Ο επικήδειος του Δημάρχου Ηρακλέιου Β. Λαμπρινού

 «Με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα τον Γιώργη Κλάδο, μια σπάνια μορφή, μια απαράμιλλη προσωπικότητα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, που εδώ και δεκαετίες άφησε ανεξάλειπτο το στίγμα του στις καρδιές μας, στην Κρήτη, στον δημόσιο βίο του τόπου μας.Από την νεότητα του έως το τέλος της ζωής του ο Γιώργης Κλάδος, υπήρξε ένα διαρκές παράδειγμα δημοκρατικής συνείδησης, αφοσίωσης στα ιδανικά του ανθρωπισμού, της ανιδιοτέλειας. Με αυτά τα στοιχεία προχώρησε στον βίο του, αντιμετωπίζοντας τους κλυδωνισμούς της πάντα ταραχώδους Ιστορίας μας: με θάρρος και λεβεντιά, με σύνεση και ανυποχώρητους αγώνες. Θέτοντας πάντα το «εμείς» πάνω από το «εγώ», το συλλογικό καλό πάνω από το προσωπικό του όφελος.

 Γνωρίζουμε ότι το αληθινό ανάστημα του ανθρώπου αναδεικνύεται καθαρά μόνο μετά την αναχώρηση του από τη ζωή. Πολλοί λόγοι και συνθήκες, ειδικώς στην Ελλάδα, δεν επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε την αξιοσύνη και την προσφορά στην κοινωνία μιας μορφής που πραγματικά έδωσε χρήσιμο έργο, φώτισε συνειδήσεις, παρακίνησε και άλλους να πορευτούν στους ορίζοντες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, και της δικαιοσύνης. Ο Γιώργης Κλάδος, εντούτοις, ειδικώς μετα την Μεταπολίτευση, κέρδισε μια θέση στην καρδιά όλων μας. Με την αδιάκοπη, ανυστερόβουλη συμμετοχή τους στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας, υπηρετώντας ουσιαστικές αρχές και αξίες, καταξιώθηκε οριστικά ως ξεχωριστή μορφή της πρόσφατης Ιστορίας μας. Συνάμα, το μειλίχιο του χαρακτήρα του, η ευγένεια, η σεμνότητα, το αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειχνε πάντα για τον συνάνθρωπό του (όποιος κι αν ήταν αυτός), η ντομπροσύνη, και η ευρύτητα των ενδιαφερόντων του, τον κατέστησαν αγαπητό και σεβαστό πρόσωπο σε όλους τους Κρήτες.

 Η ενασχόληση του Γιώργη Κλάδου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απέδωσε τόσο πλούσιους καρπούς που θα χρειαζόταν διεξοδική αναφορά για την πρωτοπόρα παρουσία του, την πολύχρονη δράση του, τους αγώνες του για την αποκέντρωση και ανάπτυξη της περιφέρειας, για την συνολικά γόνιμη διαδρομή που ακολούθησε με αφετηρία τον Δήμο Ανωγείων. Επισημαίνω, μόνον ενδεικτικά την πρωτοπόρα επιλογή του να θέσει τον πολιτισμό ως ναυαρχίδα της ανάπτυξης του τόπου. Δεν είναι τυχαίο που ο στενός του φίλος και συνεργάτης, ο Μάνος Χατζιδάκης δήλωσε κάποτε ότι ο Κλάδος διαθέτει περισσότερο πολιτισμό απ΄όλο το Υπουργείο Πολιτισμού. Αλλά και την συνειδητή πορεία συγκρητισμού και επιδίωξης συνεργασιών που χάραξε, διαβλέποντας, από το ξεκίνημα του, τις μεγάλες δυνατότητες των τοπικών  κοινωνιών του νησιού μας. Το έργο που πρόσφερε στον χώρο της Αυτοδιοίκησης ωφέλησε ουσιαστικά τον τόπο, και υπέδειξε στους μεταγενέστερους έναν δρόμο με αξίες και προοπτικές αληθινής και πολυμερούς ανάπτυξης.

 Το κύρος του ξεπέρασε τα όρια των Ανωγείων, της Κρήτης, της Ελλάδος. Θεσμοί, την εφαρμογή των οποίων εισηγήθηκε στην Ευρώπη ισχύουν ακόμη και σήμερα και αποτελούν γνώμονα για την Ευρωπαϊκή πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση.    Είχα την αγαθή τύχη και την τιμή της φιλίας του Γιώργη Κλάδου. Δεν ξεχνώ ότι όταν χρειάστηκε με πίστεψε και στήριξε τις επιλογές μου δημόσια. Και καθ’ όλη την  διάρκεια των τελευταίων ετών, είχα την δυνατότητα και την χαρά να ακούω τον έμπειρο και σοφό άνδρα, με την πάντα τολμηρή, αλλά και πάντα φρόνιμη, διορατική και ουσιαστική σκέψη, με τα κατασταλαγμένα βιώματα, σε πολλές συνομιλίες μας, πάντα διδακτικές για εμένα. Δήμαρχο των δημάρχων τον αποκάλεσα και έτσι θα εξακολουθήσω να τον αποκαλώ. Δεν  θα λησμονήσω την απροσποίητη ανθρωπιά του, το καθαρό και στοχαστικό του βλέμμα, τον λιτό και σοφό  λόγο του. Αισθάνομαι τυχερός και ευγνώμων για την γνωριμία και την φιλία μας.

 Η άκρα συνέπεια του Γιώργη Κλάδου, η ακατάβλητη διάθεση προσφοράς, η απαράμιλλη ψυχική του ποιότητα, θα αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη και ακέραιου ανθρώπου και στους μελλοντικούς καιρούς.

Γιώργη Κλάδο,

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου και όλων των δημάρχων της Κρήτης, σου απευθύνω τον ύστατο χαιρετισμό και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια  στην Βαγγελιώ, που στάθηκε επάξια δίπλα σου στα καλά και τα κακά του κοινού σας βίου, στα παιδιά σου, την Ειρήνη και την Μαρία και στον εγγονό σου Αλέξανδρο.

 Καλό ταξίδι δήμαρχε και καλή αντάμωση».

 

Ύστατο χαίρε με επικήδειο λόγο από τον Περιφερειάρχη στο Γιώργο Κλάδο 

 «Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο της Αυτοδιοίκησης, το Δήμαρχο των Ανωγείων, το  αγαπητό μας Γιώργη Κλάδο. Έναν δικό μας άνθρωπο, έναν πολιτικό άνδρα, του οποίου η διαδρομή και η δράση σημάδεψε την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου μας. Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο αγωνιστή, που δεν επέλεξε ποτέ την πλευρά της επιτήδειας ουδετερότητας, που αγωνίστηκε για αξίες και ιδανικά, που πάλεψε για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο. Η πορεία του Γιώργη Κλάδου είναι ικανή να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλά ιστορικά κεφάλαια. Γεννημένος στ΄Ανώγεια ταυτίστηκε με την ιδέα των υψηλών αξιών, σαν τις ψηλές κορφές του Ψηλορείτη. Πατριώτης και αντιστασιακός, τολμηρός μα πάντα δίκαιος, οραματιστής και συγχρόνως ρεαλιστής από την πρώτη του θητεία στο Δήμο Ανωγείων, πριν τη δικτατορία ο Δήμαρχος Γιώργης Κλάδος με συνέπεια και αποφασιστικότητα υπηρέτησε την τοπική κοινωνία των Ανωγείων.  Όσοι είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του ομολογούμε σήμερα στο τελευταίο Αντίο, ότι ο  Δήμαρχος των Ανωγείων  ξεχώριζε για πολλά, χαρακτηριστική όμως ήταν η λιτότητα, η εργατικότητα, η δημοκρατικότητα και η σαφήνεια του. Σαφήνεια λόγων και έργων. Άνθρωπος ολιγόλογος, διακριτικός, μεστός στα λόγια και ενεργός στις πράξεις, απεχθάνονταν την υπερβολή και την περίσσια προβολή. Κατά πρώτο λόγο και πάνω απ’ όλα ήταν ενεργός πολίτης, με συμμετοχή, δράσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Ο εκσυγχρονισμός του Δήμου, η ίδρυση του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, η επιτυχημένη Προεδρία στο ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης, η θεμελίωση συνθηκών για την τοπική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των Ανωγείων, ανοίγοντας νέους δρόμους με καινοτόμες ιδέες για την τοπική και όχι μόνο κοινωνία του ορεινού όγκου του Μυλοποτάμου, μαρτυρούν πως ο Γιώργης Κλάδος τίμησε στο ακέραιο την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συγχωριανών του. Έχοντας συνεργαστεί μαζί του σε πολλές περιόδους και από διαφορετικά μετερίζια, με βεβαιότητα τονίζω πως ο άνθρωπος που σύσσωμη η Κοινωνία των Ανωγείων αλλά και της Κρήτης, αποχαιρετά με σεβασμό, ήταν ένας  πιστός δημοκράτης, που δε διαχώριζε τους ανθρώπους κατά τις πολιτικές τους προτιμήσεις, αλλά με βάση την προσήλωσή του σε υψηλές αρχές και αξίες.

Αγαπητέ μας Δάσκαλε,

Λίγες μέρες έχουν περάσει από τη βραδιά που σε μια εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για την αποτίμηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων σε τιμήσαμε για την προσφορά σου στον τόπο. Πήραμε όλοι δύναμη από τη συγκινητική σου παρουσία. Στα λόγια σου καταλάβαμε ότι ήθελες να είσαι παρόν. Να μας παρακολουθείς και να μας συμβουλεύεις. Κανείς μας όμως δεν κατάλαβα ότι το τέλος ήταν κοντά. Ένα τέλος που ήρθε στην καρδιά του Χειμώνα, τώρα που ο Ψηλορείτης σκεπάζεται από τα χιόνια λες και ετοιμάζεται να σε υποδεχθεί στην αγκαλιά του, στα Σίσαρχα, εκεί που από σήμερα θα αναπαύεται ένας άνδρας που σήκωσε την ευθύνη, που δεν δείλιασε μπροστά στο θάνατο και τη φυλακή. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να διδασκόμαστε από την αυτοδιοικητική σου πορεία, γνωρίζοντας καλά, πως, από το πέρασμά σου στον κόσμο «δεν ζύγιασες, δεν μέτρησες, δεν βολεύτηκες, δεν φοβήθηκες!  Ακολούθησες το βαθύ σου χτυποκάρδι». Καλό κατευόδιο, η σκέψη μας μαζί σου, με την ευχή να είναι ελαφρύ το γενέθλιο χώμα που θα σε σκεπάσει».

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->