“Τα Ανώγεια σήμερα είναι φτωχότερα. Έφυγε μια συμβολική μορφή, μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος με κύρος, όραμα, ακεραιότητα, ήθος και κυρίως ανεξάντλητη αισιοδοξία.

Σήμερα αποχαιρετούμε το Γιώργη Κλάδο, το Δήμαρχο, όπως όλοι τον αποκαλούσαμε και θα τον αποκαλούμε και εμένα προσωπικά δεν μου είναι εύκολο να κατευοδώσω τον Δήμαρχο, τον δάσκαλο μας .

Γιώργης Κλάδος, Δήμαρχος Ανωγείων

Ένα όνομα, μια ιστορία, μια εμβληματική μορφή για τα Ανώγεια.

Ένας πιστός Ανωγειανός που δεν έχανε ευκαιρία να αναδεικνύει  ότι θετικό κρύβεται πίσω από μια δυναμική και συχνά ιδιόρρυθμη κοινωνία.

Μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα άφησε το στίγμα της στην τοπική αυτοδιοίκηση και άνοιξε νέους δρόμους στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Με καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση καινοτόμων πολιτικών και προσεγγίσεων για την τοπική ανάπτυξη, μέσα από τη δημιουργία θεσμών συνεργασίας και ομαδικής δημιουργίας, όπως το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ.

Η σχέση του Γιώργη Κλάδου  με την  Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πολυσχιδής .

Ήταν και θα παραμείνει ο  «Πρύτανης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Πλούτισε με τη δράση του και τις ιδέες του κάθε προοδευτική κίνηση στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μελέτες για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προβολή των Ανωγείων, η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, η στήριξη της λαϊκής τέχνης, το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, η ίδρυση του πρώτου ΚΑΠΗ στην Κρήτη, αλλά και η δημιουργία του αναπτυξιακού συνδέσμου είναι μερικές μόνο από τις πλευρές του αυτοδιοικητικού του έργου.

Συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στους αγώνες για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Στήριξε και πλούτισε  με τις ιδέες και τη δράση του κάθε προοδευτική προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.

 Η αναφορά στο Γιώργη Κλάδο πάντα παρέπεμπε και θα παραπέμπει σε ένα σεμνό αγωνιστή, σε ένα ανήσυχο και ενεργό πολίτη, που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου, από την Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, μέχρι και την επτάχρονη χούντα.

Οραματιστής αλλά και πραγματιστής ταυτόχρονα, πρωτοπόρος και καινοτόμος Δήμαρχος άνοιξε νέους δρόμους, δίδαξε, ενέπνευσε, έδωσε πρότυπα.

Το έργο του δεν οφείλεται μόνο στα ιστορικά του βιώματα, στο ρηξικέλευθο  Ανωγειανό του πνεύμα αλλά και στην εργατικότητα, την μεθοδικότητα, την επιμονή, την τόλμη, την ευρύτητα αλλά κυρίως στη διορατικότητα της αντίληψης του.

Ο  Γεώργιος Κλάδος ήταν πάντα ένας καινοτόμος, ενεργός και δημιουργικός Πολίτης.

Για την προσφορά του αυτή για την στάση ζωής του, τα Ανώγεια που σήμερα πενθούν μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου τους αποφάσισαν να του αποδώσουν τις οφειλόμενες τιμές ως αντίδωρο.

Να τον ακολουθήσουν στην τελευταία κατοικία του στα Σίσαρχα και να γίνει η κηδεία του Δημοτική δαπάνη.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΔΗΜΑΡΧΕ”

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->