Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου η οικογένεια των Ανδρεαδάκηδων τιμά τον προστάτη της Άγιο Παντελεήμονα, στον Ιερό Ναό που βρίσκεται στα Ανώγεια, στην τοποθεσία “Ανεμόμυλος” όπου θα ψαλεί Όρθρος στις 7 μ.μ, ενώ την παραμονή Τετάρτη 26 Ιουλίου θα ψαλεί στις 6.30 μ.μ Εσπερινός.Τόσο την Πέμπτη, όσο και την Τετάρτη 26.07.17 (παραμονή της εορτής)  στον προαύλιο χώρο του Ναού, θα παραβρίσκονται μέλη από το Δ/Σ του πολιτιστικού συλλόγου της οικογένειας Ανδεαδάκη, με σκοπό την ενημέρωση των συγγενών για θέματα σχετικά με τον σύλλογο αλλά και την γνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας .

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών:

Ο εσπερινός θα ψαλεί την Τετάρτη 26/7 στις 6:30 μ.μ. και ο Όρθρος την Πέμπτη 27/7 στις 7:00 π.μ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6945956027 Ανδρεαδάκης Βασίλειος και 6972896937 Ανδρεαδάκη Έλλη.

 

Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε περί τα μέσα του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Παντολέων και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του ήταν εθνικός, ενώ η μητέρα του είχε ασπαστεί το χριστιανισμό. Ο Παντολέων απέκτησε από μικρή ηλικία καλή εγκύκλια παιδεία και όταν την ολοκλήρωσε σπούδασε την ιατρική, διακρινόμενος όμως και για την ρητορεία του. Οι σχέσεις μάλιστα της οικογένειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές και σύντομα θα τον έφερναν ως γιατρό στην αυλή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο ίδιος τελικά όμως ασπάστηκε το χριστιανισμό. Η μεταστροφή αυτή συνέβη μετά από γνωριμία με κάποιο ιερέα Ερμόλαο, την εποχή ενός διωγμού κατά των χριστιανών. Λίγο αργότερα θα βαπτιστεί  Χριστιανός μυστικά και θα προσπαθήσει να πείσει τον πατέρα του να γίνει κι αυτός, όπως και συνέβη.

Ο πατέρας του μετά από λίγο διάστημα πέθανε με αποτέλεσμα να γίνει κάτοχος μεγάλης περιουσίας. Τότε εκποιεί την περιουσία του για να βοηθήσει τους φτωχούς και προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του χωρίς χρέωση σε όποιο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Η πρακτική του αυτή όμως ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι Χριστιανός. Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα. Εκεί κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως δε θα θυσιάσει σε ψεύτικους Θεούς. Τότε μπροστά του έστειλαν ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει.

Ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του με πυρσούς, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι. Σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, αυτά όμως δεν τον έβλαψαν. Τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Ιουλίου

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->