον πόλεμο και την παράνοια του, ενώ σε ηλικία 14 ετών οι Γερμανοί τον πήραν για αγγαρείες. Ο Πλαστήρας απέδειξε ότι είχε μεγάλη ψυχή και καρδιά. Άντεξε τις αγγαρείες και τον πόλεμο και στα μεταπολεμικά Ανώγεια κατάφερε να στήσει με αξιοπρέπεια ξανά το δικό του σπίτι, το δικό του κονάκι και να δημιουργήσει μια αξιοπρεπή οικογένεια με ανθρώπους αξιόλογους στην κοινωνία των Ανωγείων. Ο ίδιος ο Πλαστήρας υπηρέτησε αυτό που λέμε Ανωγειανή ιδέα, μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του, όπου σε αυτή την ιδέα για τον ίδιο, ήταν  η αξιοπρέπεια, το φιλότιμο, η σωστή ανατροφή των παιδιών, ώστε να αφήσει συνεχιστές άξιους του δικού του έργου. Αυτό το πέτυχε, καθώς αφήνει πίσω  του μια άξια οικογένεια που μπορεί να συνεχίσει στα δικά του βήματα, να στηρίξει και να υποστηρίξει την δικιά του παρακαταθήκη.

Εκεί στον άλλο κόσμο που θα πάει, θα συναντήσει αγαπημένους του ανθρώπους, όπως τον αδερφό του Γιώργη που σκοτώθηκε το 1967 ως φαντάρος εν καιρώ ειρήνης. Θα συναντήσει την αδερφή του τη Μαρία, τη Θεοδοσία και την Κατίνα, τους γαμπρούς του, τον Χαράλαμπο τον Κριτόλαο , το Λεμονά, το Βλάσση, τον Ευθύμη του Γιάννη.

 

Θα συναντήσει τον πεθερό του, το θρυλικό Πιτοπούλιο, γνωστό για τη στάση και τη δράση του απέναντι στους Γερμανούς. Τότε που οι Γερμανοί είχαν πιάσει τον γιο του και του ζήτησαν να συνεργαστεί. Λέγοντας το Ναι έσωζε το γιο του, λέγοντας όχι τον καταδίκαζε σε θάνατο. Ο Πιτοπούλιος, σήκωσε το βλέμμα του και κοίταξε αγέρωχος τον προδότη Τζουλιά και του αποκρίθηκε πιάνοντας τον παλμό μιας ολόκληρης Κρήτης. Μιας Κρήτης που η λέξη θυσία παίρνει την κυριολεκτική της έννοια στα χείλη των Κρητικών. “Έχω 7 θυγατέρες, του λέει, να τσι μαζώξεις κι αυτές να πάνε όλοι μαζί, εγώ προδότη γιο δε κάνω” και γύρισε τη πλάτη του δίχως να περιμένει απάντηση. Αυτή ήταν η οικογένεια και το πνεύμα που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή ο Πλαστήρας..”

 

Ο Ανωγειανός μαντιναδολόγος, Γιώργης Μπέρκης

ή Κατσούγκρης, τον αποχαιρέτησε με τις εξής μαντινάδες:

 

Έκαμες οικογένεια σε δύσκολες συνθήκες,

μα απού το δρόμο τση τιμής ποτέ σου δεν εβγήκες

———————————————————————

Κι η Παναγία σε πενθεί με τρόπο αδικό τζη

και πάντα θα σε αναζητεί απού τον ασκιανό τζη..

———————————————————————

Μεγάλη η απουσία σου και απού το Λιβάδι,

γιατί το τίμησες πιστά, Άντρα χωρίς ψεγάδι..

—————————————————————–

Αληθινός και άφθαρτος ήσουνε στη ζωή σου,

και τίμησες τον τόπο σου και την καταγωγή σου..

 

Για αυτό καλό ταξίδι σου, σου λέμε όλοι ομάδι,

άνθρωπε αξιοπρεπή, άντρα χωρίς ψεγάδι..

————————————————————-

Το χώμα να ναι ελαφρύ, μπαμπά που σε σκεπάζει,

το κουρασμένο σώμα σου, άλλο να μην κουράζει..

—————————————————————-

Μπαμπά καλό ταξίδι σου και σε ευχαριστούμε,

που άφησες δρόμο καθαρό, περήφανοι να ζούμε..

 

—Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά τα παιδιά του Χαράλαμπου Ξυλούρη ή Πλαστήρα για την προσφορά 100 ευρώ στη μνήμη του πατέρα τους, για την κάλυψη των αναγκών της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που τον σκεπάζει. Αιωνία η μνήμη του.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->