Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες:Γιώργης Μπαγκέρης

Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, έφτασε στα Ανώγεια στις 9  το πρωί της Τετάρτης , μαζί με τον Βουλευτή Λακωνίας Σταύρο Αραχωβίτη και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη και κατευθύνθηκαν αρχικά στο Δημαρχείο όπου τους υποδέχτηκε θερμά ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο Αντιδήμαρχος Ζαχαρίας Σουλτάτος και οι εργαζόμενοι του δήμου με τους οποίους είχε μικρή συνομιλία. Στο γραφείο του δημάρχου Ανωγείων υπήρξε μια ολιγόλεπτη συζήτηση  μεταξύ των δυο ανδρών στην οποία ο Μανόλης Καλλέργης έθεσε στον υπουργό αίτημα επιχορήγησης για την εκπόνηση της μελέτης αξιοποίησης επιφανειακών απορροών με την κατασκευή φράγματος στην τοποθεσία “Βάρσαμος’ ύψους 200.000 ευρώ. Όπως ανέφερε σχετικά ο Μανόλης Καλλέργης “Ζητάμε αυτή την επιχορήγηση ως δήμος Ανωγείων ώστε να εκπονήσουμε την μελέτη και στη συνέχεια να ωριμάσουμε το παραπάνω έργο που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας”. Ο κ.Τσιρώνης εμφανίστηκε θετικός ως προς αυτό το αίτημα στο οποίο αναμένονται άμεσα εξελίξεις. Ως δώρο δόθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό, μια παραδοσιακή βούργια γεμάτη με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΚΟΜΜ

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Ανωγείων ξενάγησε τον Υπουργό και τη συνοδεία του με μια μικρή βόλτα στο χωριό, με μικρές συζητήσεις στο ενδιάμεσο με τους θαμώνες των καφενείων, με όλους να καταλήγουν στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης “Γιάννης και Έφη Σακελλαράκη”, χώρος που εντυπωσίασε τον κ.Τσιρώνη που εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν στο βιβλίο επισκεπτών του κέντρου. Στις 11 π.μ όλοι ανηφόρισαν στο Μετόχι, στον χώρο του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης όπου θα λάμβανε χώρα η εκδήλωση με θέμα τον πρωτογενή τομέα, τα προβλήματα και τις προοπτικές του, στην οποία βασικός ομιλητής υπήρξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης.

Εκεί έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων ο διευθυντής  του ΑΚΟΜΜ Δημήτρης Παττακός ο οποίος προσέφερε και μια τσάντα με δώρα του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτης στον Υπουργό, , ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Μανόλης Χνάρης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων Στεφανής Χαιρέτης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνης Γιάννης Πάτενας, ο διευθυντής της ένωσης Περάματος και δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων Δημήτρης Κονιός, ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής που συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα και προτείνοντας λύσεις, τοποθετήσεις που άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή ο Αναπληρωτής Υπουργός σε μια εκδήλωση που κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών και τέθηκαν εκεί τα σημαντικότερα θέματα, όπως το θέμα του διαδημοτικού σφαγείου που κρίνεται απαραίτητο για την ευρύτερη περιοχή, τα κόκκινα δάνεια, την φορολόγηση των παραγωγών, η επιχειρηματικότητα μέσω του συνεταιριστικού κινήματος, το κόστος παραγωγής και πως αυτό μπορεί να μειωθεί και άλλα.

 Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ…

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο δήμος Ανωγείων παρέθεσε τραπέζι με αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός” στον Γιάννη Τσιρώνη και τη συνοδεία του, ενώ η επίσκεψη στα Ανώγεια μετά από παράκληση του Υπουργού ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στο χώρο του Γυμνασίου Ανωγείων, όπου ο ίδιος θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στα Ανώγεια, κατά την διάρκεια του Μουσικού Αυγούστου του 1979, στις εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις στα Ανώγεια τότε, με τον κ. Τσιρώνη φοιτητή τότε, να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ τότε στον χώρο για να τις παρακολουθήσει παρέα με φοιτητές πρόσφυγες από το Ιράν που ζούσαν στην Γερμανία εξόριστοι από τον Σάχη, όπως δήλωσε στη συνέχεια και στην Ανωγή!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «Α» –

Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης

“Ευχαριστώ θερμά τους παραγωγούς μας που ήρθαν εδώ σήμερα και μας βοήθησαν να καταλάβουμε τα προβλήματα τους. Όπως έχω πει επανειλημμένα, η δημοκρατία απαιτεί διάλογο και είδατε ότι στον διάλογο σήμερα ακούστηκαν θαυμάσιες ιδέες και προτάσεις, Τα περισσότερα από αυτά που μου είπαν οι αγρότες, τα κράτησα, κάποια πράγματα μπορούμε να τα λύσουμε γρήγορα, κάποια άλλα πράγματα αφορούν τα μνημόνια οπότε δεν είναι τόσο εύκολο να τα περάσουμε στους θεσμούς, όσο μπορούμε όμως θα προσπαθήσουμε και εκεί πέρα, με πίεση όπως κάναμε και για το ΦΠΑ των εισροών που φτάσαμε από το 24% στο 13% . Αυτό το πετύχαμε πάλι από την πίεση των παραγωγών και τους διαλόγους μας στους οποίους μας απέδειξαν ότι με αυτό το καθεστώς η Πολιτεία δεν κερδίζει τίποτα, έτσι και οι θεσμοί μας άκουσαν με τη σειρά τους, ακούσαμε αυτή την αγωνία των παραγωγών και το αλλάξαμε. Άρα τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν πολύ και εμάς να καταλαβαίνουμε, να μαθαίνουμε και να αποφασίζουμε, αλλά και τους παραγωγούς για να ενημερώνονται και εκείνοι σωστά, γιατί παίρνουμε πολλές φορές κάποια απόφαση που μπορεί να είναι και δύσκολη.

Το πλάνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των Οικολόγων Πράσινων στους οποίους ανήκω και εγώ, είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί ζωντανεύει ξανά τον Αγροτικό χώρο που τον θεωρεί πυλώνα. Από εκεί και πέρα βέβαια πάρα πολλά κομμάτια της τωρινής πολιτικής δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα αληθινά, αλλά είναι “μπαλώματα” επείγοντα που αφορούν αμαρτίες του παρελθόντος, όπως λέγαμε προηγουμένως για τον ΕΛΓΑ, που τον παραλάβαμε με μερικά δισεκατομμύρια χρέος. Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε σωστή πολιτική, ο ΕΛΓΑ πρέπει να πατάει στα πόδια του και μπορεί να πατάει στα πόδια του αν δεν υπάρχει διαφθορά και διασπάθιση χρήματος. Άρα πρώτα καθαρίζουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και μετά όταν το καράβι γίνει αξιόπλοο μπορούμε να ακολουθήσουμε και τη ρώτα που εμείς επιθυμούμε.

Το χωριό σας το λατρεύω, είχα την ευκαιρία να έρθω εδώ ως φοιτητής τον Αύγουστο του 1979 και μας υπέδειξαν τότε οι φιλόξενοι κάτοικοι το σχολείο εκείνη την εποχή που ήταν γεμάτο με υπέροχα μεγάλα δέντρα για να κατασκηνώσουμε, γιατί δεν είχαμε τότε τα χρήματα να μείνουμε σε ξενοδοχείο. Θυμάμαι τις γυναίκες που μας έφερναν κάθε πρωί γάλα. Δεν νομίζω να υπάρχει τόπος με τόσο φιλόξενους ανθρώπους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις ημέρες στα Ανώγεια , είχαμε μαζί μας κάποιους Πέρσες, πρόσφυγες στη Γερμανία και είχε γίνει και ένα αστείο περιστατικό. Οι Πέρσες είχαν ένα μουσικό όργανο σαν μικρό μπαγλαμαδάκι, το οποίο “χάθηκε” από τη σκηνή. Ήταν φανερό ότι κάποιο παιδάκι το ζήλεψε, καθώς δεν μας πήραν χρήματα που είχαμε μέσα αλλά μόνο αυτό το μπαγλαμαδάκι των Περσών. Εκείνο που πραγματικά θαυμάσαμε τότε ήταν ότι μέσα σε 10 ώρες που το έμαθαν οι Ανωγειανοί κατάφεραν και βρήκαν το χαμένο μπαγλαμαδάκι και το είχαν γυρίσει πίσω στον κάτοχο του, δεν ξέρω καν πως το κατάφεραν αυτό! Κινητοποιήθηκε όλο το χωριό για να βρει κάτι που είχε συναισθηματική και μόνο αξία για τους Πέρσες που είχαν έρθει ως επισκέπτες στα Ανώγεια..” ολοκλήρωσε ο κ.Τσιρώνης.

 

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας

“Καταρχήν ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης για την πρόσκληση και φυσικά όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα εδώ, τους κτηνοτρόφους και τους φορείς των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρά μας αλλά και υποχρέωση μας η άμεση επικοινωνία μας με τους παραγωγούς, προκειμένου να λυθούν απορίες και να κοινωνηθούν πράγματα που συμβαίνουν, και που δεν έχουμε άλλο τρόπο να το κάνουμε, καθώς δυστυχώς στα μεγάλα Μ.Μ.Ε δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή να περάσουν τα θετικά μηνύματα, ή να λυθούν ζητήματα επικοινωνίας με τους παραγωγούς. Νομίζω ήταν μια πολύ καλή ημερίδα, τέθηκαν πραγματικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ελπίζω να απαντήσαμε στα περισσότερα από αυτά. Τουλάχιστον ότι δεν μπόρεσε να απαντηθεί, είναι τροφή για προβληματισμό, για σκέψη και για λειτουργία από εδώ και πέρα.

Πιστεύω ότι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που βρισκόμαστε, λύνουμε στον βαθμό που μπορούμε και με την ταχύτητα που μας επιτρέπεται, ένα ένα τα ζητήματα. Ένα από τα βασικά ζητήματα μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής είναι και η χρηματοδότηση στον πρωτογενή τομέα. Σε αυτόν τον τομέα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα προς όφελος των παραγωγών και όχι άλλων συμφερόντων το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και όχι όπως γινόταν στο παρελθόν. Προσπαθούμε να πάνε όλα τα χρήματα εκεί που πρέπει να πάνε για να πιάσουν τόπο και να είναι προς όφελος και ανάπτυξη των αγροτών. Από την άλλη δημιουργούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψουμε το κενό που άφησε η Αγροτική τράπεζα στην χρηματοδότηση των αγροτών.

Έχω ξανάρθει στα Ανώγεια, δεν έχω καταφέρει όμως να πάω ακόμα στο Ιδαίον Άντρο. Πήγαμε σήμερα στο Κέντρο Πληροφόρησης το οποίο ήταν εκπληκτικό, πραγματικά εκπληκτικό και ως προς το στήσιμο του μουσείο αλλά και με τα ευρήματα που υπάρχουν! Το χωριό σας είναι πολύ γραφικό, πανέμορφο και φιλόξενο και έχει πρώτα από όλα ζεστούς ανθρώπους. Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στα Ανώγεια..”

 Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης

” Η εκδήλωση που συν-διοργανώσαμε με το ΑΚΟΜΜ, για την ενημέρωση των φορέων και των παραγωγών για τον πρωτογενή τομέα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένη και έθεσε τα ζητήματα για το τοπίο σήμερα στον Αγροτικό κόσμο, τα προβλήματα τους, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται. Σαν δημοτική αρχή πιστεύουμε ότι πέρα από τις υποδομές και τις υπηρεσίες, ο μεγαλύτερος πυλώνας για την ανάπτυξη του δήμου μας είναι η κτηνοτροφία και η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και αυτό διότι σε αυτόν τον τομέα απασχολείται η πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που έχουν και τη μεγαλύτερη δυναμική. Πιστεύω ότι και σαν χώρα η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις για να ξεφύγει από αυτή την οικονομική κρίση. Έτσι και εμείς ως δήμος έχουμε ως προτεραιότητα για την αναπτυξιακή μας πολιτική την δημιουργία υποδομών για ήπιες μορφές τουρισμού μέσα από το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, έχοντας πάντα σε αυτή την προσπάθεια την ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.” ολοκλήρωσε.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->