Ο Πολιτιστικός σύλλογος Σεισάρχων, μέσω του προέδρου του, σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, αποχαιρετάει με κείμενο που έστειλε στην “Α”, τον διακεκριμένο επιστήμονα Πολύβιο Ηλιάκη που “έφυγε” από τη ζωή πριν μερικές ημέρες. Ένας κορυφαίος ιατρός αιματολόγος πρωτεργάτης της δημιουργίας της αιματολογικής μονάδας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ο οποίος δεν ξέχασε ποτέ τη γενέθλια γη, τα αγαπημένα του Σείσαρχα. Το κείμενο αποχαιρετισμού του Λευτέρη Χαρωνίτη έχει ως εξής:

 

Πολύβιε.

Από χθες το μεσημέρι, στο άκουσμα του φευγιού σου τα Σείσαρχα βυθίστηκαν στο πένθος.

Όλοι οι Σαρχειανοί κοιταχτήκαμε στα μάτια και είπαμε…….. όχι, δεν μπορεί……….

Γνωρίζουμε τον άνισο αγώνα ζωής που έδινες τους τελευταίους μήνες, μα δε θέλαμε να πιστέψουμε. Ξέρουμε πως ήσουν ένας μεγάλος μαχητής που κέρδισες πόντο, πόντο την ζωή με σκληρό, επίμονο, αταλάντευτο πείσμα και αγώνα και την κέρδισες.

Πιστεύαμε πως και σ ’αυτήν τη μάχη θα έβγαινες νικητής.

Γεννήθηκες στα Σείσαρχα στα δύσκολα, σκληρά χρόνια της Γερμανικής κατοχής, χρόνια ανέχειας και αμέτρητων δυσκολιών.

Οι συνομήλικοί και οι συμμαθητές σου στο δημοτικό σχολείο των Σεισαρχων μόνο επαίνους μαρτυρούν για την ιδιαίτερη ευφυία, την επιμέλεια και την μαθησιακή σου ικανότητα, την αριστεία σου.

Σε μια μεταπολεμική εποχή που το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η φτώχεια και η ανέχεια για όλες σχεδόν τις οικογένειες της περιοχής, όπου μετά βίας εξασφάλιζονταν τα εντελώς απαραίτητα για την επιβίωση, η σκέψη να σπουδάσουν τα παιδιά τους παρέμενε μακρινό όνειρο εσύ διάλεξες την μάθηση, σε κέρδισαν τα γράμματα.

Ενάντια σε κάθε λογική, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, εσύ έβαλες στόχο με θέληση και εργατικότητα να κάνεις την υπέρβαση, να σπουδάσεις , να γίνεις γιατρός.

Πολλοί σε θυμούνται, μετά το αγαπημένο σας δίτερμα στον κεντρικό δρόμο , τα βράδια δίπλα στο λύχνο να μελετάς με τις ώρες και την άλλη μέρα πρωί, πρωί νηστικός τις περισσότερες φορές να πηγαινοέρχεσαι , με τα πόδια, σχεδόν ξυπόλυτος , κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες , στα Ανώγεια για να τελειώσεις το Γυμνάσιο .

Γιατί ήταν μια ευτυχία για σένα , όπως και για εκατοντάδες Μυλοποταμιτάκια της εποχής η ευκαιρία που σας έδινε η ίδρυση του Γυμνασίου από τον σπουδαίο Ανωγειανό ευπατρίδη Μιχαήλ Σταυρακάκη.

Εκείνα τα δίσεκτα χρόνια που δεν υπήρχε καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης για σπουδές, εσύ χωρίς φροντιστήρια ή εξωσχολικά βοηθήματα, αταλάντευτος στο στόχο σου έδωσες εξετάσεις και πέρασες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας , γιατί ήθελες να γίνεις Γιατρός.

Οι τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης δε σε κατέβαλαν.

Κάνοντας διάφορες δουλειές, και τι δεν έκανες, παράλληλα με τις σπουδές σου και χάρη στην αλληλεγγύη συγγενών, συγχωριανών και φίλων πέρασες τις Συμπληγάδες και τα κατάφερες, μέσα από απίστευτες στερήσεις , έγινες Γιατρός και ειδικεύτηκες στην αιματολογία.

Ατσαλωμένος μέσα στις πολιτιστικές και ιστορικές παραδόσεις του τόπου σου , στις αρχές και τις δημοκρατικές παραδόσεις της οικογένειας σου και στο καθημερινό και προσωπικό σου αγώνα διαμόρφωσες μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Ακέραιος χαρακτήρας, άριστος και αξιόπιστος επιστήμονας, αλληλέγγυος, υπηρέτης των ασθενών σου ,αξιοπρεπής και πολιτισμένος άνθρωπος αναδείχτηκες σε μια διακριτή προσωπικότητα , σε έναν επιφανή Σαρχειανό .

Δημιούργησες μαζί με την αγαπημένη σύντροφό σου Τζένη και την εξαίρετη κόρη σας Κωνσταντίνα μια υποδειγματική οικογένεια.

Αγάπησες το χωριό σου , όπου διατήρησες την μικρή σου περιουσία αναμόρφωσες το πατρικό σας σπίτι και διατήρησες ισχυρούς δεσμούς με τους συγχωριανούς και τους συντοπίτες σου.

Η αγάπη και το ενδιαφέρον σου για τα Σείσαρχα όπου περνούσες όλα τα καλοκαίρια της φοιτητικής σου ζωής ήταν σταθερή και συνεχής. Υπήρξες από τους ιδρυτές του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού τον οποίο στήριζες σταθερά με ποικίλους τρόπους.

Όσοι σε γνώρισαν σαν άνθρωπο μιλούν ανυπόκριτα για τον ήπιο, σεμνό, ευγενικό, δίκαιο και δημοκρατικό χαρακτήρα σου.

Όσοι δέχτηκαν την ανιδιοτελή επιστημονική σου φροντίδα μόνον επαίνους πλέκουν για την επιστημονική σου επάρκεια και την προσφορά σου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βασανισμένοι από διάφορα αιματολογικά προβλήματα σε μακαρίζουν και μνημονεύουν το όνομα σου ως συνώνυμο της επιβίωσής τους

Οι περιπτώσεις και οι μαρτυρίες αμέτρητες.

Η σεμνότητα σου δεν σου επέτρεψε ποτέ να μιλάς για τον εαυτό σου, να προβάλλεις το έργο σου, η να επαίρεσαι για τα σοβαρά επιτεύγματά σου.

Όμως εγώ θα παραβώ τις συνήθειες σου και θα αναφερθώ σε ορισμένες επιγραμματικές δημόσιες μαρτυρίες συναδέλφων και ασθενών σου.

Συνάδελφός σου δηλώνει.. όταν ήρθε ο Πολύβιος Ηλιάκης στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου δεν υπήρχε αιματολογικό τμήμα, το δημιούργησε μόνος του και για να καταλάβετε τι σήμαινε αυτό τότε, σας λέω πως ήταν σαν να κτίσει ένας άνθρωπος μόνος του μια πολυκατοικία.

Ένας πατέρας πήγε τον γιο του με σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα σε κλινική του Παρισιού, οι γιατροί τον ρώτησαν από που ήρθατε, κι όταν αυτός τους είπε από την Κρήτη του απάντησαν, μα εκεί έχετε τον κορυφαίο αιματολόγο Πολύβιο Ηλιάκη.

Ένας άλλος πατέρας που ο Πολύβιος θεράπευσε από μια δύσκολη αιματολογική πάθηση τον γιο του δηλώνει δημόσια τον άνθρωπο αυτό τον έχω εικόνισμα και τον προσκυνώ γιατί μου έσωσε ότι πολυτιμότερο έχω στη ζωή.

Ένας άλλος συνάδελφός του δήλωσε δημόσια, ο Πολύβιος Ηλιάκης υπήρξε αθόρυβος και σεμνός επιστήμονας με μεγάλο και βροντερό έργο.

Πολύβιε.

Τα Σείσαρχα από σήμερα έγιναν φτωχότερα.

Ο γενέθλιος τόπος σου, το αγαπημένο σου χωριό , οι συγγενείς , οι συγχωριανοί και οι φίλοι σου σε υποδέχονται σήμερα μέσα στο πένθος και τη θλίψη με ειλικρινή αισθήματα.

Η γη των Σεισάρχων που σε γέννησε, σε ανάθρεψε και σε άνδρωσε να σε σκεπάσει με αλαφράδα ..

Όλοι εμείς , που θα σε έχουμε δίπλα μας , θα θυμόμαστε την σεμνή και ευγενική παρουσία σου θα θυμόμαστε και θα μιλάμε για τον Πολύβιο Ηλιάκη ως έναν Σαρχειανό που άφησε πίσω του ισχυρό αποτύπωμα μνήμης σεβαστής, ακηλίδωτης , ενός ακέραιου και εξέχοντος ανθρώπου που κόσμησες με την στάση της ζωής σου την οικογένεια σου, την επιστήμη που με ανιδιοτέλεια υπηρέτησες, πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσες και το γενέθλιο τόπο, τα αγαπημένα σου Σείσαρχα .

Λευτέρης Χαρωνίτης

 

Παράλληλα ο Πολιτιστικός σύλλογος Σεισάρχων απέστειλε ευχαριστήριο προς την κα Δήμητρα Λιάπη, διευθύντρια του αιματολογικού τμήματος του Βενιζέλειο Νοσοκομείου, αναφέροντας τα εξής:

“Αγαπητή κυρία Λιάπη.

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού συλλόγου μας εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των Σαρχειανών, ευχαριστεί θερμά τους γιατρούς του Αιματολογικού τμήματος του Νοσοκομείου σας, για την παρουσία τους στην κηδεία του διακεκριμένου συγχωριανού μας και ξεχωριστού επιστήμονα Πολύβιου Κ. Ηλιάκη. Μόνο ευγένεια  αισθημάτων όμως εκφράζει η χειρονομία τους να καταθέσουν το αξιόλογο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ για την στήριξη των Πολιτιστικών δραστηριοτήτων του συλλόγου μας.

Για τις πράξεις αυτές επιτρέψτε μας να σας θεωρούμε συνοδοιπόρους στις πολιτιστικές-ανθρωπιστικές μας προσπάθειες, που ταυτίζονται με τις ιδέες και τις αξίες που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή ο εκλιπών συγχωριανός μας Πολύβιος Κ. Ηλιάκης..”

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->