Την Τρίτη το απόγευμα, (24 Ιουλίου) όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα «Πλάγια», εκεί όπου όπου βρίσκεται «σκαρφαλωμένη» η εκκλησία της Αγίας Αννας των Ανωγείων.

Στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί ο εσπερινός και η θεία λειτουργία, θα ακολουθήσει τραπέζωμα για τους πιστούς που θα βρεθούν, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία των Ανωγείων, με την επιβλητική θέα, για να τιμήσουν τη χάρη της.

Η Αγία Αννα των Ανωγείων είναι η εκκλησία των Τζαγκαράκηδων. Χτίστηκε, μετά από τάμα της οικογένειας και πολύχρονες προσπάθειες.

Οι πάντα φιλόξενοι Μπάμπης και  Μαρία με τον καλό το λόγο και το χαμόγελο τους, μαζί με τα παιδιά τους, αφιερώνουν πολύ χρόνο από τη ζωή τους, υπηρετώντας με πίστη και ευλάβεια την μητέρα της Παναγίας.

Ας  ανηφορίσουμε την Τρίτη το απόγευμα στα «Πλάγια» κα για όσους επιλέξουν το μονοπάτι από τον Αγιο Νεκτάριο, αυτό θα είναι φωτισμένο για την ευκολότερη πρόσβαση των πιστών.

Τα υπόλοιπα εφόσον βρεθείτε στην εκκλησία τα έχουν αναλάβει ο Μπάμπης  με τη Μαρία Τζαγκαράκη και να ΄στε βέβαιοι ότι η φιλοξενία τους θα αγγίξει και πάλι την τελειότητα.

Αγία Άννα: Η προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών

Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας και θεωρείται προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών επειδή η ίδια τεκνοποίησε σε μεγάλη ηλικία.

Για τη μητέρα της Άννας, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό τα Ευαγγέλια, ούτε τα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα όμως με την παράδοση της Εκκλησίας, ο Ιερέας Ματθάν, κάτοικος της Βηθλεέμ, απέκτησε τρεις θυγατέρες: τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα.

Η Μαρία, αφού παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ, γέννησε εκεί την Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαίο. Μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας, απέκτησε κόρη, την Παρθένο Μαρία.

Η παράδοση αναφέρει ότι οι γονείς της την αφιέρωσαν στην υπηρεσία του Ναού της Ιερουσαλήμ, σε ηλικία τριών ετών. Αυτοί δε μετά από λίγα χρόνια πέθαναν.

Την Αγία Άννα τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της μητέρας της Θεοτόκου.

Κατά τον 5ο αιώνα η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοξία ανήγειρε ναό προς τιμήν της στα Ιεροσόλυμα, όπου, κατά την παράδοση, γεννήθηκε η Άννα. Το 550 ο Ιουστινιανός ίδρυσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τρεις φορές την Αγία Άννα κατά τη διάρκεια του εορταστικού κύκλου: Στις 9 Δεκεμβρίου, τη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου την Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ. Η Καθολική Εκκλησία τιμά την Αγία Άννα στις 26 Ιουλίου.

Η Αγία Άννα (Hannah στα Αραβικά) τιμάται και από τη Μουσουλμανική Θρησκεία. Στο Κοράνι, η Άννα αναφέρεται ως σεβάσμια και πνευματική γυναίκα, μητέρα της Παναγίας.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->