Στις 22 Απριλίου 2017 “έφυγε” από τη ζωή ο Δημήτρης Νταγιαντάς ή “Βενζινάς” και σύσσωμα τα Ανώγεια αποχαιρέτησαν την επόμενη ημέρα, έναν από τους πιο αξιοπρεπείς και σκεπτόμενους Ανωγειανούς που είχε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αρχές και ιδανικά στα οποία δεν παρέκκλινε ποτέ. Την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι το μνημόσυνο για τις σαράντα μέρες από το χαμό του και η οικογένεια του καλεί τους φίλους, τους συγχωριανούς και όσους τον αγάπησαν και τον γνώρισαν από κοντά, να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με ένα συγκινητικό κείμενο που έστειλε στην Ανωγή τον αποχαιρετάει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Βασίλης Βουιδάσκης, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

 

Ευλαβικό αφιέρωμα στη μνήμη του γείτονά μου, Δημήτρη Νταγιαντά!

 

Από το Βασίλη Βουϊδάσκη
Καθηγητή Κοινωνιολογίας Παν/μίου Κρήτης

 

 

Πριν σαράντα μέρες έφυγε ένας αληθινός ευπατρίδης του χωριού μας, ο Δημήτρης Νταγιαντάς. Έφυγε ταπεινά και αθόρυβα, όσο ταπεινός και αθόρυβος ήταν στη ζωή του. Σε τέτοιους ανθρώπους, που αφήνουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον τόπο και στις καρδιές μας, ταιριάζουν οι επιμνημόσυνοι τιμητικοί λόγοι και οι έπαινοι.

Τον γνώρισα πριν από μερικές δεκαετίες στο Πρατήριο Υγρών Καυσίμων, απέναντι από το πατρικό μου. Είχε διαδεχτεί επάξια τον μπάρμπα-Μιχάλη το Γάλλιό, τον αείμνηστο φίλο μου τον Τζαβολογιώργη, που υπήρξαν πρώτοι και καλύτεροι από τους ελάχιστους γείτονες, της σχεδόν ακατοίκητης τότε περιοχής, των Σκαλωμάτων.

Ήσυχος και ταυτόχρονα ανήσυχος και τολμηρός άνθρωπος αναζήτησε μαζί με την λατρεμένη του σύζυγο την Αγάπη, μια καλύτερη ζωή για μια δεκαετία στη Γερμανία. Επέστρεψαν στα Ανώγεια με τις οικονομίες τους, τις πολύτιμες εμπειρίες και προπάντων με τον ανεκτίμητο θησαυρό που λαχταρούσαν, ένα παιδί, το μοναχογιό τους. Συχνά συζητούσα με το Δημήτρη κι από τη χαμηλόφωνη διατύπωση του λόγου του άκουγα κουβέντες με υψηλά νοήματα, ενός αληθινού θυμόσοφου, που με εντυπωσίαζαν.

Η πολυετή περιπέτεια της υγείας της αγαπημένης του συζύγου επισκίασε την οικογενειακή ευτυχία και ταυτόχρονα αποκάλυψε το μεγαλείο της ψυχής του Δημήτρη. Ακούραστος στάθηκε στο πλευρό της κι έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να θεραπευθεί. Έκανε την υπέρβαση, ξεπερνώντας την αυτονόητη συζυγική αλληλεγγύη κι αγόγγυστα έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσίας της Αγάπης του, προκειμένου να νιώθει σίγουρη και ελαφρότερο πόνο. Πάνω ακριβώς σε αυτή την έπαλξη του καθήκοντος τον βρήκε το μοιραίο.

Έφυγε ο Δημήτρης λυπημένος, επειδή δε θα σφίγγει πια τρυφερά το χέρι της Αγάπης του, η οποία με αξιοπρέπεια και καρτερικότητα αντιμετωπίζει το μισεμό του. Έφυγε όμως καταξιωμένος, αφήνοντας την αξιολάτρευτη σύζυγο του, τον μονάκριβο γιο του, την αξιόλογη νύφη του και τα δυο εγγόνια, που θα διαιωνίζουν το όνομα και τη μνήμη του.

Άφησε  αντάξιο διάδοχο στην επαγγελματική του θέση, στην οικογένεια και στην κοινωνία, το Μανώλη, που αξίζει για πολλούς, όπως έχω εκτιμήσει την καλοσύνη του, το διανοητικό του δυναμισμό και την κοινωνική του προσφορά. Επαγγελματικά προσφέρει ακούραστα ζεστασιά και κίνηση για δράση και κοινωνικά από το περίσσευμα της καρδιάς του, θερμή αγκαλιά κι ανοιχτούς ορίζοντες για  τα παιδιά και τους νέους του χωριού μας.

Με την απίστευτη επιμονή και την αγάπη του κατάφερε το ακατόρθωτο. Επέβαλε το νοητικό σπορ και παιγνίδι σε μια ανεπίδεκτη, αναφορικά με αυτό, κοινωνία και εδραίωσε το δυναμικό Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, μαζί με τους άλλους συνεργάτες του. Παρακολουθούμε με ικανοποίηση τα πετάγματα των παιδιών μας, από το λόφο στην κορυφή και από εκεί στην ψηλότερη, κατακτώντας παγκρήτια, πανελλήνια και διεθνή καταξίωση.

Μεγάλη τιμή για όλους είναι τα μετάλλια και τα έπαθλα, που διαφημίζουν το χωριό μας.  Η τιμή όμως και η ευγνωμοσύνη ανήκει στο Μανώλη και στους συνεργάτες του, που κατάφεραν να δραστηριοποιήσουν τις εγκεφαλικές δραστηριότητες των παιδιών μας, καλλιεργώντας το πνεύμα της συλλογικότητας και της ευγενούς άμιλλας. Προτρέπω ανεπιφύλακτα όλα τα παιδιά να ενταχτούν σε αυτή την όμορφη συντροφιά, όπου θα βρίσκουν δημιουργική ικανοποίηση, μακριά από τις δυσλειτουργικές συνήθειες του τόπου μας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει το Δημήτρη.

Όλη του η οικογένεια να είναι καλά για να τον θυμάται.

Ο Μανώλης να είναι γερός και δυνατός να συνεχίζει!

 

Στη μνήμη του Δημητρίου Νταγιαντά έγιναν πλήθος προσφορών προς την Ανωγή, το Εργαστήρι Γνώσης  τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων στον οποίο πρόεδρος είναι ο γιος του εκλιπόντος Μανόλης, αλλά και προς τους Πολιτιστικούς συλλόγους Ανωγείων και Σεισάρχων.

Αναλυτικά:

-Η Ανωγή και το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου ευχαριστούν θερμά τους κάτωθι για τις προσφορές τους, ενώ τα χρηματικά ποσά θα διατεθούν για τις ανάγκες των δωρεάν φροντιστηρίων Αγγλικών σε ενήλικους, μαθητές και πρόσφυγες:

-Η οικογένεια του εκλιπόντος μας προσέφερε το ποσό των 200 ευρώ.

-Ο Αλκιβιάδης Σταυρακάκης, ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών μας προσέφερε το ποσό των 100 ευρώ.

-Ο Βασίλης Νταγιαντάς ή Περβολιός μας προσέφερε το ποσό των 50 ευρώ.

– Η οικογένεια του Δημητρίου Κουτεντάκη ή Καβαλίνη μας προσέφερε το ποσό των 100 ευρώ στη μνήμη του.

 

Το Δ.Σ. του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων ευχαριστεί τους:

Την οικογένεια του εκλιπόντος για την προσφορά 200 ευρώ στη μνήμη του.

Επίσης τους: Νταγιαντά Μιχαήλ του Χαραλάμπους (50 ευρώ), Νταγιαντά Γεώργιο του Αλεξάνδρου (50 ευρώ), Σκουλά Κωνσταντίνο του Βασιλείου (50 ευρώ), Φασουλά Χαράλαμπο του Κωνσταντίνου (50 ευρώ) και Νταγιαντά Ζαχαρία του Μιχαήλ (50 ευρώ), Καλλέργη Γεώργιο του Μιχαήλ (30 ευρώ), Ξημέρη Δημήτριο του Εμμ. (50 ευρώ), Ξημέρη Ελευθέριο του Εμμ. (50 ευρώ) και Μαροπάκη Νεκτάριο (50 ευρώ)

Για την προσφορά των ανωτέρω χρηματικών ποσών προς το σωματείο μας στην μνήμη Νταγιαντά Δημητρίου του Εμμανουήλ.

 

Με ανακοίνωση του ο Αετός Ανωγείων αναφέρει: “Ο Αετός Ανωγείων ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων κ.Μανόλη Νταγιαντά, για την προσφορά 200 ευρώ προς την ομάδα μας στην μνήμη του πατέρα του Δημήτρη Νταγιαντά, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που τον σκεπάζει… Στον Σκακιστικό Όμιλο ευχόμαστε να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά με επιτυχίες και να συσπειρώσει γύρω του ακόμη περισσότερο την νεολαία του χωριού μας…”

Επίσης να αναφέρουμε ότι η οικογένεια του εκλιπόντος προσέφερε στη μνήμη του το ποσό των 200 ευρώ προς τον Πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων και το ποσό των 200 ευρώ προς τον Πολιτιστικό σύλλογο Σεισάρχων.

 

Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που τον σκεπάζει.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->