Θέμα: Γιώργης Μπαγκέρης

Το πρώτο “καραβάνι” αλληλεγγύης με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες έφτασε σήμερα από τα Ανώγεια στο Ηράκλειο, στον χώρο του τελωνείου, εκεί όπου εθελοντές από διάφορες ομάδες και μη Κυβερνητικές οργανώσεις τα συγκεντρώνουν, τα διαλέγουν και τα αποστέλλουν στα ειδικά κέντρα για να δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Επικεφαλής της Ανωγειανής αποστολής ήταν ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ. Βασίλης Σμπώκος που παρέδωσε κυρίως τρόφιμα και φάρμακα με ένα φορτηγό του Δήμου, υλικό που απλόχερα προσφέρουν οι Ανωγειανοί -και συνεχίζουν καθημερινά να προσφέρουν- για να απαλύνουν το δράμα των προσφύγων. Τις επόμενες ημέρες από τα Ανώγεια θα φτάσει ακόμα περισσότερο υλικό με ρούχα, αλλά και άλλα τρόφιμα και φάρμακα που βρίσκεται συγκεντρωμένο στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Η εικόνα που σας μεταφέρουμε σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου από το τελωνείο Ηρακλείου, δείχνει και το μέγεθος της προσφοράς, όχι μόνο των Ανωγειανών, αλλά και όλων των Κρητών που προσφέρουν καθημερινά τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας.

 

Στην Ανωγή μίλησε μετά την παράδοση του υλικού τόσο ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ. Σμπώκος ο οποίος τόνισε ότι τα Ανώγεια ως Δήμος αλλά και ατομικά ο κάθε δημότης θα είναι πάντα αλληλέγγυοι σε όσους χρειάζονται βοήθεια, αλλά και η εθελόντρια και μέλος του συντονιστικού Κρήτης για την βοήθεια στους πρόσφυγες κα Μαρία Νοϊδου που μας μίλησε για την τεράστια αγκαλιά προσφοράς της Κρήτης, αλλά και για τα είδη που χρειάζονται περισσότερο από κάποια άλλα για να απαλύνουν την δύσκολη καθημερινότητα των προσφύγων. Αναλυτικά τα όσα μας δήλωσαν:

 

Βασίλης Σμπώκος:Το χωριό μας έχει τρεις εσωτερικές μεταναστεύσεις.Αυτό οι πρόγονοι μας, μας το έχουν μεταφέρει και για αυτό υπάρχει περίσσια ευαισθησία στους Ανωγειανούς σε τέτοιου είδους ζητήματα .

 

” Ο Δήμος Ανωγείων είναι πάντα πρωτοπόρος και συμμετέχει στα εθελοντικά κινήματα ,τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και που έχουν ως σκοπό την παροχή βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή που υφίσταται στη Χώρα μας ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο , με τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων από τη Συρία, οι Ανωγειανοί δίνουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα ότι πρώτα και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Από το υστέρημα των Ανωγειανών μαζεύτηκαν εδώ αρκετά πράγματα. Πραγματοποιούμε την πρώτη μεταφορά αγαθών από το χωριό. Πρόκειται κυρίως για τρόφιμα και φάρμακα . Τα είδη ρουχισμού τα έχουμε σε αποθήκες μας στα Ανώγεια και σε μεταγενέστερη φάση θα τα φέρουμε στο Ηράκλειο. Ερχόμαστε λοιπόν εδώ σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου για να δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια που πιστεύουμε ότι θα πάει στους ανθρώπους που πρέπει για να απαλύνει κάπως τον πόνο τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάνε στη ζωή τους.

Είμαστε απόγονοι ανθρώπων που βίωσαν στο πετσί τους την προσφυγιά . Το χωριό μας έχει τρεις εσωτερικές μεταναστεύσεις .Τρεις φορές οι Ανωγειανοί έφυγαν από τον τόπο τους και τρεις φορές επέστρεψαν. Στη διαδρομή τους αυτή άλλοι άνθρωποι στάθηκαν δίπλα τους και τους βοήθησαν, γιατί ήταν πολύ οδυνηρό αυτό που βίωσαν. Αυτό οι πρόγονοι μας, μας το έχουν μεταφέρει και για αυτό υπάρχει περίσσια ευαισθησία στους Ανωγειανούς σε τέτοιου είδους ζητήματα . Είμαστε και θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι ως Δήμος αλλά και ατομικά κάθε ένας συγχωριανός σε τέτοιου είδους δράσεις που αφορούν τον συνάνθρωπο μας” ολοκληρώνει ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων.

 

Εθελόντρια Μαρία Νοίδου :Είμαστε πάρα πολύ συγκινημένοι . Αυτή η προσφορά δεν τελειώνει ποτέ θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί και ο κόσμος δε σταματά ποτέ να προσφέρει.

 

” Υπάρχει τεράστια ανταπόκριση. Από το πρωί δεν προλαβαίνουμε να ξεφορτώνουμε φορτηγά που έρχονται εδώ με ανθρωπιστική βοήθεια, από διάφορους Δήμους. Εδώ κάνουμε την διαλογή με βάση αυτών που ζητάνε τα Κέντρα. Έχουμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα δοθούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα οποία δεν χρειάζονται στους πρόσφυγες. Τεράστιες ποσότητες . Είμαστε πάρα πολύ συγκινημένοι . Αυτή η προσφορά δεν τελειώνει ποτέ θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί και ο κόσμος δε σταματά ποτέ να προσφέρει.

Να τονίσω ότι περισσότερο χρειάζεται φαρμακευτικό υλικό το οποίο οι ειδικοί από τα Κοινωνικά φαρμακεία θα διαλέξουν τι χρειάζεται, εμείς απλώς το συγκεντρώνουμε αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή θα ήθελα να πω ότι γενικά χρειαζόμαστε χυμούς, παξιμάδια, μπισκότα, κυρίως είδη προσωπικής υγιεινής όπως σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες και κυρίως για μωρά, όπως σκόνες, μωρουδιακά γάλατα, μωρομάντηλα ,pampers και άλλα παρόμοια είδη”  καταλήγει η κα ΝοΪδου.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->