ποδιαςΣτις 2/4/2016 σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της ΑΝΩΓΗ, ο κατ’επαγγελμα  «ερευνητής» , «ιστορικός» και ότι κατά καιρούς έχει δηλώσει , ο κ.Καλογερακης ,  δημοσίευσε με αφορμή το  40ημερο μνημόσυνο για  θάνατο του Ξυλούρη Θοδωρή , αντάρτη στην Ανεξάρτητη Ομάδα των Ανωγείων την περίοδο της κατοχής  1941-44 , ένα άρθρο που σκόπιμα –πιστεύουμε- αποσιωπά και εξαφανίζει  πλήρως τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και φυσικά του ΚΚΕ, που αποτέλεσε τον κύριο αιμοδότη της πάλης του λαού συνολικά τη δεκαετία του 1940, στα Ανώγεια, στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα.

Καταρχήν σε ότι αφορά τους αγώνες  και την δράση του Ξυλούρη Θοδωρή ,αποτείουμε την οφειλόμενη τιμή και σεβασμό .

Για τα  γραφόμενα όμως  του κ. Καλογεράκη, αποτελούν μνημείο κατάφωρης διαστρέβλωσης και εμπάθειας της ιστορίας του λαού και του τόπου μας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη του φορά . Κάτι ανάλογο είχε κάνει και στο παρελθόν . «Παλιά του τέχνη κόσκινο»  .Όμως όλα έχουν και ένα όριο και δεν θα του επιτρέψουμε να συνεχίσει  την παραπληροφόρηση και την  λαθροχειρία  σε βάρος της ιστορίας των  Ανωγείων στην Εθνική Αντίσταση .

Αναφέρει συγκεκριμένα στο άρθρο του ότι «τέσσερις ένοπλες Αντιστασιακές ομάδες έδρασαν καθ’όλη τη διάρκεια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής στην Κρήτη»  και αφού τις κατονομάζει , με τρόπο προκλητικό και χωρίς ντροπή εξαφανίζει ως δια μαγείας την ύπαρξη  του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!      Αυτός ο υποτιθέμενος ερευνητής ιστορικός ή με ότι άλλο αυτοπροσδιοριζεται δεν ειδε και δεν άκουσε για την δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ .

Αποτελεί πραγματικά ντροπή και κατάντια, ώστε απροκάλυπτα να γίνεται τέτοιας μορφή αποσιώπησης της δράσης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που ήταν ο κύριος αιμοδότης της  Εθνικής Αντίστασης .

Αυτοί όμως οι ισχυρισμοί του  κ.Καλογερακη αποτελούν κατάφωρη και προκλητική ενέργεια  για την  ιστορία και την ιστορικής μνήμη  των Ανωγειανων.

Ο κ.Καλογερακης  αγνοεί πλήρως  τις προσπάθειες  του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ,   για την ενιαία αντίσταση του λαού στα Ανώγεια και μάλιστα στην αρχή με αρχηγό  τον Στεφανογιάννη , για τις άοκνες προσπάθειες  και συναντήσεις  όλων των οργανώσεων στην τοποθεσία «Ζωνού Μύλος». Γεγονός αυτό  είχε γίνει κατορθωτό σε ολόκληρη την Κρήτη ως το Χειμώνα-Άνοιξη του 1942-1943, οπότε και οι Άγγλοι πράκτορες ιδρύουν την ΕΟΚ με στόχο τη διάσπαση και τη διάλυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, ώστε να κατασταλεί η ένοπλη πάλη του λαού που αντικειμενικά άλλαζε το συσχετισμό υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Αποσιωπά και αγνοεί πλήρως προκλητικότατα την μάχη που έδωσε η ομάδα του εφεδρικού  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ  στο «Σφακάκι στις 7/8/1944,  απελευθερώνοντας 92 γυναικόπαιδα ομήρους  από τους γερμανούς φασίστες,  με επικεφαλής και υπεύθυνο  τον Μανώλη Μανουρα ή Σμαιλη.

Προκαλεί ο κ.Καλογερακης και δείχνει να μην γνωρίζει  για τις επίπονες προσπάθειες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ προς τις  άλλες Οργανώσεις , να αντισταθούν όλες μαζί και να χτυπήσουν τις γερμανικές δυνάμεις, για να αποφευχθεί το κάψιμο  και η καταστροφή   των Ανωγείων τον Αύγουστου του 1944, μιας και οι Γερμανοί ήδη είχαν χάσει τον πόλεμο  και αποχωρούσαν από την Ανατολική προς τη Δυτική Κρήτη . Γνωρίζει καλά ότι αυτό δεν έγινε κατορθωτό,  γιατί οι Άγγλοι πράκτορες που εκθειάζει στο άρθρο του, απέτρεψαν και εμπόδισαν  τις άλλες οργανώσεις. Γιατί άραγε?

Αγνοεί ο κ.Καλογερακης την άνιση μάχη που έδωσε ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τον ίδιο μήνα, μόνος του πλέον μετά την άρνηση των άλλων οργανώσεων ,στη θέση «Βιτσιλιά» και στην θέση «Στεφάνα» για να εμποδίσει τις Γερμανικές  δυνάμεις να κάψουν και να ισοπεδώσουν τελικά το χωριό?

Γνωρίζετε  μήπως κ.Καλογερακη ότι ενώ ο ΕΛΑΣ απελευθέρωνε την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1944 (στις 11/10/1944 το Ηράκλειο, στις 12/10/1944 την Αθήνα, στις 30/10/1944 τη Θεσσαλονίκη κοκ), οι Γερμανικές δυνάμεις  δημιούργησαν στα Χανιά το λεγόμενο «Οχυρό Κρήτης», υπό την προστασία και την εγγύηση των Άγγλων πρακτόρων που εσείς εκθειάζετε, με μόνο σκοπό να μην πέσει στα χέρια του ΕΛΑΣ ο γερμανικός οπλισμός;

Γνωρίζετε μήπως κ.Καλογερακη ότι οι Γερμανοί έφυγαν από τα Χάνια τον Μάιο του 1945 καταστρέφοντας τον οπλισμό τους στο λιμάνι της Σούδας,  ενώ νωρίτερα στη μάχη της Παναγιάς Χανίων στις 12-14/11/1944 επιχείρησαν ανεπιτυχώς να συντρίψουν τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, με σημαντικές απώλειες για τους ίδιους, εξοφλώντας έτσι τη στήριξη που τους παρείχαν οι «άγγλοι σύμμαχοι»?

Γνωρίζετε μήπως κ.Καλογερακη ότι ενώ οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ συγκέντρωναν τις δυνάμεις τους από ολόκληρη την Κρήτη στην περιοχή των Χανίων για την πλήρη εκδίωξη και εξόντωση των φασιστικών στρατευμάτων, οι, καθοδηγούμενοι από τους «άγγλους συμμάχους», ΕΟΚίτες & ΕΟΡίτες επιχειρούσαν το Γενάρη του 1945 να εξοντώσουν τον ΕΛΑΣ και τους αρχηγούς του στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, ενώ νωρίτερα στις 13/10/1944 επιδίωξαν ανεπιτυχώς τη δολοφονία του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Γιάννη Ποδιά στο Ηράκλειο;

Όλα αυτά είμαστε βέβαιοι ότι τα γνωρίζετε καλά ,αλλά  να σας θυμίσουμε και κάποια εντελώς πληροφορικά στοιχεία  που  σκόπιμα τα αποσιωπάτε και αυτό από μόνο του δείχνει την εμπάθεια σας : Το λημέρι του ΕΛΑΣ, για την ακρίβεια του 43ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ που άνηκε και η ομάδα του ΕΛΑΣ Ανωγείων, ήταν στη θέση «Τσουνιά» στον Ψηλορείτη και καπετάνιος  ήταν  ο Γιάννης Ποδιάς , τον οποίο κάποιος από τους αρχηγούς που αναφέρατε και εκθειάζετε στο άρθρο σας  , του έκοψε το κεφάλι και το χέρι, και τα περιέφερε σε όλο το Ηράκλειο  για να τον διαπομπεύσει  την περίοδο του εμφυλίου τον Ιούνη-Ιούλη του 1947.

Ο κατάλογος της δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ είναι, δυστυχώς για εσάς, ατέλειωτος  κ. Καλογερακη . Όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά οι Ανωγειανοί , η Κρήτη και όλη η Ελλάδα. Μόνο εσείς δείχνετε να τα αγνοείται . Όμως όσες προσπάθειες και αν καταβάλετε, οι Ανωγειανοί γνωρίζουν τη δράση και τη στάση όλων ανεξαιρέτως  και ευτυχώς δεν δίνουν καμιά σημασία σε ανιστόρητους και θλιβερούς όπως εσάς ιστορικούς νεκροθάφτες .

Πάντως οφείλουμε να σας αναγνωρίσουμε κ. Καλογερακη και  μια μεγάλη «συνεισφορά» σας στο ξαναγράψιμο της ιστορίας, καθήκον στο οποίο φυσικά δε διεκδικείτε τα πρωτεία. Ξαναγράψιμο που στοχεύει στην απόκρυψη του ρόλου της άρχουσας τάξης την περίοδο της 10ετίας του 1940, να δικαιώσει το ρόλο των άγγλων και μετέπειτα αμερικάνων πρακτόρων και στρατευμάτων, οι οποίοι αφού δημιούργησαν τις ελεγχόμενες από αυτούς ομάδες (τον ΕΔΕΣ στην ηπειρωτική Ελλάδα, την ΕΟΚ στην Κρήτη, με στόχο την εξόντωση του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και όχι των κατοχικών δυνάμεων) στη συνέχεια ανοικτά στράφηκαν στην ένοπλη καταστολή του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, αρχικά το Δεκέμβρη του 1944 και στη συνέχεια την περίοδο της ηρωικής δράσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ 1946-1949).

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί διαχρονική επιδίωξη και στρατηγική της άρχουσας τάξης , που θέλει προφανώς να ξεμπερδεύει με τις ηρωικές παραδόσεις του λαού μας, τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ τότε όπως και σήμερα, τη γνωριμία και την ανυπότακτη διαπαιδαγώγηση των νεότερων γενιών.

Δεν θα ξεμπερδέψουν όμως τόσο εύκολα, γιατί έχουν γνώση οι φύλακες.

Όσο για σας «Άξιος  ο μισθός σας και εις ανώτερα» .

ΑΝΩΓΕΙΑ 8/04/2016

ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ,ΒΡΕΝΤΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΒΡΕΝΤΖΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (του ΠΑΝΙΑ) , ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΣΤΕΛΗΣ (ΖΑΧΑΡΑΚΗ), ΣΜΠΩΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (του ΠΟΛΥΖΩΗ), ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΤΣΙΚ) ,ΡΟΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ με την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->