Του Γιώργη Μπαγκέρη

 

Το 6ο Διεθνές Σκακιστικό τουρνουά “Ιδαίον Άντρο” πέρασε στην ιστορία πριν μερικές ημέρες, αποτελώντας για άλλη μια χρονιά μια σπουδαία διοργάνωση που έφερε για μια εβδομάδα τα Ανώγεια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Σκακιστικής κοινότητας. Ο δραστήριος και πάντα άοκνος Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων προετοιμάζεται ήδη για τον Σεπτέμβριο όπου στα Ανώγεια θα έχουμε την διεξαγωγή δυο σημαντικών κλειστών τουρνουά, που θα δίνουν νόρμα  για τον ανώτερο τίτλο στο σκάκι, αυτόν του γκράνμετρ. Το “Ιδαίον Άντρο” και φέτος συγκέντρωσε δεκάδες σκακιστές από κάθε γωνία της Ελλάδας, αλλά και αρκετούς Ευρωπαίους, που αποτελούν και τους καλύτερους πρεσβευτές στην χώρα τους για το χωριό μας καθώς άπαντες είχαν να λένε για την φιλοξενία των Ανωγείων αλλά και την ποιότητα των αγώνων. Ένας από αυτούς είναι και ο Μολδαβός γκράνμετρ  Dmitry Svetushkin που κατέκτησε την πρώτη θέση στο τουρνουά, αλλά έμεινε και ενθουσιασμένος από την εμπειρία του στα Ανώγεια. Η Ανωγή συνομίλησε για λίγο με τον μεγάλο νικητή πριν αυτός αναχωρήσει από το χωριό μας και είχε μόνο καλά λόγια να πει για την φιλοξενία και την ζεστασιά των Ανωγειανών διοργανωτών αλλά και κατοίκων προς το πρόσωπο του. Άλλωστε το “Ιδαίον Άντρο” δεν ήταν μόνο παρτίδες σκακιού, αλλά περιελάμβανε και πλήθος άλλων παράλληλων εκδηλώσεων στις πλατείες και τα σοκάκια του χωριού που ενθουσίασαν τον έμπειρο Μολδαβό σκακιστή που επιθυμεί διακαώς να βρεθεί και του χρόνου στα Ανώγεια για να ζήσει ξανά αυτή την εμπειρία. Ιδιαίτερη δε εντύπωση του έκανε η παρουσία του σε παραδοσιακό Ανωγειανό γάμο που έγινε στην πλατεία στο Περαχώρι και αποτέλεσε για αυτόν εμπειρία ζωής όπως την χαρακτήρισε.

 

Αναλυτικά τα όσα είπε στην “Α” ο Dmitry Svetushkin:

 

“Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας μιλήσω για την φιλοξενία που έτυχα εδώ στα Ανώγεια, την οποία πραγματικά απόλαυσα τόσο πολύ. Όλοι οι κάτοικοι εδώ ήταν τόσο φιλικοί μαζί μου. Πραγματικά εξεπλάγην από την θέρμη και την φιλοξενία και ας τυχαίνει να πηγαίνω σε μέρη σε όλο τον κόσμο για να παίξω σκάκι, εδώ πάντως ήταν κάτι το ξεχωριστό. Πήγα σε παραδοσιακό Ανωγειανό γάμο που έγινε σε μια πλατεία και πραγματικά ενθουσιάστηκα, ήταν μια εμπειρία ζωής, όπως και με την επίσκεψη μου στο σπήλαιο που έζησε ο Δίας, το Ιδαίον Άντρο.

Όσον αφορά το σκάκι και τους αγώνες, ασφαλώς είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κέρδισα το τουρνουά. Η μάχη ήταν σκληρή μέχρι και την τελευταία κίνηση και τον τελευταίο γύρο Ήμουν πίσω μισό πόντο μέχρι τον τελευταίο γύρο, αλλά έδωσα ότι καλύτερο είχα και κέρδισα την τελευταία παρτίδα που με έφερε στην πρώτη θέση της διοργάνωσης. Το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν ιδιαίτερα υψηλό, καθώς υπήρχαν  αρκετοί καλοί Έλληνες παίχτες, ενώ έχετε και εδώ κάποιους παίχτες του τόπου σας που είναι αρκετά καλοί. Πολύ ταλαντούχοι και αυτοί και άλλοι νεαροί Έλληνες παίχτες τους οποίους σας προτείνω να προσέξετε ιδιαίτερα για να εξελιχθούν όπως το αξίζουν. Επίσης υπήρχαν και άλλοι δυνατοί σκακιστές που βρέθηκαν εδώ, όπως ο David Alberto που είναι πολύ καλός σκακιστής  και κάποιοι άλλοι από τη Γαλλία που ξεχώρισα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο για μένα να το κατακτήσω, το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό.

 

Θα ήμουν ευτυχής αν δεχτώ πρόσκληση να έρθω και την επόμενη χρονιά στα Ανώγεια, ήταν η πρώτη μου φορά εδώ αλλά όπως σας είπα απόλαυσα την κάθε μου στιγμή εδώ. Οι διοργανωτές ήταν φιλόξενοι, πολύ ευγενικοί και πολύ φιλικοί. Έκαναν άμεσα πράξη κάθε μας επιθυμία και ο Μανόλης(σ.σ εννοεί τον πρόεδρο του ΣΟΑ Μανόλη Νταγιαντά) και όλοι οι υπόλοιποι. Τους ευχαριστώ για όλα και εύχομαι να συναντηθούμε ξανά σύντομα. .” ολοκλήρωσε ο 36 χρόνος Μολδαβός σκακιστής.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->