Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, θα τελεστεί στον Άγιο Γεώργιο στο Μεϊντάνι, μνημόσυνο για την Δόξα Σαμόλη που “έφυγε” πριν από μερικές ημέρες από τη ζωή. Η ΑΝΩΓΗ δημοσιεύει την ομιλία που έβγαλε συγκινημένος μπροστά στο φέρετρο της,  ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος, μετά την εξόδιο ακολουθία:

“Με συγκίνηση στέκομαι σήμερα εδώ μπροστά σου μπροστά σε μια γυναίκα που άφησε παρακαταθήκη που προστέθηκε στις πολλές άλλες που έχει αυτός ο ηρωικός τόπος της Δόξας, της θυσίας, της προσφοράς, της ανθρωπιάς, της ευγένειας, του ήθους, της αγωνιστικότητας και της λεβεντιάς. Το όνομα της το ακούσαμε πολλές φορές σήμερα σε αυτήν την εξόδιο ακολουθία. Το ακούσαμε να αναφέρεται σε εκείνη, αλλά και να αναφέρεται κάπου αλλού, εκεί που ανήκει πραγματικά, στον Θεό. Δεν είπαμε μόνο το όνομα Δόξα, που το έφερε με τόση τιμή και καύχηση όλα τα χρόνια της ζωής της. Είπαμε πρώτα Δόξα τω Θεώ, Δόξα τω Πατρί και το Υιό και τω Αγίο Πνεύματι. Δόξα σοι ο Θεός, το είπαμε αμέτρητες φορές και το λέμε για μια φορά ακόμα και τώρα. Και εκείνη, εδώ μέσα στον Άγιο Γεώργιο, είχε καταλάβει την βαρύτητα του ονόματος της. Μια Δόξα, που δεν συνδέεται με τα εγκόσμια αλλά προπάντων με τα υπερκόσμια πράγματα. Μια Δόξα που ανήκει στον Θεό που τη μοιράζεται με τον άνθρωπο, που γίνεται ισόθεος. Αυτό έγινε λοιπόν και σήμερα για μια φορά ακόμα εδώ. Η Δόξα μας, μοιράζεται τη δόξα του Θεού, την δόξα του Ουρανού. Και για αυτό όλοι μας λέμε, Δόξα τω Θεώ. Δόξα τω Θεώ για το πέρασμα της από τα Ανώγεια, για το πέρασμα της από τον Αί Γιώργη. Δόξα τω Θεώ, όχι για αυτά που έκανε, αλλά για αυτό που ήταν και για αυτά που άφησε πίσω της.

Θαυμάζω τόση ώρα, την εικόνα τούτη των μικρών παιδιών που της χαϊδεύουν τα μάγουλα και το πρόσωπο, ανταποδίδοντας τη δική της στοργή, που εκτεινόταν όχι μόνο στη στενή της οικογένεια, αλλά και στην ευρύτερη της οικογένεια, στους ενορίτες του Αί Γιώργη, αλλά και όλους τους Ανωγειανούς κι όλους τους ανθρώπους που ερχόντουσαν εδώ και έβλεπαν στο Μεϊντάνι ένα χαμογελαστό πρόσωπο. Ένα πρόσωπο χαριτωμένο, με τη χάρη του Θεού. Ένα φωτεινό πρόσωπο όπως και εγώ είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω πριν λίγους μήνες, όταν καθίσαμε και γευματίσαμε μαζί, εδώ απέξω, μετά από εκείνη την όμορφη ημέρα που η εκκλησία έκρινε πως έπρεπε να της πει ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό που είχε προσφέρει τόσα χρόνια. Αυτό που τότε θαύμασα και το λέω τώρα, είναι πως και με πόση ταπεινότητα δέχτηκε αυτήν την τιμή. Έλεγε και ξανάλεγε πως δεν την άξιζε.Έλεγε μέσα από την καρδιά της το ευχαριστώ. Έλεγε και ξανάλεγε για τον τόπο, για την οικογένεια. Για αυτό έκρινα ότι σήμερα δεν θα μπορούσα να είμαι πουθενά αλλού, παρά μόνο εδώ για να της ανταποδώσω εκείνο το ευχαριστώ και να της το πω για μια ακόμη φορά εκ μέρους της τοπικής μας εκκλησίας για αυτό που προσέφερε τόσα χρόνια. Για αυτή την εκκλησία που μας άφησε, αλλά προπάντων για το εκκλησιαστικό φρόνημα το οποίο λιτάνευε τόσο όμορφα και το παρέδωσε στους επιγενομένους.

Πιστεύω πως εδώ θα βρίσκεται πάντοτε. Το πνεύμα της θα υπερίπταται εδώ. Όπως βλέπω και μπροστά στα μάτια μου νοερά τώρα, τον Αί Γιώργη με το άλογο του, να την έχει από πίσω και να την οδηγεί στον ουρανό. Δόξα τω Θεώ λοιπόν, για αυτό που βιώνουμε σήμερα, όχι ως θάνατο, αλλά ως Ανάσταση. Ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος πριν από μερικά χρόνια είχε πει για μια ανάλογη περίσταση: Ο Θάνατος ενός τέτοιου ανθρώπου είναι τελικά μια Ανάσταση, γιατί παρακινούνται οι άλλοι να βιώσουν τις αρετές που εκείνος είχε. Έτσι λοιπόν και ο θάνατος της Δόξας είναι μια Ανάσταση και τώρα που έφυγε μπορούμε να το πούμε. Η μεγάλη Σαρακοστή της ζωής της τελείωσε, για μας μόλις άρχισε και συνεχίζεται μέχρι να θέλει ο Θεός. Εκείνη ήδη, το Χριστός Ανέστη, όχι απλά το ακούει, αλλά το ζει! Κι αυτό είναι κατόρθωμα που αποκτήθηκε εδώ μέσα, με πολύ πνευματικό αγώνα, με πολλά δάκρυα, με πολλούς ιδρώτες, αλλά προπάντων με πολύ ταπείνωση, με πολύ αγάπη και με πολύ υπομονή.

Για όλα αυτά, αυτή τη μεγάλη δασκάλα, την ευχαριστούμε για όσα δίδαξε με τον δικό της μοναδικό τρόπο και για μια ακόμη φορά της καταθέτουμε την ευαρέσκεια της Τοπικής μας εκκλησίας και την ευχαριστία μας για όλα. Ας είναι η μνήμη της αιωνία και οι υποθήκες της καθήκον για όλους. Ο Θεός να την έχει σήμερα στην αγκαλιά του..”

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->