Της παιδιάτρου
Χριστίνας Μπασιούρη-Ανδρεαδάκη.

 

Καλημέρα με χαμόγελο. Απανωτές οι ιώσεις φέτος,μια κρύο μια ζέστη,ήρθαν και τα κουνούπια,έκανε ξανά την εμφάνισή του ο σταφυλόκοκκος, άδειασαν οι σχολικές τάξεις και γέμισαν τα σπίτια μπόμπιρες που δεν ξέρεις τι να τους κάνεις όταν πέφτει ο πυρετός. Μιλάω βέβαια εκ πείρας μιας και η μικρή μου είναι πάλι άρρωστη, αφού τη στείλαμε σε ένα πάρτυ μασκέ, αλλά τι να κάνουμε…με νιώθετε φαντάζομαι. Ιώσεις έχουμε κάθε χρόνο και γρίπη έχουμε και H1N1 έχουμε, ειδικά τον Φεβρουάριο, το λέει και το όνομά του, febris ο μήνας του πυρετού.

Αυτό το κύμα των ιώσεων κρατάει μέχρι τον Απρίλιο,τότε που αρχίζουν οι αλλεργίες.Ανησυχήσατε αρκετοί μιας και κάποια σχολεία έδωσαν σημειώματα για τη γρίπη,αλλά αν το διαβάσετε με ψυχραιμία θα δείτε ότι απλά συνιστά να παραμείνουν τα παιδιά στο σπίτι μέχρι να γίνουν εντελώς καλά,αυτό που συνήθως λέμε όλοι οι παιδίατροι.Η γρίπη είναι σοβαρή νόσος,η οποία σαφώς μπορεί να έχει επιπλοκές ακόμη και σε έναν υγιή οργανισμό του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα ίσως δεν είναι και στα καλύτερά του για κάποιο λόγο,οπότε εύκολα μπορεί να προκληθεί ωτίτιδα,βρογχίτιδα ή πνευμονία.Τώρα πόσο σίγουροι είμαστε ότι είναι γρίπη και μάλιστα H1N1, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα,διότι πολλές φορές το επίχρισμα του σάλιου μπορεί να δώσει ψευδές αποτέλεσμα και δε νομίζω να μπορεί ο καθένας μας κάθε φορά να δίνει 100 ευρώ για να στείλει PCR και να ταυτοποιήσει τον ιό.

Στα περιστατικά που νοσηλεύονται βέβαια,οι εξετάσεις αυτές γίνονται δωρεάν οπότε δηλώνονται τα κρούσματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και έτσι προκύπτουν τα διάφορα στατιστικά. Το δε εμβόλιο,το οποίο φέτος είχε επάρκεια στη χώρα μας έγινε ,όπως και κάθε χρόνο στις ευπαθείς ομάδες των παιδιών, στα αδερφάκια των νεογέννητων και στα βρέφη που πήγαν πρώτη φορά στον παιδικό. Να συνεννοείστε με τον παιδίατρο σας και να μην ξεχνάτε να κάνετε επισκέψεις πρόληψης,2 φορές το χρόνο είναι αρκετές στα μεγαλύτερα παιδιά,μακάρι να πάτε και μία, μιλάω πάντα για τα παιδιά που δεν αρρωσταίνουν συχνά ευτυχώς υπάρχουν και τέτοια παιδάκια. Αν έχετε το γιατρό δίπλα σας,όλα καλά θα πάνε.

Σας ενημερώνω επίσης ότι το Mantoux είναι πλέον διαθέσιμο στα νοσοκομεία μας,οπότε να το κάνετε,ξέρετε πού και πώς,ρίξτε μια ματιά στα βιβλιάρια των παιδιών,σας τα γράφω όλα με το μολυβάκι.Δεν ξέρω πώς να αντιδράσω από την ταπεινή μεν,μάχιμη δε θέση στην οποία βρίσκομαι ως παιδίατρος στο ιατρείο μου και όχι σε κάποια περίοπτη θέση,όταν διαβάζω ότι το Mantoux δεν μας χρειάζεται κι ότι το εμβόλιο δεν είναι το καλύτερο,μιας και δεν έχουμε λέει περιστατικά φυματίωσης στα παιδιά. Στα 10 χρόνια λειτουργίας του ιατρείου μου έχω διαγνώσει 3 ενεργείς φυματιώσεις σε Κρητικόπουλα, γιατί ξέρω ότι το σκέφτεστε,να μη μιλήσω για τις περιπτώσεις τις νοσοκομειακές, οι οποίες συμβαίνουν ακόμη και τώρα που μιλάμε,δυστυχώς. Είναι η άρνηση κάποιων ή η αγνωσία να χρησιμοποιήσουν το Mantoux ως διαγνωστικό εργαλείο και προληπτικά και όχι να περιμένουν τον εμβολιασμό στα σχολεία.

Σας κούρασα,μάλλον. Μην ξεχνάτε να γελάτε,  όσο και όπως μπορείτε,είναι το αντίδοτο στη θλίψη….

Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στο CRETALIVE

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->