Στο Ηράκλειο στο ‘Μήλον της Έριδος” θα γίνει αύριο Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ η παρουσίαση του βιβλίου του Ανωγειανού μαντιναδολόγου Γιάννη Δακανάλη ή Στρατηγού με τίτλο “Το προσκύνημα της αγάπης”. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα του Γιάννη να δώσει στον κόσμο ένα μικρό δείγμα από μαντινάδες μιας ζωής, φτιαγμένες για να αντανακλούν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και γραμμένες με τον γνήσιο αυθεντικό λόγο. Στην προσπάθεια αυτή σπουδαίος και κορυφαίος αρωγός υπήρξαν οι εκδόσεις “Κοντάκη” και προσωπικά η κα Στέλλα Κοντάκη που στήριζε και στηρίζει οτιδήποτε έχει γνήσιο άρωμα Κρήτης.Στο δελτίο τύπου για την αυριανή παρουσίαση αναφέρονται τα εξής:

 

“Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε το πρώτο βιβλίο με μαντινάδες, που υπογράφει ο Γιάννης Δακανάλης ((Στρατηγός)), από τις Εκδόσεις Κοντάκη
τη Δευτέρα 3 Οκτωβριου 2016, στις 8.30 μ.μ στο “Μήλον της Έριδος” (πλ. Κοραή, Ηράκλειο, Τηλ. 2810241820).

Συντονιστής και βασικός ομιλητής της βραδιάς, θα είναι ο Γιώργος Βιτώρος.

Θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο Ross Daly, ο οποίος θα σχολιάσει το βιβλίο και θα παίξει αποκλειστικά στην συγκεκριμένη εκδήλωση, για πρώτη φορά, ένα ολοκαίνουριο κομμάτι.

Την βραδιά, θα ντύσει μουσικά ο Αντώνης Μαζοκοπάκης με το συγκρότημα του.

Έκτακτη συμμετοχή: Αντώνης Αγριμανάκης και Ανδρέας Χασουράκης.

ΧΟΡΗΓΟΙ: www.kriti-mou.gr, Αρτοποιοία Σταματάκης, Φωτογραφία Γ.Ζιδιανάκης, Envy cafe club

Η παρουσία σας θα είναι τιμή μας…

Με εκτίμηση,
Στέλλα Κοντάκη”

 

Αξίζει εδώ να παραθέσουμε και τα όμορφα λόγια ενός μαντιναδολόγου, του Γιώργη Σηφάκη ή Σιμισακογιώργη για το βιβλίο του Γιάννη Δακανάλη. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

Ο Γιάννης Δακανάλης η Στρατηγός ( τον έβγαλαν έτσι κάποτε στα Ανώγεια που έζησε τα παιδικά του χρόνια, λόγω του ότι ήταν έξυπνο και δραστήριο παιδί ), είναι ένας άνθρωπος που δεν θέλει να μιλά για τον εαυτό του παρόλο που έχει πολλές αρετές. Προτιμά να μιλά με τις μαντινάδες του με τις οποίες εξωτερικεύει τον πλούσιο εσωτερικό του κόσμο. Πρόκειται για έναν περήφανο, ευαίσθητο και χαρισματικό άνθρωπο που συλλογάται πολύ πριν πει την κάθε του κουβέντα, χάρισμα που είχαν σε μεγάλο βαθμό οι παλαιότεροι. Το ίδιο έκανε και με το υπέροχο αυτό βιβλίο γεμάτο καταπληκτικές μαντινάδες αποστάγματα ψυχής με φαντασία και ευρηματικότητα. Δεν βιάστηκε καθόλου να το εκδώσει και αν δεν βρισκόταν η σπουδαία στιχουργός Στέλλα Κοντάκη που επιμελείται της έκδοσης ίσως να ήταν ακόμα στις σημειώσεις του ‘’Στρατηγού’’. Το καλαίσθητο αυτό βιβλίο προλογίζουν σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού όπως η σπουδαία στιχουργός Φαίη Φουντά, ο Ross Daly και ο Κώστας Φασουλάς οι οποίοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου. Ο σπουδαίος μουσικός του κόσμου Ross Daly που εδώ και τριάντα πέντε χρόνια έχει έδρα του την Κρήτη λέει ότι οι μαντινάδες του Γιάννη Δακανάλη κρύβουν μια ασυνήθιστη αντίθεση ανάμεσα στην ένταση της εικόνας και σε μια σκιά σιωπής που κρύβεται στις περισσότερες, πράγμα που τις κάνει ξεχωριστές.
Ο σπουδαίος στιχουργός και δημιουργός μεγάλων επιτυχιών Κώστας Φασουλάς αναφέρεται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στο βιβλίο λέγοντας ότι οι μαντινάδες του Δακανάλη σέβονται τον έρωτα και οι λέξεις στέκονται σαν αρχόντισσες στον κύκλο του νοήματος χωρίς να μιλούν για χωρισμούς, αποχωρισμούς η θρήνους.
Ο λόγος του διηγείται τη ζωή με σοφία και με βαθύ αίσθημα που τον κάνει ξεχωριστό.Η ευαίσθητη στιχουργός Φαίη Φουντά αναφέρεται με πολύ ποιητικό λόγο λέγοντας για την μαντινάδα του δημιουργού ‘’ Η αγέρωχη κορμοστασιά της περήφανη και αυστηρή σχηματίζει την κορυφογραμμή που την κάνει να ξεχωρίζει από τον ουρανό, το αρμί του ήθους’’. Να συμπληρώσω ότι το βιβλίο στολίζουν καταπληκτικές φωτογραφίες που ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε άλλες εποχές. Αναφέρω μερικές υπέροχες μαντινάδες του δημιουργού

Μη φοβηθείς το σ΄ αγαπώ να πεις ανε το νιώσεις
κι΄ εγώ θα γίνω το χαλί που θα πατείς, να στρώσεις.

Ποιο όνειρο, ποια θύμηση, ποια ΄νάμνηση, ποιά σκέψη
είσαι του νου και δε μπορεί μακριά σου να μισέψει.

Πως θα βαστάξω ν΄ αγαπώ εγώ και για τσι δυό μας
μα πρέπει για να μην τον δω ποτέ το χωρισμό μας.

Κορφή που δε χιονίστηκε και ήλιος δεν τη βλέπει
μοιάζει καρδιάς και λογικής στα θέλω και στα πρέπει.

Ένα δεντρί ο έρωντας και στην κορφή του απάνω 
εσυ΄ο μοναδικός καρπός μα δε σε φτάνω.

Αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα από τις υπέροχες μαντινάδες που έχει γράψει ο Γιάννης Δακανάλης η Στρατηγός. Χωρίς να υπερβάλλω θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφορούν και πως πρέπει καθένας που αγαπά την γνήσια μαντινάδα να το προμηθευτεί και να το διαβάσει με προσοχή. Είμαι σίγουρος πως θα εντυπωσιαστεί. Κλείνοντας θα πω στον ‘’ Στρατηγό ’’ ….

“Σαν το καλό τον στρατηγό που τον εχθρό κυκλώνει
η κάθε μαντινάδα σου αρχίζει και τελειώνει
Οι μαντινάδες σου στραθιές που σάριζα βαστούνε
κι΄ ούλες τσ΄ ευαίσθητες καρδιές αγγίζουν και τζιμπούνε.
Η κάθε μαντινάδα σου κρύβει ευαισθησία
έχει ευρηματικότητα, εικόνα, φαντασία.
Στσ΄ αγάπης το προσκύνημα κερί στο μανουάλι
η κάθε μαντινάδα σου λογάται Δακανάλη.

Καλοτάξιδο
Γιώργος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->